A babázás a médiában egy cukorfelhős mítosz, melynek középpontjában a hangsúly mindig a Madonna arccal mosolygó elégedett, mindenhez (is) értő édesanyán, valamint  az ölelésében anyatejes mámorban szendergő bébibubán van.

Persze, a szomszéd sem bömbölés közben viszi gyerekét a parkba, vagyis nem látom, mit csinál az övé, amikor éppen nem kedvesen imádható. A facebookra is mindenki a cuki képeket helyezi, vagyis a szomszéd családja bezzeg mindig zöldebb.

Gyógyító beszélgetések során gyakran fakadnak ki nálam az anyák: "ezt miért nem mondta senki. Ha ezt előre tudom, akkor nem vállalom." Utána bocsánatot kérnek, és biztosítanak felőle, hogy szeretik a gyereküket, de értsem meg, hogy.

És akkor én vissza szoktam kérdezni: minden pillanatban tudod szeretni ezt a gyermeket? A kérdés meredek és őszinteséget vált ki. Nem, nem szeretem. Sőt. csak hát erről az ember nem beszél. Hogyan is tehetné. Megkövezné mindenki.

Nem vagytok egyedül. Sőt azt kell mondjam, hogy nagyon is sokan vagytok. Jó, de a közösség érzése, azokhoz tartozás, akik hasonló gyászban vannak az anyaságukban, csak egyetlen gyógyító lehetőség. Mondok konkrétabbat is.

A baba és az anya agyhullámai a kötődéskutatók szerint igen intenzíven "összeérnek". Egymást gerjesztik az érzelmi és hormonális folyamatok. A babád minél jobban sír és elégedetlenkedik, te annál mélyebbre süllyedsz a kiszolgáltatottságba és a bizonytalanságba. Minél inkább megadod magadat a kétségbeesésnek és a tanácstalanságnak, a babád annál elégedetlenebbé válik. A spirál csak csavarodik és csavarodik. A sírás mértéke, hangereje, tónusa pedig egy idő után a fáradt, kialvatlan idegeken zongorázva  komolyan megviselhet, kiboríthat.

Hogyan lehet ezt a lefelé rántó spirált valahogy feljebb emelni és a forgás irányát megfordítani?

Először is érdemes szakemberhez fordulni, bármilyen nehéz is megtenni az első lépést.

Fontos, hogy egyél, igyál rendesen, anyagi lehetőségeidhez mérten vitamin készítményeket szedjél az idegrendszered és az egész testi rendszered karbantartására, mert enélkül sajnos a spirál nem állítható meg és nem fordítható meg.

Alvás is szükségeltetik hozzá, legalább "valamennyi",  mert a ki nem pihent rendszer nem képes regenerálódni. Tudom, nagyon sok anyatárs szenved kialvatlanságban és kipihenetlenségben, pedig higgyétek el, ha sikerülne valakit azért odahívni, hogy biztosítsák az alvásotok körülményeit legalább egy-két órára akár, hihetetlen nagyot lendítene a belső jóléten.

Kérd a családod segítségét, hiszen ha egy-két terhet levennének a válladról időközönként, akár főzés, takarítás kapcsán, az nagyban elősegítené az energiaraktárak feltöltését.  

Ha esetleg van Otthon segítünk szolgálat a városotokban, ők ingyen kimennek a háztartásodba. Egyedül a babával nem maradhatnak, vagyis szitter feladatkört nem láthatnak el, csakis akkor, ha te házon belül tartózkodsz. Akár alhatsz is, amíg a szolgálatot teljesítő segítő segít a háztartásban és a baba ellátásában.

Ha az alvás pontszámot is megdobtad, kereshetsz magadnak olyan tevékenységet, amit szeretsz, amit a lehetőségeid megengednek és ami feltölt, amit akár rövid időre is kézbe lehet fogni, aztán letenni.

Könyv, hímzés, naplóírás, rajzolás, színezés, és vessetek a mókusok elé, de néhány olyan film megnézése, amely könnyekig meghat. Akkor is, ha csak három részletben van lehetőséged a végéig jutni. Játszd azt, hogy moziba mész. A könnyekig hatódás oxitocin hormont termel. A játékosság szintén. Ez a hormon megnyugtat téged és te minél nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagy, ő annál békésebb lehet.

Figyelem: a háttér tévézés a belső feszültséget fokozza, nem beszélve a baba idegrendszerére gyakorolt káros hatásokról. Nem erre biztatlak, hanem tudatosan kiválasztott alkalmakra. Saját ünnepekre, szertartásokra.

Még valami, a mozgás és a levegőzés. Az oxigénnel telített vér az agyban megint csak nyugtató hatású, neked is, neki is. Kóboroljatok sokat a levegőn. Szélsőséges időjárási körülményeken kívül minden nap.

Találkozz más anyukákkal, barátnőkkel, az biztosan feltölt és jobb hangulatba kerülsz. Akár egy kis nosztalgiázás is jól esik az embernek. 

Arról pedig még nem esett szó, hogy a sírás vajon nem szólhat-e valamiféle tartós testi panaszról. Nyilván te vagy az édesanyja, ismered a sírás minden árnyalatát, de a legkisebb gyanú esetén, amikor azt érzed, hogy ezt a sírást esetleg fájdalom, avagy kellemetlen közérzet okozza, mindenképpen mutasd meg a gyerekorvosotoknak.

Ha gyanakszol valamire és az orvos lepasszol, kérj te magad beutalókat tőle kivizsgálásokra, ha esetleg az nyugtatna meg, ha tudod, a tartós sírás mögött nincsenek egészségügy által orvosolható okok.

A legfontosabb pedig, hogy ne félj segítséget kérni! Mindenképpen fordulj pszichológushoz, ne érezd magad kínosan.

Ha pedig úgy érzed, beszélned kell valakivel és nincs aki meghallgasson, avagy meghalljon, akkor hívhatod az EMMA Vonalat. Ez egy anonim hívható, támogató, kibeszélő és információt nyújtó vonal várandósság, szülés és gyermekágy témában.

A Perinatus Alapítvány Budapesten található, ennek ellenére szakembereinek felkeresését a távolból is nagyon ajánljuk. Ha messzebb élsz, érdemes felkeresni olyan pszichológusokat, avagy szülés körüli szakembereket, akik foglalkoznak szüléstörténet feldolgozással, illetve a gyermekágyas időszakot érintő lelki folyamatokkal.

Amennyiben azért kerültél ilyen állapotba, mert szoptatás körüli megoldatlanságaitok vannak, akkor itt találhatsz hiteles segítőket: 

IBCLC Szoptatási tanácsadók
La Leche Liga

Szeretettel gondolok Rátok: 
Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső 
Párkapcsolati újratervezés, avagy Meső meséi


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán