A közhiedelemmel ellentétben a kisgyermekes anyukák is szeretnek kimozdulni. Ilyenkor általában nincs sok lehetőségünk más felügyeletére bízni csemeténket, ezért legtöbbször próbálunk olyan vendéglátóhelyet keresni, ahol egyaránt jól érezzük magukat, szívesen töltünk el néhány órát. Jelenleg kevés az olyan hely, amelyre valóban azt mondhatnánk, hogy tökéletesen baba-mamabarát, de szerencsére ez a tendencia egyre javul.

Milyen egy valóban bababarát kávézó?

1. Vidám hely legyen!

Az enteriőr kialakításánál nem elég, ha szimplán az esztétikumra és szépérzékükre hagyatkoznak  a megálmodók. Lehet, hogy a legtöbb vendég jól érzi magát egy teljesen letisztult, fehér térben vagy egy antik bútorokkal berendezett szalonban, a gyerekek kevésbé. Nekik fontos, hogy vidám és barátságos legyen az egész környezet, melyet színekkel és a kiegészítőkkel lehet elővarázsolni. Minél fiatalabbak a gyerekek, annál jobban szeretik az élénk és erős árnyalatokat. Jobban vonzza a tekintetüket egy erőteljes zöld vagy piros, mint mondjuk egy pasztellrózsaszín. Viszont színekben is túlzsúfolttá lehet tenni egy helyet, ha nem figyelnek oda az arányokra. Ezért érdemesebb nagyobb felületen a halványabb, természetes színeket alkalmazni, amik nyugtatják a szemet.

2. Akadálymentesített legyen!

Az esélyegyenlőség korában az akadálymentesítésnek nem is kellene olyan nagy kiváltságnak lennie, mégis azt tapasztalhatjuk, hogy amíg közintézményeknél természetesnek tartják, sőt elvárják az emberek, addig egy vendéglátóhelyen simán elfogadott, ha nem az. Nagyon szépek a bársonyszőnyeggel borított, kovácsoltvas korlátú lépcsők, vagy a pódiumon lévő asztalok, de egyáltalán nem könnyítik meg sem a fogyatékkal élők, sem a babakocsival közlekedő kismamák sorsát.

3. Jól belátható legyen a hely!

Egy anya egy kávézós beszélgetés során is félszemmel biztos, hogy a gyerekét figyeli. Egy másodpercre sem lankadhat vele kapcsolatban a figyelme, mert a kicsik belső érzékszervükkel rögtön megérzik, mikor szabad az út a rosszalkodásra. Ezért nagyon fontos, hogy a kávéházban mindenhová elérhessen az anya periférikus látása. Egyébként is a zegzugos, vagy épp túlzsúfolt helyek szorongást váltanak ki a legtöbb emberből, ráadásul veszélyesek is az aktív, habókos apróságok számára.

4. Legyen egy kialakított baba-mama szoba vagy elszeparált hely is a szoptatáshoz, pelenkázáshoz!

Amennyiben lehetőség van rá, egy elkülönített helyiség tökéletes erre a célra. Itt ügyelni kell a letisztultságra, ne legyen túlságosan színes, érdemes kerülni a mintákat, amik elvonhatják a kicsik figyelmét.  Jobb, ha nemcsak a női mosdóban helyeznek el pelenkázóasztalt, hanem ténylegesen külön pelenkázóhelyiség van, gondolva az apukákra is. Az idősebb gyerekekre sem árt odafigyelni: nekik könnyebbség, ha van bili vagy vécészűkítő. A kézmosókat általában felnőtt méretre tervezik, ezért piros pont jár annak a helynek, ahol fellépőkkel kedveskednek az alacsonyabbaknak. Ha pedig még gyermekeknek való, alacsony wc is megoldható, az a családbarátiasság netovábbja.

5. Legyenek játékok, gyerekfoglalkoztatók!

Amíg egy felnőtt órákra belefeledkezik egy jó beszélgetésbe, egy nagy adag kávékülönlegesség fogyasztásába, könyvolvasásba, vagy épp a telefonja böngészésébe, addig a gyerekek figyelme sokkal könnyebben elterelhető. Hiába az otthonról vitt leporellók, játékok hada, az új dolgok mindig érdekesebbek. Ezért külön öröm, ha a kávézóban nem csak a szép porceláncsésze mintájában gyönyörködhet a kicsi, hanem meglepik, mondjuk színes ceruzákkal, fajátékokkal. Érdemes odafigyelni, hogy olyan anyagból készült játékok legyenek, amik BPA-mentesek, azaz az egészségre ne legyenek károsak, emellett kielégítsék a változatos korosztályok igényeit is. A kicsik ne kapjanak apró, könnyen összetörő, lenyelhető játékokat, a nagyok számára pedig biztosítsunk különböző készségfejlesztő érdekességeket.

6. Az elkerített gyereksarok is hasznos ám!

Amennyiben megoldható, legyen egy sarok, ahol nyugodtan játszhatnak az apróságok. A kisgyermekes anyukák külön örülnek, ha ez babakarámmal körbe van kerítve, így nem kell attól tartaniuk, hogy gyermekük jó szokásához híven pillanatok alatt eltűnik a szemük elől. A gyerekek is jól érzik magukat a kis játszótéren, és a többi vendég sem eszmél fel hirtelen, hogy idegen kezecskék matatnak a tányérjában. Jó, ha változatosan rendezzük be ezt a részt: matrac a babáknak, kisasztal a rajzolóművészeknek, műanyag libikóka az aktívabbaknak.

7. Az ital- és étlapon szerepeljenek külön gyerekeknek szánt különlegességek!

A kicsik az idő legnagyobb részében játszanak, lefoglalják magukat, de emellett ők is bármikor megszomjazhatnak, megéhezhetnek. Ilyenkor mindenki számára jobb, ha a helyben kapott választékból fogyasztanak, bár azért érdemes elnézőnek lenni még, ha nem a hűtőből kivett ásványvízzel itatják meg, hanem a számukra hozott babavízzel, vagy nem a látványpultból választanak nekik desszertet, hanem otthon készített (esetleg üzletben vásárolt) étellel etetik meg őket. 

8. Etetőszékről se feledkezzünk meg!

Még akkor sem, ha nálunk nem lehet kapni semmilyen ételt! Leginkább akkor jön jól, ha nem tudunk biztosítani játszószőnyeget az apróságoknak. A már ülni tudó babával betérő, de babakocsi nélküli anyukáknak egy idő után jól esik megszabadulniuk az édes terhüktől, amihez a legmegfelelőbb eszköz az etetőszék. Válasszunk kényelmes és biztonságos típust, melynek magassága megfelel az asztalunkénak. Erre a célra tökéletesen megfelel egy egyszerű műanyag, könnyen tisztítható etetőszék.

9. Színes, de törhetetlen poharakkal, étkészletekkel kedveskedjünk a kicsiknek!

Ez egy apró figyelmesség, de annál nagyobb hálát fogunk kapni érte. Nem kell attól rettegnünk sem nekünk, sem a szülőknek, hogy az apró kezekből mínusz egy üvegpohár kerül ki, vagy a földre eső tányér darabokra törik a kövön, illetve egyéb baleset történik.

10. A legfontosabb: az elfogadó, bababarát attitűd a személyzet részéről!

Nem elég, hogy minden másban odafigyelünk arra, hogy baba-mamabarát környezetet alakítsunk ki, a leglényegesebb az, hogy a dolgozóink is azok legyenek. Ha valami nem adott, de a pincérek kedvesek, segítőkészek, kreatívak, akkor az apró hiányosságokat észre sem veszik. Ugyanakkor fordítva is igaz: legyen akármilyen szuperül felszerelt hely, ha azt érzik a vendégek, hogy zavarnak a gyerekkel, akkor már nem szívesen maradnak tovább, és vissza se térnek többet – egyedül sem.

Nem a legkönnyebb baba-mamabarát helyet létrehozni, de nem is olyan lehetetlen dolog! Csak egy kis odafigyelés a fentiekre, és mindjárt van egy olyan kávézónk, amit az anyák is imádni fognak, de a gyerekek is. Ugye, jól hangzik?

Ismersz olyan helyet, amelyre ez az összes jellemző ráillik?

Pádár Judit Vivien
Beülős


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Osszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán