Itt a nyár, az első hosszabb közös kiruccanások ideje a kisbabával. Ellentétben a régi közhiedelemmel a szoptatás nem zár a négy fal közé, épp ellenkezőleg: megkönnyíti az utazást, nyaralást, szabadtéri programokat is – legalábbis a cumisüveges gondoskodáshoz képest.
 


Forrás: ÁNTSZ

Miért szopizik ilyen gyakran?

A nagy melegben megnövekszik az ember folyadékigénye - sűrűn megszomjaznak kicsik és nagyok. Hat hónapos kor alatt az igény szerint szoptatott babáknak egész biztosan nincs más italra szükségük az édesanyjuk tején kívül, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a már hozzátáplált, vizet, gyümölcslevet is kapó nagyobbacska szopis totyogók is gyakrabban kéredzkednek az édesanyjuk mellére a nyári kánikulában - akár házon kívül is. (További információk ITTITT és ITT) A szoptatás azonban nemcsak szomjoltásra való: rendkívül sokféle igényt elégít ki egyidejűleg: segít a hőháztartás szabályozásában, immunólógiai védelmet ad a nyári hányós-hasmenéses vírusok ellen (is), védelmet és biztonságérzetet ad az ismeretlen környezetben, segít megnyugodni és elaludni egy mozgalmasabb program során. Rengeteg érv szól tehát a mellett, hogy házon kívül is mellre tegyük a kisbabánkat, amikor azt jelzi, hogy szopizni szeretne.

Tipp: Kérdésed vagy problémád merült fel szoptatással kapcsolatban? Szívből ajánljuk a La Leche Liga és az IBCLC portálokat a témában.

“Csak mellre teszem, és megszoptatom.”- Mi olyan nehéz ebben?

Bár egyre több híresség áll ki a kisbabák szabad szoptatásának jogáért, még mindig elsikkad ezeknek a hatása a “fősodrony” média üzeneteivel szemben. Egy olyan kultúrában, ahol a cumisüveg annyira természetes tartozéka a gondoskodó szülői viselkedésnek, hogy teljesen magától értetődő, hogy ott a helye az édesanya kezében egy társadalmi célú plakáton, ott bizony a szoptatás nem a táplálás elsődleges, biológiailag meghatározott módja, hanem csak afféle opcionális intim, érzelmi kedveskedés, “babakényeztetés” valahogy a menetrend szerinti esti fürdetés és az altatódal eléneklése között.
Egy olyan kultúrában, ahol szinte elvárás szégyeljük a testünket, női mivoltunkat és természetes reproduktív folyamatainkat, ott egy félreeső padon diszkréten szoptatni is provokációként, lázadásként tud hatni.

Egy olyan kultúrában, ahol ha a nyilvános szoptatás kerül szóba a médiában, fontosabb szempont a közönség véleményezési igényének kiszolgálása, mint a társadalom érzékenyítése a csecsemők természetes szükségletei iránt, nem is olyan könnyű félresöpörni azt az “érvet”, hogy “ugyanannyira van joga a járó-kelőknek ahhoz, hogy ne fussanak bele egy szoptatás látványába, mint a babának a természetes táplálkozáshoz”.

A gyakorlatban fel sem tűnik

Rendszeresen nagy hírverés kísér minden olyan felháborító esetet, amikor egy nyilvánosan szoptató édesanyát méltatlan bánásmód ér, annak sokkal kisebb a sajtóvisszhangja, hogy “ma is országszerte több száz édesanya szoptatta meg a kisbabáját házon kívül anélkül, hogy mindez akár csak egy értetlenkedő fejcsóválást váltott volna ki a környezetükben. Holott ez sokkal gyakoribb.

A közösségi médiában terjedő külföldi eredetű jószándékú videók, amik a mellek csábító célból történő kivillantásának és a diszkrét szoptatás kettős mércéjű társadalmi megítélésére hívják fel a figyelmet magyar viszonylatban túlzó képet festenek a realitáshoz képest.

Még a leghangosabb hőzöngők is a leggyakrabban észre sem veszik, ha tőlük pár lépésnyire szoptatás zajlik- mert annyira, természetes, feltűnés-mentes jelenség.
A babasírás és az édesanya frusztrált tanácstalansága sokkal jobban vonzza a bámészkodók tekintetét, mint egy anyukájához szorosan odabújó baba vagy totyogó látványa.

Ami segíthet

- Praktikus ruházat: Félrehajtható pánt, fellibbenthető póló, lecsatolható “szoptatós” melltartó arrébb húzható “háromszög” fazonú bikinifelső Ami nem annyira jó választás ilyenkor: gombolós blúz, rövidujjú egyberuha, úszódressz.

- Takaró leplek: Nem kötelező használni ilyesmit, de szégyellősebb kismamáknak megkönnyítheti az életét. Nyáron a lengébb anyagú hordozókendő, vagy a textilpelus tökéletesen megfelel a célnak. A baba fejét ne takarjuk le, hiszen úgy nagyon melege lehet! Inkább a kivillanó bőrfelület kitakarására használjuk ezeket a textíliákat.

- Karimás babakalap: Nemcsak a napszúrás ellen véd, szoptatás közben is jól takar.

- Hordozás: Elöl vagy csípőn hordozva, akár séta közben is diszkréten meg tudjuk szoptatni a picit. Ideális megoldás, ha csak pár kortynyi szomjoltásra van szükség, vagy lépést szeretnénk tartani közben a nagytesókkal is. Többemberes babáknál nagy segítséget jelent, hogy folyamatosan cici-közelben tudnak maradni, illetve, hogya szoptatás nyugtató, csitító hatását ringatással is ki lehet ilyen módon egészíteni.

- Magabiztosság: Tudatosítsd magadban, hogy a szoptatás a te saját anyai döntésed, amit egy kívülállónak semmi joga megvétózni. De miért is tenné? Az, hogy a kicsi babák szopiznak éppoly természetes, mint az, hogy levegőt veszünk. Próbálj nyitottságot, és elfogadást feltételezni a téged körülvevő világról, hisz a gyermekednek is azt szeretnéd átadni, hogy a világ alapvetően barátságos, biztonságos hely, az emberek pedig általában jók, és segítőkészek! Ne kérj engedélyt, ne kérdezősködj, zavar-e bárkit. Csak tedd mellre a gyermeked, és szoptasd meg!

- Szoptatós szoba: Egyre több helyen elérhető ez a lehetőség. Nyugtalan, többemberes kisbabáknak, akik csak ingerszegény helyen tudnak elaludni, nagyon hasznos lehet. De nem mindig tudják betölteni rendeltetési funkciójukat: Egy fülledt, ablaknélküli szűkös fülkénél ezerszer alkalmasabb “szoptatós helyiség” egy árnyékos pad, vagy egy kulturált kávéház félreeső sarka. Ha több gyereket terelgetünk, előfordulhat, hogy hiába a légkondicionált, kanapéval felszerelt csúcs-szuper szoba, szívesebben maradunk a nagyobb gyerekeink közelében. A félrevonulás sosem kötelező!

Félre a gátlásokkal, és a bizonytalansággal! Kerekedj fel bátran, és hagyd otthon nyugodan az eddig sem használt cumisüveget, ajándékba kapott, kibontatlan játszócumit! Tiétek a nyár!

Károlyi Natália
http://nativita.hu/


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán