Az utazás a babával – ezzel talán nem mondok újat -, lehet nagyon belsőséges, szép emlék, de lehet tortúra is. Leginkább tőled függ. Hiszen, gyermeked kedve, különösen, amikor még tényleg kicsike, leginkább tőled, a hangulatodtól függ. Attól, hogy te épp mit és hogyan csinálsz. 

Nézzük, hogyan lehet felkészülni az útra!

Útlevél

Mivel a legkisebbeknek még nincs személyigazolványuk, ezért még az EU-ba is kell nekik útlevél. Ha lehet, készüljetek ezzel jó előre, hiszen az alap, harminc napos eljárás a legolcsóbb. Illetve, kérjetek időpontot, hogy ne kelljen sokat várni a babával. (Vagy velünk, apákkal. Unalmunkban legalább úgy tudunk szenvedni, mint a megfázástól!)

A jármű

Ha valaki már próbálta, akkor tudja: egy kisbabánál az autós utazásnak kettő (+ egy) esete van. Az egyik, hogy beteszed a gyermekülésbe, beröffented a gépet, kikanyarodtok az utcából, és már el is aludt. (Kérlek, nagy körültekintéssel válassz gyerekülést, lehetőleg az ADAC tesztjein jól szereplő üléssel védd gyermekeid!) A másik, hogy végig hisztizi az utat.

A plusz egy pedig az előző kettő végtelen számú permutációja közül egy bármely, tetszőlegesen kiválasztott eset. Ezek valamelyikének (bármelyikének) bekövetkeztekor szinte biztos lehetsz benne, hogy az utadat meg kell szakítanod, és végtelen játékba, etetésbe vagy valamilyen végeláthatatlan figyelemelterelésbe kell kezdened. Ami miatt persze az úton töltött időd is jelentősen megnő!

Minden más, úgymond tömegközlekedési mód pedig azzal jár, hogy:

- egy csomó emberrel lesztek összezárva (betegségek növekvő kockázata, túl sok inger, hangzavar),

- hamarabb kell elindulni, sokat kell várni (így az unalom is hamarabb eljön),

- legyen az vonat vagy repülő, busz vagy hajó: készülj fel, hogy picinyed sírását vagy vidám nevetgélését esetleg többen is zavarónak fogják érezni (amiben benned is frusztrációt kelt majd).

Szállás

A bababarát szálláshelyek, hotelek nem csak arra figyelnek, hogy a legkisebbek zavartalanul érezhessék magukat a kikapcsolódás során. Kifejezetten igyekeznek a szülőknek is kedvezni. Így hát nem csak attól lesz az utazás a babával könnyebb egy ilyen szálláshelyen, mert vannak animátorok vagy játszó szobák – főleg, hanem attól is, hogy: nagyobbak a szobák, alapból van bent babaágy, védettek a konnektorok, derék magasság alatt nincs, vagy csak nagyon kevés „gyerekmágnes” van: például kábelek, konnektorok, vagy épp a függöny sem ér a padlóig. Továbbá, van pelenkázásra is lehetőség és többféle gyermek menüből is választhatunk – melyek elkészítésénél tekintettel vannak arra is, hogy a kicsi épp hol tart a hozzátáplálásban! Menő, nem?

A Bababarát Szálláshelyek beszámolói között sok tippet találhatsz a következő nyaralásotokhoz.

Csomagolás

Megvan az a kép, amikor az egyetem alatt egyik reggel fogtátok magatokat és kiugrottatok valamelyik strandra? Megvan? Na, és mit vittetek magatokkal? Úgy van: kábé semmit. Jó, oké, legfeljebb egy hátizsákot.

Szerencsére, gyerekkel ugyanez megoldható. Leszámítva, hogy mégsem. Két nagy és három kicsi utazóra-, valamint 2 hűtőládára kell cserélni a hátiszütyőt. (Amúgy minden más klappol!)

Viccet félre téve, az a nem könnyű a csomagolásban, hogy a pici nyugalma néha épp csak „azon” a játékon vagy rongyin múlik, ami épp akkor és ott hiányzik neki. Ezért szinte mindent el kell vinni magatokkal. Mert te, ti, a szülők még elvagytok napokig főtt étel nélkül is akár, de a babának rendszeresen ennie és innia kell. Ti tudjátok tartani, ha pisilni kell, de ha a babának kényelmetlen már a megtelt pelenka, akkor nincs idő várni. Szóval, tényleg mindennek kéznél kell lennie.

Tipp: az igazán bababarát szálláshelyeknél szerencsére nem kell elvinnünk a fél háztartást, mint pl. a lutzmannsburgi Hotel Sonnenpark esetében.

Be cool!

Az utazás a babával tehát nagyon sok ponton tud egy kellemes emlékből feszültségforrássá válni. Ezért, így a végére két dolgot ne felejts el!

Az egyik, és talán ez minden jó nyitja, hogy jó előre tájékozódj, hogy a lehető legjobban felkészülhess a legváratlanabb helyzetekre. Ha pedig mégis olyan történik, amit nem láttál előre, vedd lazán, ne stresszelj! Mindenütt élnek emberek, szülők és kisgyerekek is. Valamilyen megoldás biztosan van az adott helyzetre.

A másik - és magyarázhatja nekem bárki az ellenkezőjét-, a nyaralás és utazás a babával, az esetek döntő többségében pont olyan melós, mintha otthon lennétek. Vagyis … Nem. Valójában néha sokkal melósabb! :)

De sebaj! A lényeg, hogy legyenek közös emlékek! A többit pedig: kipihened majd a munkahelyeden.

Tóth Adorján
Baby Chameleon


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán