Bubics Porta - Cserhát. Szilvaszombat. Második otthon. 

Kedves Anyukák és Apukák!    

Egy igazán festői környezetben voltunk a nyár végén. A Cserhát lábánál, talán az ország egyik legszebb és legeldugottabb, bár kiválóan megközelíthető vidékén található Kétbodony. Ide látogattunk el, hogy kipróbáljuk a falu legbarátságosabb apartmanját, a Bubics Portát.

Ha szeretnél egyedi árajánlatot kérni, akkor írj nekünk a foglalas@bababaratszallasok.hu e-malí címre!

A nyugalom szigetén található falucskában szinte mindenki ismeri egymást, a Portától pár lépésre pedig sok gyermek álma, egy kis állatparadicsom található, ahol bizony még egy kenguru család is lakik. A folyamatosan fejlődő falu fő rendezvénye a Szilvaszombat, amire egyszer mindenképpen érdemes ellátogatni! Itt van lehetősége végig kóstolni a vendégeknek a Palóc ételeket, de ahogy a neve is sejteti a különböző Szilvásgombócokat is! Legutóbb 25.000 db szilvásgombóc készült a vendégek nagy örömére!

Elhelyezkedés

Kétbodony az ország északi részén, Nógrád megyében található, Budapesttől 70 km-re. Érdekesség, hogy múltja még a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza, a bolgár állam egyik vámszedő helye volt itt, aztán a tatárjárás után a Kartal nemzetség birtoka, amely később a Margitsziget apácáinak birtoka is lett. A török hódoltság alatt jelentősen megfogyatkozott a lakosság, s ez fordulópontot jelentett a település életében.  Ezért a XVII. század végén Nyitráról evangélikus szlovákokat telepítettek Alsó-Bodonyba, s mivel a környéken zömében magyar ajkú lakosság élt, a szlovákságnak viszonylagos elszigeteltségében egész a XX. századig sikerült megőriznie szokásait, életmódját, mely máig fellelhető. Kétbodonyként az 1900-as évek elejétől említjük e helyet. Ha a faluban sétálunk, láthatjuk, hogy több ház is őrzi a jellegzetes palóc stílus jegyeit. A település határában található egy horgász tó és a magántulajdonban lévő csónakázó tó, valamint a Sima-hegy alatti tanösvény, amit akár babakocsival és kisgyermekkel érkezők gyalogosan is könnyedén bejárhatnak. Nem messze található innen, a Börzsönyben a Nógrádi Vadaspark. A szomszéd faluról, Romhányról biztosan sokaknak eszébe jut a csempegyár és Rákóczi Ferenc döntő ütközetei. A település kiváló kiránduló útvonalakat kínál, a legnépszerűbb ezek közül a Prónay -Kilátó.

A vendégház

A vendégházban minden megtalálható, ami babás és kisgyermekes családok számára fontos. Etetőszék, műanyag étkészlet, wc ülőke, állványos babakád, pelenkázós kiságy. A házba beérve már fel is tűnik a palóc stílus, ezeket a jegyeket képviseli a bútorzat nagy része is. Mesébe illő hangulat fogad Titeket a két hálószobában és a nappaliban - az egyik hálószobában több, mint 100 éves grófi bútorok találhatóak - akár úgy érezhetjük magunkat, mintha Jancsi és Juliska mézes kunyhójában lennénk. A házban nincs légkondicionáló, viszont a vastag falak és az ablakokon lévő spaletták még a legnagyobb nyári melegben is megőrzik a benti hűs levegőt, télen pedig a házközponti fűtés jóleső melegét. Maga az udvar pedig egy nagy játszótér, ugrálóval, homokozóval, ping-pong asztallal, egy kis árnyékos leülős hellyel. Hátrébb a kertben gyümölcsfák árnyékában lehet játszani és együtt lenni, miközben a gyümölcsökből csemegézünk. Este pedig sütögetéssel lehet zárni a napot, vagy épp egy bográcsgulyással. 

Szobák és nappali

A szobák hangulatát tekintve, az említett egyszerű, modern mégis palóc is stílus jellemzi. A régi varrógéptől, a vasalón át, a kétbodonyi hangulatot idéző festményekkel illusztrálták a házigazdák a vidéki életérzést. Az egyik szobában található a babaágy is, minden szükséges kellékkel fel szervelve, hogy nekünk már azokat ne kelljen hozni. Rajta van egy pelenkázó is. A nappaliból kitekintve egy hatalmas mezőt láthatunk, ha szerencsénk van éppen az ezernyi napraforgó virágában gyönyörködhetünk. Az tágas előszoba folyosó végén kapott helyett a gyereksarok, ahol egy címert is láthatunk, amely nem másé, mint a Bubics családé volt.

Konyha és fürdő

A konyha teljesen felszerelt, egy nagyobb családnak, baráti társaságnak is tökéletes, egy igazi közösségi tér. Található benne hűtő, mikrohullámú sütő, sütő. A fürdőszobában egyben található a WC is. Itt található babakád, bili, illetve a WC beépített gyermekülőkével és lecsapódásgátlóval, de babakád, bili szintén megtalálható itt. A kávéfüggők is bátran foglaljanak ide, ugyanis kapszulás kávéfőző várja őket! Kérésre van mosógép és szárítógép is, hosszabb tartózkodás esetén.

Kert és udvar

Az udvar és a hozzá tartozó körbekerített telek összesen 3500 négyzetméteres! Az egész család megtalálja a számára legkedvesebb elfoglaltságot, legyen szó a fűben való játszásról, homokozásról. Van több függőágy is, amiből a naplemente remekül megfigyelhető, de hintaként is kiváló. Hátul kertbe pedig az almafákról lehet akár almát szedni, vagy a szőlőlugasról a szőlőt megkóstolni. Késő délután és este pedig együtt grillezhetünk vagy bográcsozhatunk - ja és ehhez minden eszközt biztosít a Bubics család, nektek már csak az alapanyagot kell beszerezni! :)

A koncepció

A Bubics család még 2016-ban vásárolt egy ingatlant Kétbodonyban, azzal a céllal, hogy többet legyenek a friss levegőn, a természetben, ahol nyugalom és csend van, távolabb a főváros stresszes lüktetésétől. Ez a hely jelentette nekik békét, ahova bármikor elmehetnek a nagy város zajától és csak ők és a természet vannak. A kis ház szerelem volt első látásra. A házba aztán egyre és egyre többet látogattak el, nem csak hétköznap, de a családi rendezvényeket is itt tartották. A 2020-as vészhelyzet alatt is itt töltötték az idejüket, amely szinte mára már az otthonukká vált. A Portát 2019-ben vásárolták és kezdték el felújítani, hogy az idelátogatóknak egy második otthont teremtsenek és tényleg semmi mást ne kelljen pakolniuk csak a ruháikat. Igen, jól olvastátok, csak a ruhákat és néhány pipere holmit. Nagycsalád ők is, így tudják, hogy mennyi mindennel jár a kisgyermekkel való utazás. A Portát igyekeztek úgy berendezni, hogy minden korosztálynak meglegyen a saját kuckója, el tudjon vonulni, de ha együtt akartok lenni, akkor egy tágas nappali és persze egy 3500 négyzetméteres örökpanorámás kert vár Benneteket. A házban két hálószoba és egy nappali található, valamint egy jól felszerelt konyha a nagycsaládosok részére és fürdőkádas fürdőszoba várja  a hozzájuk betérő vendégeket. Igyekeztek úgy felszerelni a Portát, hogy minden korosztály megtalálja a számára megfelelő aktív vagy passzív szabadidős elfoglaltságot. No és természetesen, szeretnék, ha minél több látogatót ejtene rabul a környék és megismernétek a „jópalócok” lakta vidéket.

Kabala

A vendégháznak nincs kabalája, de aki erre téved, megkóstolja a békét és a palóc életérzést!

Szobák

Ahogy már írtunk róla, két nagy 2-2 fős szoba található, a kettő között pedig a nappali helyezkedik el, ahol akár még további 4 fő is kényelmesen el tud férni. Összesen akár 8 fő elhelyezésére alkalmas a vendégház. Az egyik szobában található a kiságy a pelenkázóval. A modern kor vívmánya elért Kétbodonyba is így okos tv van a nappaliban, internet lehetőséggel és Netflix előfizetéssel!

Játszósarok/játszóház

A kinti hatalmas játszótetér kívül, bent, a folyosón végén található egy kis játszósarok. A gyerekek örömére sok-sok mesekönyvvel, színezővel és társasjátékokkal.

Tisztaság

Tiszta, akár az otthonod!

Ételek

A vendégházban van egy felszerelt konyha, babás és kisgyermekes kiegészítőkkel, saját magatok készíthetitek el az ételt. A faluban határában van egy pékség, ahol a friss pékárut is beszerezhetitek. 

Programok, ajánlatok, animáció

Kétbodony faluja Nógrád megye délnyugati részénél van, a Cserhát hegy lábánál található, egy festői környezetben. Már ahogy említettük, a településen is érdemes gyalogosan elindulni. Nem messze a Portától található egy Állatsimogató, ahol a háztáji állatok mellett olyan különleges állatok is laknak itt, mint a kenguru, a mosómedve vagy a láma. A falu határában található két horgász tó, a Sima-hegy alatti tanösvénynek pedig babakocsival és kisgyermekkel érkezőknek is érdemes nekiindulni. A hegy alatti táblák segítik megismerni az itt található növényeket, miközben élvezhetjük az erdő hangjait. A túra a Csónakázó-tónál ér véget.

Szilvaszombat 

A kétbodonyi szilvásgombócnak nincsen párja az országban. Kulturális programokkal kiegészített rendezvényen van minden: népzene, néptánc, gyerekműsorok, kiállítások, vásári forgatag, helyi kereskedők, kézművesek, alkotók hozzák el szebbnél szebb portékáikat erre a napra.

Érdemes egyszer mindenképpen akkor is ellátogatni a faluba!

Nógrádi Vadaspark

Autóval kb fél órára található a park, a Börzsöny lábánál, a Dunakanyarban. Igazán különleges, mivel itt nincsenek ketrecben az állatok, hanem traktoron, magaslesről vagy egy teherautó platóján ülve lehet megcsodálni őket az élőhelyükön, egy gyönyörű erdő közepén. 

Balassagyarmat

Szintén fél órányi kocsikázás után a megye második legnagyobb városába is érdemes átmenni és megnézni a Palóc Múzeumot és a Nyírjesi Füvészkertet.

Vác

30 km-re található a településtől. A Dunakanyar gyöngye. Ha időnk engedi ide egy egész napra át lehet menni, annyi látnivaló van. Duna-korzó, Rózsakert, Váci Dom / Székesegyház, Váci Püspöki Palota, vagy akár a Váci strandra is betérhetünk jó időben!

Bánk

Bánk legismertebb látványosság a Bánki-tó, a portától gépkocsival 10 percre, kerékpáron fél órára található. A 7 hektáron elterülő, átlagosan 4 méter mély tó a fürdőzők és a horgászok körében is közkedvelt. A körbesétálható, partján található a Kalandpark.

Eszközbérlés

Biciklit hozzatok magatokkal és fedett helyen tárolhatjátok, A kisebbek számára kismotor és futóbicikli helyben áll rendelkezésre. Kétbodony része a Kéktúra útvonalnak, így érdemes egyik nap egyet kerékpározni is. 

Szabadtéri játékok

Trambulin, ping-pong asztal, kerékpár, homokozó, tekerős kis járgányok sokasága várja a gyerekeket. 

Wifi

Ingyenes Wifi áll rendelkezésre a vendégház egész területén.

Állatsimogató

A faluban található állatsimogató, tanyasi és egzotikus állatokkal is (láma, kenguru). Valamint kicsit távolabb a Nógrádi Vadaspark, ahova érdemes egyszer ellátogatni, a különleges élményért. 

Kisállat

Nem hozható.

Parkolás

A parkolás (maximum 3 autóval) a térkövezett udvaron belül lehetséges.

Akadálymentesség

A vendégházat igyekeztek úgy kialakítani, hogy a kisgyermekre figyeljenek. 

Bababarát-e 

A vendégházat a Bubics Portát úgy alakították, hogy babás és kisgyermekes családoknak szinte csak a ruhákat és pipereholmikat kelljen hozni, így igyekeztek mindenre figyelni, hogy otthon érezzük magunkat. 

Milyen látnivalók vannak még a környéken? 

Ha ide érkezünk, akkor fél órás autókázással több szomszédos települést is érdemes bejárni, hogy még több élménnyel gazdagodjunk. A fent említett helyekre csak ajánlani tudjuk, hogy menjetek el egyszer kirándulni.

Összbenyomás 

A festői környezet tényleg illik erre a helyre. A falu szélén található Porta biztosan egy második otthon is tud lenni, különösen a nagyvárosból elszakadni vágyó családosok részére. Mindenki megtalálja a magának megfelelő elfoglaltságot, legyen szó passzív vagy aktív tevékenységről! A falu egy igazán más érzést tud nekünk nyújtani, ha körbe járjuk, itt csak kedves emberekbe botlunk. 

Visszajönnénk?

Igen! Bármikor nagyon szívesen.


Kövessetek minket Facebookon, Instagram-on, csatlakozzatok élménybeszámolókért a FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán

Ha szeretnél egyedi árajánlatot kérni, akkor írj nekünk a foglalas@bababaratszallasok.hu e-malí címre!