A technológia előretörésének, valamint a tabletek és az okostelefonok térnyerésének köszönhetően manapság nagyon háttérbe került a meseolvasás.

Egy munkával és stresszel teli nap után, kényelmesebb a gyereknek odaadni a kütyüket, hogy azzal foglalják le magukat. Pedig ezzel rengeteget ártunk a gyermekünknek.

Persze az így okozott kár nem fog azonnal jelentkezni, csak jóval később, amikor gyermekünk óvodába, iskolába megy, vagy belecsap a nagybetűs életbe. Ráadásul később esélyünk sem lesz korrigálni a hibát!

Álljon itt egy lista arról, miért fontos a meseolvasás, a mesék megismerése:

  1. Szorosabbá fűzi a gyermek-szülő kapcsolatot.
  2. Tanítják a gyermeket a világ működésére, aki így könnyebben fogja tudni kezelni az őt ért helyzeteket, megpróbáltatásokat. Könnyebben feldolgozza majd a feszültséget.
  3. Élénkíti a fantáziát, növeli a rajzkészséget, a logikus gondolkodást és a problémamegoldó képességet.
  4. Fejleszti a beszéd- és kommunikációs készséget, valamint a koncentrációt. Illetve ha a meséhez mondóka is társul -amit elmutogatunk, eljátszunk-, az fejleszti a ritmusérzéket és a mozgáskészséget.
  5. Amellett, hogy a mese tanítja a gyermeket, fejleszti a szociális érzéket is, aminek köszönhetően könnyebben beilleszkedik majd az óvodában, iskolában, később a munkahelyen, és a társasági életben.
  6. Megismeri az emberei kapcsolatok mikéntjét („Jótett helyébe jót várj!”), mesékbe épített példák alapján megtanulja azokat kezelni. Megtanulja a szabályok betartását, és azok fontosságát („Nehogy hátra fordulj, mert akkor menten kővé válsz!”).
  7. A mesékben megismert világokból, annak átéléséből a gyermek pozitív életképet alakít ki, példaképeket talál, fejlődik az erkölcsi értéke, bátorságot kap a mindennapi helyzetek megoldásához.

Mikor meséljünk?

Mesélni bárhol, bármikor lehet.

De talán a legjobb lefekvés előtt. Az esti mesének a fontossága talán a legkiemelkedőbb az összes mesélés közül.

Lenyugtatja a gyermeket és felkészíti az alvásra. Mélyíti a szülő-gyermek kapcsolatot, hiszen már nem történik körülötte semmilyen harsány dolog, jobban tud koncentrálni a történetre. Illetve annál meghittebb napzárást nem is nagyon lehet elképzelni, mint amikor a szülő leül a gyermeke mellé az ágy szélére, és még az alvás előtt elrepíti őt egy fantáziavilágba!:)

Milyen a jó mese?

Egyértelműen az, amelyik a gyermekünk korosztályának szól!

Nem mindegy a történet komplexitása, hossza és a nyelvezete. Nagyon fontos, hogy a gyermek tanuljon belőle, tudjon levonni erkölcsi konzekvenciát.

A szereplői ne legyenek félelmetesek, hanem aranyosak és szerethetőek. Az sem baj, ha a mese gyermekünk egy konkrét problémájára nyújt útmutatást, példával szolgál annak megoldására.

Szerencsére, Hermann Marika meséi mind ilyenek,

mivel a meseírónő és az AnyaMesélj.hu csapata elkötelezte magát arra, hogy olyan meséket oszt meg az olvasóival, amik a gyermekek fejlődését szolgálják.

Így az írónő repertoárjában találunk barátságról, felelősségről, elfogadásról szóló meséket, de olyat is, ami segít a reggeli készülődés forgatagában, a rendrakásban, a testvérke érkezésével kialakuló féltékenység kezelésében, és még rengeteg egyéb problémás esetben.

„Az agy felépül, nem születik.” (Brain Research, Jack Shonkoff, Harvard University)

A fenti idézet azt jelenti, hogy míg szinte minden egyéb szervünk közvetlenül a születés után már ellátja a teljes funkcióját, addig az agyat „építenünk” kell.

Jelentősen kora- és kisgyermekkorban dől el az, hogy intelligens, kiegyensúlyozott felnőtt lesz-e a gyermekünkből. Hogyan viseltetik majd a világ dolgai iránt, hogyan fogja megállni a helyét a környezetében, hogyan alkalmazkodik a változásokhoz.

Ezért hát ne késlekedjünk tovább, és olvassunk sok-sok mesét a gyermekünknek, hozzunk létre egy szilárd alapot a későbbi tanulmányaihoz, egy sikeres és elégedett élethez!

Hermann Marika mesekönyvei itt találhatóak: https://bolt.anyameselj.hu/mesekonyv/hermann-marika-mesekonyvei

Vidám meseolvasást kíván Hermann Marika, és az AnyaMesélj.hu csapata!