Idilli az a kép, ahogy a hálószobánkra gondolunk. Meghitt nyugalom, harmónia, ahol társunkkal kettesben boldogan visszavonulhatunk a hétköznapi őrületből.

Vagy mégsem kettesben?

Poratkák millióival vagyunk kénytelenek megosztani otthonainkat, legfőképpen a hálószobánkat. De ezek az apró, mikroszkopikus méretű élőlények nem elégszenek meg azzal, hogy vidáman henteregnek a lakásban fellelhető összes kárpiton, legyen az szőnyeg, kanapé vagy bármilyen más textil. Leginkább kedvenc helyükön, matracainkban, ágyneműinkben dőzsölnek, és vidáman falatoznak.

Függetlenül attól, hogy gyermekünk velünk alszik egy ágyban vagy a saját kiságyában, a poratkák veszélyt jelentenek az egészségére!

(Mindenképpen olvasd végig a cikket, a Bababarát Szállások olvasójaként egy szuper lehetőséggel élhetsz, amit nem szabad kihagynod! Ha pedig nem szeretnél a sok hasznos információval gazdagodni, akkor csak görgess a lap aljára.)

Társbérlők a hálószobában

A poratka egy aprócska élőlény, mely testünk elhalt hámsejtjeivel táplálkozik, vagyis tetszik, nem tetszik, belőlünk lakmároznak. Ágyneműink, matracaink, szőnyegeink tele vannak bőrsejtjeinkkel, így ezeken a helyeken poratkák milliói lubickolnak és élnek boldogan. A legrosszabb hír azonban az, hogy társbérlőink nem szobatiszták. Az allergiában szenvedők a poratkák ürülékében található fehérjére allergiásak, a tünetek kialakulásához ennek belégzése vezet.

Pár éve nagy figyelmet kapott az a hír, miszerint a párnák, matracok súlyának akár 10 százalékát is kiteszik az atkák és ürülékük. Ez a szám egyáltalán nem rugaszkodik el a valóságtól. Sőt! További ismert tény, hogy 1 gramm porban nagyságrendileg 10.000-20.000 poratka is élhet.

Nyakunkon az újabb allergia szezon!

A legtöbb allergiás ősszel fellélegzik, vége a pollenszezonnak, jöhetnek a problémamentes hónapok. A szülők megnyugszanak, eltelt a nyár, ki így, ki úgy, de túl van a kellemetlen időszakon. Tüsszögés, orrfolyás, állandó orrdugulás, pihentető alvás hiánya. Csak néhány azok közül a mindenki számára jól ismert tünetek közül, melyek a legtöbb család életét megnehezítik, és az érintetteket a felhőtlen boldog nyaralás örömteli időszaka helyett a kétségbeesés mélyére taszítja.

Az allergiában szenvedők nagy része azonban nem könnyebbülhet meg, a poratka allergiások számára csak most indul az igazi szezon. Bár a poratka egész évben jelen van otthonainkban, igazán csak ősszel, a fűtési időszak kezdetekor jelentkeznek erőteljesen a tünetek. Téves az az elképzelés, hogy az allergiás tünetek kiváltó oka a por. A porallergiának nevezett betegséget a közhiedelemmel ellentétben nem a házipor, hanem a már említett poratka ürülék okozza. A tisztaság nincs összefüggésben a poratkák előfordulásával. A legnagyobb odafigyeléssel takarított lakás sem pormentes, a levegő tele van porszemcsékkel, melyek folyamatosan keringenek, és láthatatlanul, de jelen vannak életterünkben.

Egy alaposan kiporszívózott szőnyegből a Vorwerk Kobold nevű porszívója még ennyi port és egyéb szennyeződést távolít el.

Mielőtt azt hinnétek, hogy ez átverés, megmutatom, a Kobold mennyi port szedett még ki az előre kiporszívózott, SAJÁT bejárati szőnyegünkből. Igen, jól látjátok!

Fotó: Boros Diana

Ciki, nem ciki, ezt pedig az ülőgarnitúrából szedte ki. Elárulom, másnál sem lenne jóval kevesebb ez a mennyiség! Ha nem hiszed, próbáld ki te is ingyenesen a Koboldot. (A cikk végén megtalálod a részleteket!)

Fotó: Boros Diana

A poratkák fogságában

Az említett számok már önmagukban is rémisztőek, de igazán nagy keserűséget a tünetek okoznak, melyek a felnőttek számára is kellemetlenek, igazán azonban a gyerekeket viselik meg. Orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés, szemviszketés, asztmás tünetek, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.És itt van az ekcéma is, melyet szintén okozhat a poratka.

A mi történetünk

Krisztina kislányának, Zsófinak tavaly decemberben súlyosbodott az ekcémája, a megszokott gyógymódok nem segítettek. ,,A magánklinikán végzett egy csepp vérből történő allergia teszt nem hozott eredményt – fals információt kaptunk: ételallergiát mutatott. A tej, és búzamentes diéta sem segített, két hónap alatt semmit nem javult Zsófi állapota, sőt inkább romlott! A kórházi allergiavizsgálaton minden negatív lett, kivéve a poratka.
A teszt magas reakciót mutatott: 6-os kategória. Az allergia felső határértéke 158, de Zsófinak 618 lett ez az érték.”

,,Kiderült, sajnos az érzékeny bőrt irritálja az atkák jelenléte, és ez a bőr felszínén gyulladást okoz. Emiatt nem is hatott semmi korábban bevált készítmény, amit az ekcémára használtunk.”

„Kétségbeestünk, mert minden ötletünk zsákutcába vezetett, sehogy sem tudtunk a kislányunknak segíteni. Az állandó viszketés és fájdalom, a tehetetlenség az egész családot felőrölte. Már mindent kipróbáltunk, mindenen túl voltunk.

Barátnőm a Koboldot ajánlotta ekkor nekünk, amit minden mindegy alapon kipróbáltuk. A lakás összes kárpitját és Zsófi matracát is alaposan kitisztítottuk.

A hatás tényleg azonnali volt. Már néhány nap múlva megszűntek a tünetek, és Zsófi azóta is az önfeledt kisgyerekek életét éli.”

Krisztináék történetét elolvashatod ITT!

Az alapos takarítás és porszívózás az egyik legeredményesebb módszer az atkák elleni harcban.

A porszívózás azonban csak akkor hatékony igazán, ha a porszívónak ún. HEPA-szűrője van (HEPA filter = high-efficiencyparticulate air filter - "nagy hatékonyságú részecskeszűrő"). A legjobb megoldás, ha maga a porzsák készül ebből a speciális anyagból, mert így egészen biztos, hogy a szennyeződés, az apró részecskék nem kerülnek ki a készülékből, és nem keverednek bele a lakás levegőjébe.

A hagyományos porszívó használata során az atkák méretük miatt könnyen átjutnak a porzsákon, így jelentősen növelik a levegőben lévő allergének számát. A HEPA-szűrő viszont 99,97%-os hatékonysággal szűri ki a por részecskéket. A hatékonyságot tovább növeli, ha olyan készüléket használunk, melynek nincs hosszú gégecsöve, amelyen keresztül el kell jutnia a pornak a porzsákba, és így nincs elvesztegetett energia sem.

A német Vorwerk cég Kobold rendszere úgy lett kifejlesztve, hogy minden elvárásnak megfeleljen. Az otthonokban előforduló különböző felületek mindegyikére megoldást nyújt. A Vorwerk berendezések TÜV és HEPA tanúsítvánnyal és csúcstechnológiával rendelkeznek, hatékonyak és a világszabadalmaknak köszönhetően prémium minőséget képviselnek.

Fotó: Boros Diana

Az életminőség javítása, a vásárlók igényeinek minél komplexebb kiszolgálása érdekében a Vorwerk allergénmentes programjával elkötelezte magát az innováció és a maximális hatékonyság mellett. A Kobold használata megkönnyíti az otthonok tisztántartását, lerövidíti a takarításra fordított időt és használata valós megoldást nyújt a porallergiás megbetegedésekre. Csúcsminőségű szűrőrendszere, mely a szennyeződések 99 százalékát magában tartja, garantálja az allergénmentes környezetet.

Hatékonyságának, a hazai és nemzetközi tanúsítványoknak köszönhetően gyógyászati segédeszköznek minősül, és így egészségpénztári kártyára is megvásárolható.

Fotó Malek Ádámról, a Vorwerk cég kapcsolattartójáról.
Készítette:  Boros Diana

Most itt a lehetőség! A Vorwerk nem csak minőségi termékeket kínál, hanem egy minőségi szolgáltatást is ajánl a Bababarát Szállások olvasóinak: saját otthonod kényelmében most TE is kipróbálhatod ezt a készüléket.

Ez az egyedi lehetőség biztosítja, hogy kötelezettségek nélkül megbizonyosodj a Vorwerk minőségről és az igazi tisztaságról. Vesztenivalód nincs, biztosíts Te is egy tiszta környezetet gyermeked számára!


Az INGYENES és abszolút kötelezettségmentes otthoni tesztelésre jelentkezni ITT tudtok, de ha személyesen szeretnél időpontot kérni Malek Ádámnál, a "Bababarát Szállások" kóddal megteheted az alábbi telefonszámon is: 0036/202041007. Egész Magyarország területén van lehetőségetek a kipróbálásra.


Nekünk annyira bevált a Kobold, hogy azóta szívesen is porszívózok, pedig sosem tartozott a kedvenc tevékenységeim közé. Abszolút megéri a beruházást a hatékonysága, megbízhatósága és kezessége miatt is. 

I  heart Vorwerk!

Boros Diána 
Bababarát Szállások


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán