Tippek, tanácsok, hasznos információk a babaúszásról

Cikkünkben azt járjuk körül, hogy mi is a babaúszás lényege, kinek való, mik az előnyei, valamint néhány szülőt és egy babaúszás oktatót is kifaggattunk tapasztalataikról.

Úszni jó.

Ezt legtöbben így érezzük, még akkor is, ha visszaemlékszünk első, nem feltétlen sikeres vízben töltött próbálkozásainkra gyermekkorunkban. Ahogy csapkodtuk karjainkkal a vizet, és igyekeztünk fejünket kint tartani, fenn maradni és lebegni, érezni, ahogy a selymes, puha anyag, a víz finoman körbefonjon hullám karjaival és ringasson, megtartson minket.

Teljesen más élmény vízben lenni mint a szárazföldön, ezt ugye mindannyian tapasztaltuk már. Az persze már egyéni mindenkinél, hogy milyen élmények és ezáltal milyen érzések jönnek fel, ha a vízben töltött időre vagy ha az úszásra mint mozgásformára gondol.

Miért ne adhatnánk igazán pozitív élményt gyermekünknek már egészen pici korától, a babaúszás keretein és biztonságos oktatási rendszerén belül?

A víz tapasztalás.

Egy kisbaba megismerési folyamatai között elsődleges és kiemelt szerep jut a bőrnek, mint a tapintás, a mozgásérzékelés, a határok, testkép a környezet minősége, milyensége, és a világból érkező információk feldolgozásának eszközeként. Így tehát nélkülözhetetlen folyamatos tapasztalásokat, élményeket, és tudást szerez a csecsemő / kisbaba saját magáról és közvetlen környezetéről ezen ingerek által. Ahogy fejlődnek, változnak, tágulnak ebbéli ismeretei, úgy lesz egyre tágabb és színesebb az az információ is, amit magáról és a világról kompetensen megérteni és használni képes.

A víz gyógyít.

A víz természetes közegünk. Anyánk testében 9 hónapig úszkáltunk, s ezt az élményt talán igazán sosem felejtjük el. Egyébiránt a földünk 70 % víz, ahogy a testünkben is hozzávetőlegesen ennyi folyadék található, csecsemőként mindenképp. Nem véletlen tehát, hogy sokunknak természetes közege a víz és a vízben végzett tevékenységek. A vízben nemcsak sportolni, mozogni tudunk, hanem például lebegni, lazítani, kikapcsolódni is. A vízben feltöltődünk, izmaink, idegrendszerünk „kisimulnak”, jólesően elfáradunk.

A babáknál – akiknek még ráadásul közeli élmény a magzatvízben létezés élménye – szintén ezek a hatások érvényesülnek.

Mi több, a negatív születés élményt is pozitívvá írja át, ha a babának rendszeresen jó élményei vannak vizes közegben. Tény, hogy léteznek felnőttek számára igénybe vehető vízi relaxációs alkalmak, ahol a biztonságos lebegés és ringatás által egy valódi, ellazult állapot jön létre, amit akár terápiás céllal is alkalmaznak a hozzáértő szakemberek.

A víz kapcsolat.

Minden, a babával együtt végzett program, legfőképp ami érintéssel, játékos formában történik, színesíti és elmélyíti a babával való kapcsolatunk minőségét.

A búvárreflex

A kisbaba nagyon sok reflexszel születik a világra. Ezek közül az egyik a búvárreflex. Ösztönös veleszületett, ugyanakkor leépülő reflex. A vízben való foglalkozások során a búvárreflex gondoskodik arról, hogy ne nyeljenek, illetve lélegezzenek be vizet. Amikor az imitált (majd később a rendes) merülések során a baba arcára vizet locsolunk és víz alá bújunk, a reflex hatására elzáródnak a légutak. Tulajdonképpen ennek a reflexnek köszönhető, hogy ilyen korán tudunk foglalkozni a babákkal a vízben. Bárhová is járjatok babaúszásra, az összes foglalkozás alapja ez a reflex. Természetesen minden oktató a saját módszerét preferálja, igazából a hogyan-on és a mikéntekben vannak az eltérések, különbségek, illetve a célok meghatározásában! A reflex leépülésének időpontjáról szintén több különböző információt hallhattok (6-12 hónap között).

Praktikus tudnivalók

Babaúszásra ma már több helyszín is rendelkezésre áll Budapesten és vidéken is. Létezik saját oktató programmal rendelkező komplex babaúszás tanfolyam, és vannak olyanok is amelyek hotelek, wellness fürdők erre kialakított medencéiben vehetők igénybe. Érdemes a mi lehetőségeinkhez kényelmesen elérhető helyszínt választani, természetesen az oktató és egyéb, számunkra lényeges kérdéseket is körbejárva dönteni. Az oktatások leginkább a reggeli, délelőtti idősávban elérhetők, és a minőségi helyszíneken a tanmedencét másra nem is használják. Egy foglalkozáson a babával egy szülő tartózkodik a vízben.

A szükséges felszerelés listáját a babaúszás oktatással foglalkozó oldalakon megtalálni. Alap eszközök a vízben alkalmas úszópelenka, törülköző, baba fürdőköpeny.

Természetesen az orvos által igazoltan, csak egészségesen lehet babaúszásra vinni a babát. Minden információt jó előre tisztázni az adott oktatóval, hellyel, így mi is magabiztosabban kezdjük el a számunkra is újdonságnak ható babaúszás tanfolyamot. Új kapcsolatok alakulnak, és új élmények érnek bennünket is – kimozdulunk a négy fal közül, ami valljuk be, nekünk sem mellékes szempont.

Akár előre egyeztetve meg is lehet nézni egy foglalkozást, így még több releváns információt kapunk és az oktatóval is személyesen találkozhatunk. Érdeklődhetünk ismerősöktől, akiknek van már valamilyen tapasztalata a babaúszásról, az adott helyről, oktatóról.

Fodor Zsanett Viktória, babaúszás oktatót kérdeztük:

Kiknek ajánlod a babaúszást?

A babaúszást minden kisbabának ajánlom. Természetesen nem klasszikus úszásról van szó, inkább egy mókás vízhez szoktatás a babaúszás, ahol a közös élményekkel és egy plusz bizalmi helyzettel a szülő-gyermek kapcsolat még szorosabbra fűzhető.

Mikortól javasolt elkezdeni a babaúszást?

Babaúszás már akár 6 hetes kor és 5 kg testsúly elérése felett elkezdhető, de általános, hogy az első kötelező oltás megléte a feltétel. A búvárreflex kb. 8 hónapos korig marad meg a babáknál, ezért addig picit könnyebb a merüléshez hozzászoktatni a babát. A babaúszásba bármikor be lehet kapcsolódni, de a legfontosabb szempontok:a türelem és a fokozatosság és minden babára egyenként figyelni kell! Ezek együttes megléte esetén garantált a siker vagyis boldog, pancsolós, vízimádó baba.

Milyen pozitívumot adnak neked oktatóként a babaúszás alkalmak?

Babaúszó oktatóként mindig pici babák között lehetek. Öröm látni a nyíló értelmüket, a nyitottságukat és a bizalmat részükről és a szüleik részéről egyaránt. A legnagyobb elismerés a mosolygós, boldog víz biztos kisgyermek látványa. Minden baba, kisgyermek más, de mindannyian nyitottak ezért a siker minden egyes esetben mást jelent. Az ügyes oktatónál legtöbb babaúszásra járó baba 4 éves korára víz biztossá válik. Számomra a legnagyobb élmény, amit a kislányommal éltem át, 2,5 évesen hangosan kacagott víz alatti úszás közben…és azóta is.

Anyukák mondták a babaúszásról:

„A legidősebb kisfiammal akkor kezdtünk úszni járni amikor ő 4 hónapos lett. Sok jót olvastam róla és nagyon tetszett, hogy a mondókázáson kívül szokhatta a vizet és a mozgást. Közel 5 évig jártunk vele hetente úszni, a babaúszás után is folytattuk. Mindannyiunknak remek kikapcsolódás volt és nagyon jó volt látni később rajta a fejlődést. Megismerkedtünk más anyukákkal, ő pedig más gyerekekkel. Neki azért is volt különleges az úszás, mert az volt szinte az egyetlen dolog, amiben nem adta fel, ha kudarc érte. Nagyon sok önbizalmat adott neki. Sajnos a testvéreivel már nem tudtunk különböző okok miatt olyan rendszeresen járni, mint vele. Hogy emiatt van-e vagy egyébként se szeretnék annyira a vizet nem tudom. Az mindenesetre biztos, hogy Simon fiam nagyon ügyes, már 3 éves kora körül egyedül tudott háton úszni. És bár most nem tudunk hetente járni vele, ő továbbra is nagyon szereti a vizet és az úszást.

„Azért szerettem volna elvinni, mert jókat olvastam róla a neten, láttam videókat, amin a babák nagyon élvezik az úszást, a vizet. Szerettem volna egy jó közös programot a fiammal, hogy legyen egy kis változatosság a hétköznapokban. Emellett remélem, hogy megszereti a vizet, a fürdést és később is élvezi majd. Mi 8 hónaposan kezdtük el, de jóval hamarabb is el lehet kezdeni, állítólag kb. 4 hónapos kortól. Eddig háromszor voltunk. Azt várom tőle, hogy idővel majd könnyen megtanul úszni, fejlődik, később is szereti majd a vizet, nem fog félni tőle. Az interneten olvasgattam, kérdezősködtem anyukáktól, akik járnak/jártak, hogy mi a véleményük róla, mindenki azt írta, hogy nagyon szeretik, csupa jó vélemény volt, így bátrabban bele mertünk vágni. Én is egyetértek velük, hogy ez nagyon jó elfoglaltság babának, anyának egyaránt. Aranyosak a babák, jó nézegetni őket, ahogy úszkálnak, jó más anyukákkal beszélgetni. Az én kisfiam jól elfárad utána, mindig jókat alszik aznap.”

„Mindkét gyerekkel 4-5 hósan kezdtük. Mi az extra sokat betegeskedők vagyunk. Már picinek imádták a vizet es szerintem manapság egészségileg is és minden téren jó ha tudnak úszni. A lényeg a rendszeresség. Nem olcsó az tény de megéri a pénz és a kitartás. Ha megfogadják az oktató tanácsait az otthoni gyakorlással kapcsolatban is akkor szépen haladnak a gyerekek. Nem erőszakol semmit és játékosan haladunk. Sajna közbe szól a dackorszak, de ha azt kitartóan átvészelik, akkor utána leányálom lesz az úszás.

Ha úgy érzed ez a nektek való közös élmény és program kisbabáddal, vagy csak kipróbálnád, reméljük ez a cikk is hozzásegített ahhoz, hogy tájékozottabban dönthess és kedvet kapj a babás lubickoláshoz.

További információkért babaúszás témában kattints IDE.

Dancs Andrea
ayurvedikus babamasszázs oktató
www.kismamakucko.hu
 


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán