Az üdülés egy család számára egyet jelent a pihenéssel, kiszakadással a szürke hétköznapokból. Éppen ezért a legkisebb betegség is nagyban megkeserítheti. Gyógyszerészként abban szeretnék segítséget nyújtani, hogy felkészülhessenek a leggyakoribb tünetek kezelésére.

Az első és legfontosabb dolog a helyesen összeállított útipatika, melyre aranyszabály nincs, ugyanis annak összetétele a család egyedi helyzetétől függ.

Nézzük az általam fontosnak ítélt problémákat, és a rájuk javasolt kezelési stratégiát. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ezek nem a komoly gondok elhárítását szolgálják, arra továbbra is az orvosi ügyelet rendszere szolgál. A helyesen összeállított útipatika segíthet elkerülni az orvosi ellátást, de nem helyettesíti azt.

Sebek, sérülések:

Itt az egyszerű horzsolástól elkezdve a vágásokig, zúzódásokig bármi előfordulhat.

Ami fontos, hogy legyen a csomagban:

 • szappanmentes kézfertőtlenítő,
 • sebfertőtlenítő folyadék,
 • sebtapasz – célszerű lehet az olyan is, mely kifejezetten a varratok kiváltását szolgálja,
 • gézlap, gézpólya, esetleg a rögzítéséhez ragasztó, de ez akár a pólyával is megoldható,
 •  ha már volt probléma a felnőtt családtagok ízületeivel, akkor egy rögzítőpólya sem árt.

A friss sebet folyó vízzel, vagy ha más nincs szénsavmentes ásványvízzel alaposan kimossuk, majd, ha szennyezett volt, akkor lefertőtlenítjük. Általában ezután már további fertőtlenítést nem szokott igényelni.

Égések, napégések kezelése:

Nem csak a nyári időszakban fontos, hiszen kisgyermeknél egy konvektor, radiátor is okozhat égési sérülést. Itt az első 15 percben a hűtés a legfontosabb, és utána lehet az égést kezelni a rájuk használható készítményekkel.

Amit NEM szabad használni semmiképp az égésre: zsír, tejföl, vaj, tojás, … !!!

 • Naptej – korosztálynak megfelelő a napégés megelőzésére. Itt fontos, hogy a téli síelésnél a hóról visszaverődő napsugárzás mellett is le lehet égni.
 • Habként kapható dexpanthenol tartalmú készítmények, vagy 2 hónapos kortól a sulfadiazin tartalmú krémek alkalmazhatóak a legnagyobb sikerrel.

Láz és fájdalom esetén:

Lázcsillapításnál már nem a hőfok, ami meghatározza hogy kell e kezelés, hanem a gyermek állapota, így a lázmérőt egyáltalán nem érzem szükségesnek. Viszont azt igen, hogy két különböző hatóanyagú készítmény legyen a csomagban, mert nem mindig egyformán reagál a szervezet a hatóanyagokra. Emellett fontos, hogy a gyermekeknek adható szuszpenziók adagolhatóak felnőtteknek is, persze nagyobb mennyiségben, így inkább ennek meglétét javasolnám az útipatikában.

Vény nélkül az alábbiak általában megfelelőek:

 • ibuprofen tartalmú,
 • paracetamol tartalmú készítmények.

Nátha:

A vírus fertőzések másik tipikus tünete az orrfolyás, orrdugulás illetve a hátracsorgó váladék kiváltotta köhögés.

Ilyenkor nagyon fontos az orrtünet kezelése, melyre legyen nálunk:

 • Izotóniás sóoldatot vagy tisztított tengervizet tartalmazó orrspray.
 • 6 éves kor alatt orrszívó olyan módon, melyet porszívó nélkül tudunk használni (elemes, vagy a szájjal szívható típusok).
 • Majd az orrtisztítás folyamatát érszűkítő hatóanyagot tartalmazó orrsprayvel zárjuk, melyből életkornak megfelelő erősségű legyen nálunk (felnőttnek is).

Csípések, kiütések, allergiás tünetek:

Tavasztól őszig az üdülés alatt találkozhatunk különféle élőlényekkel, melyek megkeseríthetik a nappalokat, éjszakákat. Akár, ha a szúnyogra, kullancsra, darázsra gondolok.

Így, jó, ha van nálunk:

 • Szájon át szedhető antihisztamin tartalmú készítmény (gyermekeknél 2 éves kortól érhetőek el vény nélkül készítmények, hatóanyagból én leginkább a cetirizint szoktam javasolni).
 • Illetve jó kiegészítésnek, ha mindezt gélben is magunkkal visszük. Egy csípés esetén nagy segítség lehet, ahogy akár a felület hűtése is.

De mivel a csípések elkerülése a legjobb megelőzés, így a tavasztól őszig tartó időszakban szerencsés, ha a rovarriasztásra is gondolunk, illetve az esetleges fullánk, kullancs eltávolítására is célszerű felkészülni.

 • Szúnyog- és kullancsriasztó termékek. Itt is életkorilag más-más készítmények érhetőek el, emiatt célszerű vásárláskor egyedileg kiválasztani a megfelelő készítményt.
 • Kullancscsipesz.

Hányás, hasmenés:

Üdülés alatt szeretünk szabadabban étkezni, hajlamosak vagyunk olyan ételeket is megkóstolni, amit egyébként nem fogyasztunk, így legyen nálunk mindig:

 • Probiotikum, hogy az esetleges kórokozókat le tudjuk szorítani (hányás esetén is). Választásnál a Saccharomyces bouldarii vagy Lactobacillus reuterii tartalmú készítményeket célszerű választani.
 • ORS, vagyis rehidráló készítmény. Ennek szerepe, hogy a hányás, hasmenés során elvesztegetett sót pótolja, a víz hasznosulásához szükséges. Emellett fokozott izzadás esetén (például meleg, láz, szauna) esetén is fontos lehet a használata.
 • Carbo activatus tartalmú készítmény, ha olyat ennénk meg, ami mérgezést okoz, mert az orvosi szén a felszínén megköti a vizet, és olyan anyagokat is, melyek a tüneteket okozhatják.

Egyéb panaszok:

Végezetül pedig a Wellness üdülések során oly gyakori pár panaszra készüljünk fel:

 • Szemirritáció, szemgyulladás: itt célszerű szemvidítófű tartalmú szemcseppet vinni magunkkal, hogy ne csak a szemszárazságra és a szembe kerülő idegen test kimosására legyen készítményünk, hanem a kezdődő gyulladásos folyamatokat is meg tudjuk fogni.
 • Gombás fertőzések a bőrön (főleg lábon): ez a gyermekeket ritkán érinti, de felnőtteket annál inkább. Vannak olyan hatóanyagok, amelyek a bőrbe jobban behatolnak, így megelőzésre alkalmazhatóak heti 1-2x alkalmazással: terbinafin illetve bifonazol tartalmú krémek.
 • Női problémák (hüvelyi és húgyúti fertőzések): sajnos ez is gyakori panasz, melyet egy erősebb hüvelyflórával jó eséllyel megelőzhetünk. Így nőknél mindenképp javasolt az ilyen üdülés előtt, és alatt hüvelyi probiotikumokat tartalmazó készítményeket használni.

Általános gondolataim:

 • Az üdülés során nem csak a gyermekkel kapcsolatos problémákra készüljünk fel, hanem a szülő önmagáról is gondoskodjon.
 • A rendszeresen szedett gyógyszerek legyenek nálunk.
 • Még otthoni kényelemben keressük ki és írjuk fel az üdülési cél környéki orvosi, gyógyszertári ügyelet elérhetőségeit, a legközelebbi sürgősségi betegellátó osztály elérhetőségét.
 • Az útipatikában található készítmények használatát, lejárati idejét, helyes tárolását is még az utazás előtt tisztázzuk. Esetlegesen segítséget jelenthet a MENTA telefonos alkalmazás, melyen keresztül a gyógyszerek betegtájékoztatóját akár vonalkóddal elérhetjük (internetkapcsolattal).

Mindezek után pedig csak egy maradt hátra, hogy utazás előtt kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a pihenés alatt egy-egy kellemetlen panasz ne rontsa el az örömöt.

dr. Dér Péter
Kígyó Gyógyszertár – Mogyoród


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Osszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán