Kisbabád születése óta már biztosan rájöttél, hogy a babás világ tele van ellentmondásokkal. A szoptatással kapcsolatban különösen sok tévhittel találkozhatsz.

 

 

Azt hallod folyamatosan, hogy ne szoptasd igény szerint a babádat? Mérd a mennyiséget? Már bizonyos időközöket ki kellene bírnia a picinek cici nélkül? Nem elég tápláló a tejed? Ez mind régi tévhit!

Tudtad például, hogy feleslegesen diétáztál eddig? Azt hitted, hogy nem ehetsz kábetűvel kezdődő zöldségeket, puffasztó és csípős ételeket? Pedig ezeket nyugodtan fogyaszthatod, ezektől nem fog fájni a kisbabád hasa.

Nem mertél bevállalni egy röntgent, amikor fájt a fogad? Azt mondták neked, hogy akkor fel kell függesztened a szoptatást? Pedig a röntgentől nem lesz baja a tejednek, és kisbabádat sem éri káros hatás. Képzeld! Tejadó mamáknak kötelező a tüdőszűrés, ami nem más, mint mellkas röntgen. Utána is szabad szoptatni.

Megbetegedtél és nem engedik, hogy szoptass? Gyógyszert kell kapnod és mindenhol azt hallod, hogy akkor abba kell hagyni a szoptatást? Magas lázad van és azt mondták, hogy 38 fok fölöttivel már ne szoptass?

Azt mondták, hogy adj cumit a babádnak? Mások pedig azt, hogy inkább ne? Cumisüvegből etesd meg a babát, ha pótlás kell, vagy inkább kerüld a használatát? Létezik egyáltalán cumizavar?

Mi a jobb: a víz vagy a tea? Netán egyik sem? De mi lesz, ha kiszárad a baba a nagy hőségben? És mi van a sárgasággal? Olyankor biztosan kell az a cukros víz, ugye?

Tele vagy kérdésekkel, kétségekkel, hiszen mindent a lehető legjobban szeretnél csinálni? Nem kell tovább gyötrődnöd! A Szoptatás: tények és tévhitek című alkalmazás neked készült. Jelenleg százhúsz szoptatással kapcsolatos tévhitet olvashatsz benne, és rögtön azt is megtudhatod, mi az igazság. A szakirodalmi adatok és gyakorlati tapasztalatok alapján íródott modern formátumú kis könyv minden lapja egy mini szoptatási tanácsadás. A kiválasztott lapokat a Kedvencek nevű pakliba teheted, hogy később is megtaláld. Például amikor szeretnéd megmutatni az anyósodnak.

Az alkalmazást letöltheted az AppStore-ból és a Google Play Áruházból. Szoptatás közben is olvasgathatod.

Hasznos olvasást kívánok!

Rózsa Ibolya - szerző
IBCLC laktációs szaktanácsadó, okleveles andragógus

https://iboly.hu/

https://www.anyatejut.hu/

https://anyatejut.blogspot.com/


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán