Amikor az ember ábrándozva belefog a nyaralása tervezésébe, tisztán látja lelki szemei előtt, ahogy egy kiadós reggeli után leslattyog a gyerekével a Balcsipartra, szépen elrendezi a nyugágyakat (polifoamokat, gumimatracot, mindegy), együtt kisimítgatják törölközőjüket, gondosan bekenik magukat száz faktoros naptejjel (igen, a gyerek is saját magát, és igen, az anyja hátát is), majd kifekszenek egymás mellé, és békésen átadják magukat az éves jól megérdemelt pihenésnek. Béke van és csönd. Az élet azonban nagyon gyorsan bebizonyítja, hogy ez a kép felér egy sci-fivel a valósághoz képest.

Egy 6 esztendős kishapsi egyedülálló anyukájaként volt néhány keserű tapasztalatom, amelyek megtanítottak arra: mi kell nekem ahhoz, hogy a fiammal történő nyaralás ne csupán kínszenvedés, hanem valódi élmény legyen mindkettőnk számára. És most összegyűjtöttem a nálam bevált praktikákat azért, hátha segíthetnek másnak is. (A tippek némelyike természetesen lányos anyuciknak, és persze apukáknak is használható.)

1. Fogadd el: a gyerekes nyaralás nem pihenés.

A nyaralás kellemessé tételének első és legfontosabb eleme az, hogy megértsd: egy kisgyermekes szülőnek a nyaralás csöppet sem egyenlő a pihenéssel. Hiszen a kicsinek ott is ugyanolyan igényei vannak, mint otthon, és ezeket pont az otthontól való távolság miatt sokszor még kényelmetlenebb, nehezebb is kielégíteni. Természetesen ettől függetlenül tartogathat számotokra nyugodt, pihenéssel teli perceket (inkább pillanatokat) az utazás, de ezekért is meg kell dolgozni.

2. Fektesd le a szabályokat még elutazás előtt!

A gyerekek szabálykövetése sokszor helyhez kötött. Például képesek az oviban olyan szabályokat is betartani, amikre mi otthon nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk rávenni őket. Ezt a képességüket és a még a nyaralási helyszín ismeretlenségét, misztikumát kihasználva fektesd le a szabályokat még otthon! Mondd el, hogy a nyaraláskor mit szabad és mit nem. Például nekem nagyon fontos, hogy egyedül is biztonságban tudjam a fiam, ezért nálunk egy ilyen szabály, hogy simán előre mehet rollerrel a bicikliúton vagy sétányon, de soha nem mehet át semmilyen úton egyedül, minden esetben be kell engem várnia. Természetesen ezeket a szabályokat is minél játékosabban, meseszerűbben fogalmazod meg, annál jobb. Úgy, mintha az adott helyen ez lenne a törvény, ami semmiféleképp nem hágható át.

3. A napi rutin fontos! …és felrúgható

A kicsiknek nyaraláskor is szükségük van a koruknak megfelelő alvásmennyiségre, megfelelő táplálékra és egyebekre. A napi rutin betartása egyrészt megelőzi az éhségből/fáradtságból járó hisztiket, másrészt nyaraláskor is biztonságérzetet nyújtanak a gyereknek. Ezért igyekezz a lehetőségekhez mérten minél több napi rutint nyaraláskor is pontosan betartani. És aztán néha, egy-egy ritka alkalommal pedig nyugodtan rúgd fel azt. Így válik az esti szalonnasütés, horgászás, vagy nagyobbacskáknál az éjszakai kertmozi igazi, különleges kalanddá.

4. Vigyetek magatokkal rollert!
Hidd el, a fiad sokkal jobban bírja így a hosszabb sétákat, és az is élvezetet jelent neki, hogy előbb felfedezheti a helyet, mint Te.

5. Szerezz be egy Trunkyt, ha van rá módod!

A Trunky műanyag bőröndünket a fiam 1 éves szülinapjára vettem és 5 éve szolgál minket. Piros tűzoltóautó formája van, és kezdetben Bence imádta tologatni, amióta nagyobbacska, azóta pedig ő maga húzza el a saját cuccait benne. Mi a játékok szállítására használjuk leginkább (sok-sok cucc belefér), nagyon strapabíró és végtelen praktikus, hiszen, ha a kicsi elfárad, rá tud ülni, Te pedig a kerekeknek köszönhetően tudod őt húzni is. Repüléshez, tengerparthoz, Balcsihoz egyaránt ideális három az egyben tárgy: játék, bőrönd és szék, ami ráadásul húzható.

6. Csomagoljatok együtt játékot!

Nálunk bevált, hogy a fiam előveszi a játékokat, amiket hozni akar, de az a szabály, hogy a játékoknak a Trunkyba be kell férniük. Én segítek neki mérlegelni, hogy mi az, amit tényleg fog tudni használni, és mi az, amit érdemesebb inkább otthon hagyni. Mi általában viszünk 5-6 kisautót és mozdonyt, amit nem bánunk, ha homokos lesz, mini földmunkagépeket a homokhoz, illetve homokozójátékot és minimum egy kisebb labdát.

7. Légy laza! A sár jó.
Van, akinek ez evidencia. Nekem évekbe telt, míg belelazultam a nyaralásba, és már nem érdekelt, ha egy kisautó sáros lett, vagy akár tönkrement. De nemcsak a sár tartozik ide. Rá kellett jönnöm, hogy amikor a fiam önfeledt és boldog, akkor általában maszatos is. Már nem izgat, hogy lefagyizza a ruháját, az, hogy ő élvezi a majszolást én pedig ezt megadhatom neki, sokkal fontosabb számomra.

8. No mobil!

A lehetőségekhez képest igyekezz a minimálisra csökkenteni a telefonálás, valamint a virtuális térben kószálás idejét. Hidd el, lesz elég időd ezekre, amikor a kicsid felnő és már nem akar nyaralni. Pikk-pakk eljön, használd ki, amíg még együtt lehettek!

9. Játsszatok sokat közösen!

Homokozz a fiaddal, építs várat, fúrj alagutat! A kishapsi büszke lesz, elégedett, hisz együtt terveztétek és valósítottátok meg az utakat, várárkot, átjárókat, amiken aztán ő békésen eltologathatja a kisautóit és ezzel értékes és nyugalommal teli percekkel ajándékoz meg Téged is. Légy rugalmas és használd ki, amit a hely kínál: etessetek kacsákat, dobáljatok kavicsokat a vízbe, számoljátok meg az elsuhanó vonat vagonjait. Csináljatok bármit, a lényeg, hogy együtt.

10. Tegyetek felfedező túrákat!
És persze a kishapsi legyen a főnök. Ez az előre lefektetett szabályok és a roller segítségével könnyedén kivitelezhető. A kicsinek és Neked is hihetetlen élmény, ha ő mutathatja meg a kiscicát, a játszóteret vagy épp mezítlábas ösvényt, amit elsőként odaérve pillanthatott meg.

 +1 tipp Vidd magatokkal a Cseppke tipegőhálózsákot is!

Ha így teszel, függetlenül a szálláson található ágynemű minőségétől gyermeked álma, és ezzel együtt az éjszakátok nyugalma is garantált.

Giret Fruzsi
Cseppke 


Tudtad? A Cseppke hálózsákokat akár a mi WEBSHOP-unkon keresztül is megvásárolhatod. Katt IDE!

Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán