Hiába NEM javasolják gyógytornászok, Dévényesek, TSMT-sek és más szakemberek a használatát, még ma is reneszánszát éli a bébikomp. Sajnos...de miért sajnos? 

Nem csak hosszú távon lehet káros hatással a gyermekünk fejlődésére, de még balesetveszélyes is! 

Tudtátok? Kanadában 2004 óta még be is tiltották őket és 100 ezer dollár büntetés vagy 6 hónap börtön jár annak, ki árulni szeretne bébikompot. Sem boltokban nem lehet őket árulni, de még privátban használtan sem. Amiatt jutottak erre a döntésre, mivel 1990 és 2002 között több mint 1900 kisbaba szenvedett balesetet 16 kórház adatai alapján. Nem beszélve az egészségre káros hatásairól. 

Milyen balesetet tud okozni? Lépcsőn leesés, felborulás, a babák elérhetnek vagy leránthatnak olyan veszélyes tárgyakat is, mint vegyszerek, forró italok, háztartási eszközök, de akár odagurulhatnak a forró sütőhöz is.

A "Canada Consumer Product Safety Act " alapján nem készíthetnek, importálhatnak, reklámozhatnak és nem árulhat senki sem bébikompot az ország egész területén. 

Megmutatjuk, miért nem ajánlott és miért beszéld le rokonaidat, ismerőseidet is a vásárlásról.

1. Felegyenesedés

A bébikompot használó (járni még nem tudó) gyermekek, az eszköz segítségével felegyenesednek. Ezáltal lábaikra, gerincükre olyan terhelés kerül, melyre a gyermek csontozata, izomzata még nem készült fel.

A kompban a gyermek ül (ha már egyedül ülni tud, ha még nem, akkor is…), ez egy mesterséges, kikényszerített felegyenesedés. Ez az üléspozíció, amit a kompban fel kell vennie, nem természetes. Nem olyan, mintha mi széken ülnénk, leginkább a lovaglópózhoz hasonlít. Ez azt jelenti, hogy a csípőben nincsen vagy csak kevés hajlítás és abszolút nem tesz jót a gyermekek még fejlődésben lévő izomzatának, csontjainak. 

Ráadásul aprókat is tipegnek testsúlyáthelyezés nélkül a picik és az eleve kicsit feszesebb izomzatú babák állapotát ez tovább is ronthatja, illetve az sem optimális, hogy lábujjheggyel lökik előre magukat. 

Dévényes tájékoztató füzet:

Fotó: DSGM tájéloztató füzet

2. Talpak

A haránt és a hosszanti boltozat a talpon csak a járás gyakorlásával alakul ki, akkor folyamatosan erősödnek az izmok és alakítják a boltozatokat.

Járástanuláskor az egyensúlyozás folyamán a pici kapaszkodik a lábujjakkal (ez alakítja a hosszanti boltozatot) illetve „lavíroz“ külsö vagy belsö talpélen, ez edzi a harántboltozatot. Ezen kívül fontos, hogy a járástanuláskor a gyerek lábujjhegyre tudjon állni. A gyerekek boltozat nélküli talpa azt is jelenti, hogy a lábközépcsont fejecsei enorm terhelésnek vannak kitéve a járáskor, amikor egyensúlyozás a talpizmokkal szükségtelen.

A kompban a gyerek lábujjheggyel tolja előre magát, mely során a térdek, csípőízület nyújtva van. Ha a komp ülése állítható és a gyermek enyhén hajlított térdekkel van beletéve, az sem jó, mert igaz, hogy kivédi a lábujjhegyezést, viszont arra ösztönzi a gyereket, hogy talpra álljon és állásba nyomja magát. Erre viszont nincs felkészülve az izomzat. Ha pedig nem tolja fel magát, akkor ülve halad és ilyen típusú előre haladás nincsen a normál mozgásfejlődésben.

A kompban való „járatáskor“ a gyermek megfeszíti a farizmait, ezzel egy hamis stabilitást ad az ágyéki gerincszakasznak és a csípő körüli izmoknak, melyet később nehéz lesz leépíteni.

3. Járáskép

A gyerek ülve közlekedik a kompban, lábujjheggyel tolva magát halad előre. Ez egy torzult járáskép. A test tengelye elé kerülnek a vállak, míg a medence a középvonal mögé tolódik.

A későbbiekben ez nehezíti a járásbiztonság kialakulását és esetenként lábujjhegyező járást, futást eredményez!

A bébikomp kialakításából adódóan nem látja a gyermek saját lábait, így nehezebben alakul ki a szem-láb koordináció, nehezebben rendezi össze a gyermek a kezek és lábak mozgását. Ez későbbi koordinációs problémákhoz is vezethet!

4. Értelmi fejlődés

A bébikomp sűrű használata az értelmi fejlődést is befolyásolhatja, hiszen a gyermek kevesebb időt tölt a földön való manipulációval, játékkal, kúszással, mászással. Sok esetben az utóbb említett fejlődési fázisok kimaradnak és a kicsi már 7 hónaposan feláll, "járni" kezd. Mindezek következményeként az iskolában előfordulhatnak tanulási problémák.

5. Balesetveszély

Az Európai Unió Hivatalos Lapja szerint is a bébikomp olyan eszköz, amely a még járni nem tudó gyermeket segíti az önálló helyváltoztatásban, de használata során fennáll az elesés veszélye, mert megnöveli a gyermekek mozgékonyságát és sebességét. 20 év európai és az Egyesült Államokbeli kórházi sürgősségi ellátásra vonatkozó adatai következetesen arról tanúskodnak, hogy a bébikomp használata során előforduló balesetek főleg lépcsőn való leesés, illetve felborulás miatt történnek, különösen amikor a gyermek olyan egyenetlen felszínt próbál átlépni, mint például a küszöb vagy a szőnyegsarok. Az ilyen balesetekből származó sérülések nagyon veszélyesek, mert az esetek nagy részében a gyermek fejét érintik.

Mi a helyzet a járássegítővel?

Abban az esetben, ha a gyermek megkésett mozgásfejlődésű (18 hónapos kora után sem jár önállóan), akkor sem ajánljuk a bébikompot. Helyette inkább teremtsünk járásra motiváló környezetet, olyat ahol a baba sok helyen fel tud állni. Például székek, asztalok között csak egy-egy pillanatra kell elengednie a kapaszkodót ,majd néhány lépés után újra megkapaszkodva biztonságban állhat, játszhat.

Vásárolhatunk olyan járássegítő eszközt, melyet a gyermek maga előtt tud tolni. Ez akkor megfelelő, hogyha nem borul fel, mikor a kicsi belekapaszkodva feláll és nem gurul túl gyorsan mikor megteszi első lépéseit vele. Lényeges, hogy gyermekünket ne hagyjuk egyedül a járássegítők használata során és soha ne eröltessük ennek alkalmazását, hiszen itt is előfordulhat baleset és ha a gyermekek fejjel előre esnek, sokszor a már meglévő kis fogacskák is bánhatják az esést. 

Bébikompszerű járássegítők nagyon jól használhatók mozgássérült gyermekek járástanítása során, de akkor is csak szakember segítségével.

Normál fejlődésmenetű gyermekek számára elegendő motiváció a járáshoz az otthonában felfedezhető saját kis világ!

Flakus Noémi
Gyógytornász


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán