Egyre elterjedtebb már Magyarországon is a "babymoon" utazás, azaz a baba érkezése előtti csendes, pihentető kikapcsolódás a párunkkal. Mivel itthon kevés szakmai cikk található, összeszedtük, hogy mire figyelj, ha várandósan szeretnél utazni. Ebben a második részben további információkkal leszel gazdagabb.

Hotelválasztás

A legkényesebb kérdés: milyen szolgáltatásokat fogsz tudni igénybe venni egy hotelben?

Sok helyről hallani, hogy várandósan szaunázni nem szabad, meleg medencébe menni nem szabad, masszírozni nem szabad - de akkor mégis, hogyan lazítson le a kismama egy wellness hotelben? 

Először is érdemes tisztázni, hogy a fentiek közül egyik sincs tiltólistán, még a meleg fürdő se, ha megfelelő tudatossággal űzöd.

Szauna

Nem véletlen, hogy a szauna került a kismamák fontossági sorrendjének végére. A hiedelemmel ellentétben nem tilos a szauna a várandóság alatt, de nagyon fontos, hogy betartsuk a szabályokat és tudatosan álljunk neki egy-egy szaunalátogatásnak. Fontos kiemelnünk, hogy ha eddig nem voltál híve a szaunázásnak, akkor nem ez a legalkalmasabb pillanat, hogy hozzászoktasd a szervezeted. Ha viszont eddig is űzted, ne mondj le róla. 

Szabó Zoltán, a Magyar Wellness és Szauna Klub vezető trénerét és országos szaunamester bajnokot kérdezve az alábbi hasznos infókat kaptuk: 

"Az első és utolsó trimeszterben nem ajánlott a vérbőség, megváltozott pulzus miatt, de ha a szervezetedet rendszeresen éri ez a típusú hőhatás, teljesen másképp, megszokottan reagál rá, mint aki most kezdené. Szaunába lehet menni, de például a felöntéseket érdemes kerülni." 

Ez azzal magyarázható, hogy a szeánszok alatt a szauna hőmérsékletét, hőérzetét és páratartalmát erősen növeli egy-egy legyezés, aroma vagy egyéb folyadékpárologtatás és ez akár hirtelen vérnyomásnövekedést, rosszullétet is okozhat. 

Miért jó a szauna várandósan is és hogyan működik? 

Elmondható, hogy a szaunázó kismamák sokkal kevesebb terhességi panaszról számolnak be. 

Fiziológiailag kedvező hatással van a vérkeringés szabályozására, a szív teljesítményére és várandóság alatt is előnyös, mint az izomzat, mint a lélek ellazulása szempontjából. Jótékony hatása nem csak a kismamára van, de a magzat érkeringésére és immunrendszerére is, valamint növeli a baba és a mama fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.

Emellett nagyon fontos élettani hatása, hogy a terhesség alatt gyakori vízfelhalmozódást már heti 1 rendszeres szaunázás is szabályozza, ezáltal kisebb mértékű a szövet vízvisszatartása és a baba anyagcsere-szükségleteit is könnyíti. Íme, egy kis működési ismeret a szaunázásról:

"A forró levegővel közvetlenül érintkező bőr hőmérséklete, 1-2 percen belül 40 °C körüli értékre emelkedik, ám az emberi szervezet belső, ún. "maghőmérséklete" (mely a belső szervek hőmérsékletét jellemzi), sokkal lassabban nő (az egyik tanulmány szerint a 20 percen keresztül 92 °C-os hőmérsékleten átlagosan mintegy 0,4 °C-kal emelkedett a szaunázók maghőmérséklete).”

Kismamákra vonatkoztatva: Kerüld a tartós 37°C feletti belső hőemelkedést, és mindig figyelj a megfelelő lehülésre két szaunalátogatás között. 

9 szabály, amit érdemes betartani szaunázás alatt 

    • Heti 1 max 2 alkalom javasolt, alacsonyabb hőmérsékleten (50-60 ºC)

    • A kabinba lépés előtt vegyünk meleg lábfürdőt, így a vérkeringés felkészül a hőhatásra.

    • Válasszunk alacsonyabban fekvő padokat

    • 5-8 perces turnusokat végezz, ebböl lehet több, ahogy jól érzed magad

    • Merülőfürdő nem ajánlott a hirtelen hideghatás miatt, inkább a tusolást válasszuk egyre csökkenő hőmérséklettel

    • Hagyj bőven időt a test regenerálódására két izzadás között

    • Mindenképp igyál közben és utána is vizet. A szervezet 20 perc alatt fél litert izzad ki, ezért minél többet próbálj meg pótolni. 

    • De legfőképpen: Figyeld magad és a babát! Ha nem komfortos vagy sokat mocorog, hagyd félbe a szeánszot.

Egy saját tapasztalat: Kerüld a tömött időszakokat. Könnyebben relaxálsz és a megfelelő póz felvétele se akadályozott. Ha például egy szeánsz után mész be közvetlenül, az illatanyagok még bent lehetnek, de elkerülted a nagy forróságot és tömeget is - win-win :)

Tehát jó neked, jó a babának, ha eddig is csináltad, ne hagyd abba, de végezd tudatosan! 

Fürdés természetes vizekben

A szakemberek többsége a természetes vizeket ajánlja várandósság idején, ezekben a legkisebb a fertőzések elkapásának esélye.

Termálfürdőzés

A legideálisabb sport a várandóság alatt az úszás, mert a végtagok és izületek mentesülnek a tehertől.  De szabad-e melegvízű fürdőbe menni? 

Itt is nagyon megoszló a vélemény, a felmerülő aggályok általában a fertőzés, túlzott izomlazulás, vagy a klórral való érintkezés körül szoktak forogni. A fürdőzés biztos ellenjavallatai a nyitott méhszáj, korábbi koraszülés, gyakori hajlamosság hüvelyfertőzésre. A 30. hétig bátran úszhatunk, utána már nem teljesen zárt a méhszáj, ezért nem javasolt. A 36°C feletti vízek izomlazulást és alhasi vérbőséget okoznak, ezért, akinek már volt koraszülése, vagy korai stádiumban pár hetes terhes, inkább kerülje ezeket a medencéket. 

Alapvetően jó, ha tisztában vagyunk a fogalmakkal, mert nem mindegy, milyen adottságokkal bírnak a kiválasztott üdülőhelyen a vizek: 

Termálvíznek nevezünk minden olyan vizet, amely hőmérséklete meghaladja a feltörés helyének éves középhőmérsékletét. Ez országonként változik és Magyarországon a 30°C feletti vizekre értjük. Ennek feltétele csak a magasabb hőmérséklet, a gyógyvíz besorolást külön intézmény végzi (Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdői Főigazgatóság), tehát nem minden termálvíz gyógyvíz és fordítva.

A gyógyvíz fizikai vagy kémiai tulajdonsága miatt gyógyító hatású, jellemzően magas hőmérsékletű és természetes eredetű. Itt nem feltétel a hőfok, ellenben a gyógyhatást orvosi vizsgálat igazolja és csak a fent említett igazgatóság engedélyével nevezhető így.

A másik lényegi különbség a vizek között a tisztításban is rejlik: Amíg a gyógyvízes medencéket napi szinten ürítik, folyamatos friss vízzel töltik, addig egyes termálvízek és fűtött medencék klóros vagy azzal egyenértékű alternatív fertőtlenítést kapnak és bizonyos időközönként van vízcsere. A fűtött medence, jakuzzi, élményfürdők a tisztítással biztonságosan használhatóak, habár orvosi javaslat és saját tapasztalat szerint a kismama kerülje az erős vízsugarakat a dereka környékén.

A termálfürdők jelentős részében és sok gyógyfürdőben is található olyan medence, amely alacsonyabb hőfokú (33-34 fokos vagy hűvösebb), fertőtlenített, és ezáltal úszásra is alkalmas. Ezeket bátran lehet használni, amennyiben a nőgyógyász szerint nincs más ellenjavallat. Ha wellnessfürdőzni szeretnénk és félünk a fertőzésveszélytől, kerüljük a kicsi és magas hőmérsékletű ülőmedencéket, hiszen itt a gyógyulni vágyok hordozhatnak olyan betegséget, amely nem kívánt mellékhatásokkal járhat a kismama részéről. 

6 tanács a termálfürdőzni vágyóknak:

    • Kerüld a tömött, kicsi, magas hőmérsékletű medencéket

    • Fürdőzés előtt és után használj hüvelyflóra helyreállító készítményt

    • Légy tisztába a helyszín adottságaival: milyen medencék vannak, lesz-e változatosság a vizekben?

    • Ne csúszdázz, ne ugrálj a vízbe, kerüld a pezsgőfürdőket 

    • Ne maradj sokáig a vízben (ökölszabályként én a 15 percet tartom, mint a szaunában - 15 perc fürdő, 15 perc pihenés minimum

    • És alapvetően figyeld magad és a babát, hogyan reagál egyes vizekre, hőfokokra

Egy saját tapasztalat: Egerszalókon pihentünk, 27 hetes terhesen. Én a saját szabályaimat betartva a hűvösebb vizet választottam, de a baba sokkal jobban rugdalt pár perc után és kellemetlenül éreztem magam (több az élményelem, nagyobb a hangzavar, én ennek tudtam be). Miután kipróbáltam a melegebb (38°C) vizet, úgy éreztem, hogy a baba sokkal nyugodtabb, én is relaxáltabb lettem, és összességében egy sokkal pozitívabb élmény volt, mint a hűvösebb medence. Így az ottani helyszínhez igazodva az alábbi rutint alakítottuk ki párommal: először úszás a kültéri részen, majd melegvízes fürdő néhány percig, Kneipp-séta, melegvíz és utána tusolás és pihenés. Figyeljetek oda, hogy ilyenkor a szövetek jobban kilazulnak, érdemes egyből fürdőruhát váltani és cseretörölközőt vinni, hogy ne fázzatok meg.

Masszázs

Ha a várandós anyuka tud hason feküdni, akkor feküdhet a tévhitek ellenére is hason, főleg a terhesség elején. Ha már nagyobb a pocak, akkor a kukac alakú szopis párnát lehet bevezetni a has alá és a láb közé. Ezt a várandós helyezi el magának, ő érzi hogyan jó neki. Az alhas masszírozása viszont tilos.

Lénárd Orsi, kismama masszőr: A kismamamasszázst nagy biztonsággal lehet alkalmazni a várandóság 12. hetétől egészen a szülésig. Fontos, hogy kismamamasszázsban képzett szakemberhez forduljanak a várandósok, olyanhoz, aki tisztában van a megfelelő fogásokkal, és az ilyenkor kerülendő pontokat és területeket is ismeri. Kismamáknak ugyanis nem masszírozzuk a talpat, és a derekát is csak óvatosan. A kismama masszázs mindig nyugtató, harmonizáló hatású, lassú simító mozdulatokkal történik. Az erőteljes hatású svédmasszázs-szerű elemeket ilyenkor kerüljük. Én aromaterápiás illóolajokat is használok a munkám során. A levendula olaj lazít, pihentet, nyugtat - ehhez hasonló hatású a citrom vagy mandarin olaj is.

Összefoglalva: Légy tisztában azzal, hogy milyen infrastruktúrával rendelkezik a wellness szálló és az üdülési helyszín, hiszen változatos medencékkel neked is könnyebben fog esni a relaxálás. Ha nőgyógyászod másképp nem rendeli, bátran ússz, és használd ki a széles, nagy, természetes gyógyvízek pozitív hatását a szervezetre. A szaunázással tudatosan bánj, ahogy ebben az időszakban mindennel. 

A cikk első részét elolvashatid ITT.

Virág Krisztina

Wellness és spa menedzser, hobbiból vállalkozó és ami a legfontosabb: Szonja és a Hugi anyukája. Hugival most vagyok 8. hónapos, így amikor utazást terveztünk a párommal, fontos szempont volt a kismamabarát- szállás megtalálása. Az alábbi cikkel szeretnék segítséget nyújtani más kismamának az utazás és babymoon körüli kérdéseiben. Úgyhogy Utazz, kismama!


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Osszd meg, hogy az ismerőseid is láthassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán