Kerca BioFarm Kercaszomor – Tanyavilág. Lovak. Jószomszédi komaság.

 

Kedves Anyukák és Apukák!    

Kercaszomoron jártunk, hogy bemutassuk a Kerca BioFarm-ot.

Tartózkodás ideje és időtartama

December elején töltöttünk el 2 éjszakát a farm Amarilla nevű vendégházában..

Elhelyezkedés

A 15 hektáros birtok Vas megyében, az Őrségi Nemzeti Parkban található egy egyutcás kis faluban, Kercaszomoron, nem messze a szlovén határtól a Kerca-patak partján. A település 2008 óta a "Legbátrabb falu" címet viseli.

Milyen látnivalók vannak még a környéken? 

Vas megye, az Őrség, Körmend és környéke varázslatos természeti látnivalókat kínál. A környéken még élénken élnek a hagyományőrző közösségek, így a felfedezés öröme mellé egy igazi időutazást kis kapunk ajándékba. A legérdekesebb látnivalókat tálcán kínálja a táj. A közelben található a Veleméri Tájház és Helytörténeti Kiállítás. Különleges látnivaló a Szentháromság templom, a Magyarszombatfai Fazekasház és Harangláb, továbbá Őrségi Vadászati Kiállítás is. Aki szereti az aktív pihenést, annak nagyon érdekes élményben lehet része a Szalafői Skanzenben, a Szőcei Lápok háza, a Szalafői Pityerszer, a Nagyrákosi tájház és kovácsműhely megtekintésekor. A környéket számos tanösvény szeli át, így a kirándulás szerelemeseinek is jócskán kijut az élményből.  

Aki városban lakik, arra biztosan nagy hatást fog tenni, hogy az Őrségben található 18 településre speciális építkezési stílus jellemző, az itt látható, különleges és egyedi szerek, korábban védelmi funkciót láttak el.

Kercaszomortól nem messze, a 7 dombra épült Őriszentpéteren egy Árpád kori templom is található, de emellett Alkotóház és termelői piac is várja a látogatókat (szerdán és szombaton - a hidegebb időszakban csak szombaton) 7-12 óráig friss zöldségekkel, helyi kézműves árukkal (méz, lekvárok, sajtok,kézműves ajándéktárgyak stb.) A piac közelében két játszótér kapott helyet, ahol nagyon helyes és biztonságosnak tűnő fa játékokkal szórakozhatnak a gyerekek. 

A térség nagy eseményei, amihez esetleg érdemes lehet időzíteni a jól megérdemelet pihenés időpontját: az 1981 óta évente megrendezésre kerülő hagyományörző kézműves kirakodóvásár, az Őrségi vásár, a Pünkösdi Virágzás napjai fesztivál, Hétrétország Fesztivál és a Nemzetközi Tökfesztivál.

A Farm

Az Andalúz lovak tenyésztésével is foglalkozó farm több vendégházzal is rendelkezik. A legizgalmasabb, mind között egy speciális lombház, amit nagyon ajánlok a kalandvágyóknak. A szintén a területen található Amarilla ház pedig a családosok, kisgyermekesek igényeit szolgálja ki.

Tipp: Ha ősszel vagy télen megyünk a tanyára, érdemes gumicsizmát is bepakolnunk és ne féljünk attól, hogy koszosak leszünk ha elmegyünk felfedezni a biofarm minden zegét-zugát.

A koncepció

Lovak, házikoszt, egyszerű, paraszti élet, kutyus, cicák, minden, ami a városban élőknek különleges élményt nyújthat és kicsit közelebb hozza a természetet a mindennapokba. A vendégházakba nagyon sok a visszajáró vendég, hiszen a környezet megteremti azt a közeget, amiben akár egy vezérigazgató is elengedheti magát és élvezheti az jószomszédi komaságot, a helyiek vendégszeretét.

Érkezés

Viszonylag későn érkeztünk, emiatt már sötétben értünk a helyszínre. Nagyon figyelmes volt a helyiektől, hogy a tanya házigazdája, Laci bácsi, már várt ránk a ház előtt és a vacsoránkat is melegen tartotta a tűzhelyen.

Tipp: ne a Google Maps-et kövesd, mert rossz helyen mutatja a farmot. Keress rá a pontos címre, ha navigációval mentek.

Amarilla Vendégház

Az Amarilla egy kétszintes rusztikus parasztház, mely rendelkezik egy nagy konyhával, hálószobával, zuhanyzós fürdőszobával és egy tetőtérrel. Mi az utóbbit nem használtuk, a lépcsős feljárót ajtóval le lehet zárni. 

Tipp1: Ha a gyermek nem a babaágyban alszik, hanem a szülők között, érdemes plédet tenni a két matrac közé, hogy a hézagot lezárjuk. 

Tipp2: A kiságy pont befér az ágy és a szekrény közé és tökéletesen funkcionál mint rögtönzött leesésgátló

További vendégházak

A farmon több ház is helyet kapott, de azok inkább az elvonulás szerelmeseinek kedvezőek és nem annyira gyermekbarátok mint az Amarilla vendégház.

Wellness

A tanyán klasszikus wellness nincs, ám a felfrissülés nyáron biztosított, ugyanis a területen található egy úszásra is alkalmas szabadtéri medence, ami hívogatóan várja a hűsölni vágyókat. A kicsik csak szülői felügyelettel mehetnek a medence közelébe érthető okok miatt.

Aki nem nyáron, hanem más évszakban érkezik ide, neki sem kell elkeserednie, mert rövid autózással elérhető közelségben van a Szentgotthárdi Fürdő és a Lutzmannsburgi Sonnentherme sincs messze a határ túloldalán. Aki már járt ezekben a fürdőkben, annak ajánlom a szintén felüdülést nyújtó Lenti Termálfürdőt és a Toplice Therme 3000-t is. 

Játszósarok, babás eszközök

A vendégház hálószobájában egy nagyon kedves kis játszósarok várja a gyermekeket asztallal, székekkel. Színes kifestő könyvek, retró plüssök, játékok voltak bekészítve.

Minden fontosabb eszközt biztosítottak számunkra. Szoptatós szék, kiságy és babaágynemű, babakád, wc-szűkítő és fellépő, konnektorvédők stb.

Személyzet

A tanyán lévő vendéglátás kifejezetten családias. Mindenki ismer mindenkit, a reggelit Laci bácsi személyesen, saját kezűleg hozza kis kosárkában, a vacsorát pedig a szomszédban lakó Gizi néni készíti el kis sparheltjén. Összességében elég különleges és varázslatos így élni itt.

Tisztaság

Sok retro játék, régebbi bútorok várják az ide érkezőket. A farmot azoknak ajánlom, akik szemet hunynak kisebb szépséghibák felett, nem nézik túl kritikusan a dolgokat és az sem zavarja őket, ha gumicsizmában nyakig sárosan térnek vissza a vendégházba.

Ételek

A nap fénypontja a kosárkában érkező finom parasztos reggeli mindenféle ínycsiklandozó finomságga, mint pl. kecske,- vagy tehéntej, sajtok, kecske kolbász, házi sonka, lekvár, méz.

Házias, saját készítésű ételek várják az ide látogatókat, ami egyedi élményt nyújt.

A szomszédos falvakban több helyen is lehet kapni szőlőmag-, dió-, mandula-, mogyoró- és mákolajat, mely egyaránt értékes mind gasztronómiai, mind élettani szempontból. 

Programok, ajánlatok, animáció

Lovaglás (3 éves kortól), kocsikázás, kerékpározás, túrázási lehetőségek és kézműves foglalkozások is helyben, a térségben biztosítottak.

A gyerekek lovagoltatását szakképzett oktatók végzik - és a terápiás jellegű lovagoltatás is elérhető. 

Magyarszombatfán a fazekasoknál előre be lehet jelentkezni korongozásra felnőttnek, gyereknek és persze a híres traktortúra is nagy népszerűségnek örvend a vendégek körében.

A tanyaélethez hozzátartozik, hogy autentikus módon grillezési, bográcsozási lehetőség adott a vendégek számára helyben. Ami még különlegesebbé teszi a tartózkodást, annak ajánljuk a csak megfelelő évszakokban elérhető bio kiskertet, ahol a zöldség és gyümölcs saját szedése az amúgy városban élő kicsi és nagyobb vendégek számára igazán kivételes program lehet.

Különleges program csak szülőknek vagy már nagy gyerekekkel (10 éves kor felett) érkezőknek a farm területéről induló 1 órás hőlégballonos túra.

Aki pedig nem fullad ki örömében ennyi programtól, annak szinte kötelező a fürge cselle tanösvény. Kercaszomortól indulva, a Kerca-patak és környékének élővilágát mutatja be, három kilométeren keresztül.

Eszközbérlés

Kerékpár bérlésére lehetőség van.

Szabadtéri játékok:

A farm területén található egy játszótér mászókával, libikókával, csúszdával, hintával és az istállók mellett rengeteg játék is rendelkezésre áll.

Wifi

A Wifi ingyenes, nem volt tökéletes a kapcsolat.

Kisállat

Kisállat felár ellenében vihető.

Parkolás

Az Amarilla ház mellett megoldott a parkolás. 

Akadálymentesség

A ház akadálymentes a földszinten.

Bababarát-e 

Számunkra minden olyan eszközt biztosítottak, mely egy babás nyaraláshoz elengedhetetlen. 

Kicsekkolás

A kicsekkolás problémamentes volt, egy jóízű beszélgetés után búcsúztunk el a farmtól.

Összbenyomás 

A Kerca BioFarmot olyan családoknak ajánlom, akik az aktív pihenést részesítik előnyben. Fontos nekik a természetközelség, az állatok, a régi hagyományok és nem félnek igazán megismerni a valódi falusi életet.

Visszajönnénk?

Igen! Bármikor szívesen visszatérnénk.

Boros Diana


Tetszett a beszámoló? Hasznosnak találod? Osszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán