Többször felmerült már a "Evolúciós nevelés és családi együttalvás" csoportban, és többen kérdeztétek, hogy mi minősül sírni hagyásnak és mi nem.

Először is, hogy ezt megértsük, magát az állapotot kell megvizsgálni.

Sírni hagyás akkor keletkezik, amikor a baba sírására, jelzésére az elsődleges gondozója nem válaszkészen reagál. A válaszkész reagálás alatt a megnövekedett stresszhormon szintet "helyre billentjük", amit szakmai nyelven korregulációnak hívunk, angolul, regulation. Amikor a stressz-szint lecsökken, a baba megnyugszik, és tudja, hogy számíthat ránk.

Mit jelent a válaszkészség:

 • Azonnali megszoptatás, cumisüveggel etetés (tápszeres csecsemők esetében), ha az éhség a sírás kiváltó oka
 • Azonnali megszoptatás minden más esetre, hiszen a mell egyfajta “jollyjoker” lehet ilyenkor (összebújás, melengetés, ölelés, megnyugtatás stb.)
 • Ha nem szoptatunk akkor szoros testközelség biztosítása, esetleg cumisüveg adása, vagy ezen kettő kombinációja
 • Ringatás, hordozás, simogatás, ölelés, puszilgatás, fenék paskolgatás, minden amivel tudjuk, hogy a babánk megnyugszik (mindkét elsődleges gondozótól)

Mit jelent az, hogy "elsődleges gondozó" ?

Elsődleges gondozó az, akivel a csecsemő napi, gyakori kapcsolatban, bensőséges viszonyban van. Ez lehet anya, apa, nagymama, nagynéni, unokahúg, dadus. A kisbabák evolúciósan akár 4-5 másik elsődleges gondozóhoz tudnak kapcsolódni, ha ezek a személyek a napi életében aktívan részt vesznek, és (NAGYON FONTOS) osztatlan figyelmet biztosítanak a számára. Elképzelhető, hogy a ritkán megjelenő biológiai apát nem fogja elfogadni elsődleges gondozóként, de a napi szinten kapcsolatban álló bébiszitterrel bizalmas viszonyt tudnak kialakítani. A heti, havi szinten látogató nagymama, unokatestvér nem számít elsődleges gondozónak.

Másodlagos gondozók lehetnek a bölcsődei dolgozók (ha meghitt a viszony), ritkábban látogató, de válaszkész nagymama, nagypapa, felnőtt testvér, barát (az anyának, vagy apának). Másodlagos gondozóknak kb. az első egy és másfél év, legkésőbb az idegrendszer érésével egyidőben (2-3 év között) évben van lehetősége elsődleges gondozókká "előlépni" aktív részvétellel. Ha ez nem történik meg, akkor csak másodlagos gondozók, vagy idegenek maradnak a gyerekek szemében. Ezt az evolúció rendezte így, és a babák érzelmi befogadó képessége. Aktív részvétel nem csak az óraszámokban jelenhet meg, hanem, hogy a baba milyen intim szituációkat él át a gondozójával.

Pl. lázasan segített neki, rendszeres étkezés, szoptatás, testközelség, éjszakai gondoskodás, játék, stresszhelyzet megoldása, közös meghitt pillanatok, stb.

Ezek alapján a gyermek a bizalmát elsősorban az elsődleges gondozóiban veszítheti el, azaz a sírni hagyás, a bizalomvesztés a világban, itt jelentkezik(het).

Mi számít akkor sírni hagyásnak?

 • Alvás-tréning alkalmazása, legyen az a klasszik sírni hagyós, vagy a mostanában divatos "kontrollált sírás”, sírni hagyás, vagy egyéb akármilyen "gyengéd" módszernek titulált intervenció. Az ilyen beavatkozások során a baba igényét a szülő figyelmen kívül hagyja (mert ezt az utasítást kapta az alvás-trénerektől), ezért nem képes az összeköttetésre (=korregulációra), a bizalom sérül, az idegrendszer fejlődése sérül
 • Bántalmazás alkalmazása, legyen az fizikai, szexuális, vagy emocionális visszaélés / abúzus
 • Gyermek kínzása harmadik személy által, aki nem elsődleges vagy másodlagos gondozó (szakemberek reménykednek, hogy hosszú terápiával ez gyógyítható)
  • Pl. háborús zónában élnek, halálesetet, terrort végig néznek egyedül

Mi nem számít sírni hagyásnak?

 • Baba, totyogó a válaszkész alvóhely tranzitálása közben az apa, anya ölében sír, testi komfort ellenére
 • Válasz-kész éjszakai, nappali leválasztás közben sír, pedig más komfort-módot biztosítunk (simogatás, ölelés, dúdolás, stb.)
 • Ki kellett mennünk a WC-re, postáshoz 2-5 percre, és a baba sír, de nem tudjuk még pár percig megnyugtatni (ennyi idő alatt, ha hallja a hangunkat, kap választ szóban pl. "jövök kicsim, stb...", NEM tud a kortizol szint vészesen magasra emelkedni
 • Ha egy harmadik személy által 1-2 alkalommal nem válaszkészen reagáltak a csecsemő sírására, igényére, de mi azonnal megszüntettük, hogy ez többször, folyamatosan előforduljon (pl. valakire bíztuk, nagynéni, óvónéni nem segített mikor elesett, inni kért, stb., DE ha nem történt fizikai vagy szexualis abúzus)
 • Ha az autóban vagyunk, közvetlen, de pl. vezetünk, és fizikai akadálya van annak, hogy azonnal kivegyük, és megöleljük, megszopatjuk. Ekkor próbáljunk meg időt kérni és szavakkal nyugtatni, simogatni (ha lehetséges), és az első alkalommal amint van rá mód, fizikai komfortot biztosítani a számára
 • Ha betegség miatt képtelenek vagyunk megmozdulni, és babánk látja a tehetetlenségünket. Sok kis baba azért is sír hangosan, hogy a környezete figyelmét felhívja, hogy valami gond van az ő és elsődleges gondozója meghitt kapcsában, jöjjenek, segítsenek, evolúciós túlélés miatt

FONTOS! Ha babakocsiban sír a baba, és mi erre úgy reagálunk, hogy cumisüvegeket dugunk a szájába, holott ő fizikai komfortot szeretne (kivenni, megszoptatni, hordozni inkább), akkor készüljünk fel arra, hogy ez hosszú távon nem válaszkész korreguláció. Ahogy az sem, ha a "camping out, felvesz-letesz" alvástréning módszerek alatt sem válaszkész az, amikor suttogunk, csak oda ülünk, a simogatás, testi komfort helyett, amikor lenne lehetőségünk ezt nyújtani, de nem tesszük.

A babák nagyon jól tudják, hogy lenne lehetőségünk ezt megtenni, és teljesen elkeserednek, összezavarodnak, hogy most miért máshogy történik ez. Energia tartalékolás miatt inkább elhallgatnak, csöndben lesznek, de ez korántsem jelenti azt, hogy megnyugodtak, és a kortizol szintjük lecsökkent.

Vizsgálatok igazolják, hogy még órákkal az incidens után is magas a babák vérében található stresszhormon szintje.

 

Szerző: Kato- Thörnqvist Judit - Infant Sleep Educator hallgató, az Evolúciós nevelés és családi együttalvás csoport adminja

Forrás:
Dr. Tracy Cassels ( 2018-2021)
Sarah Ockwell Smith ( 2014)
Máté Gábor írásaiból ( 2020-2021)


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Megköszönjük a megosztásokat!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán