Tudod mi az a litya? És a kuzsuról hallottál már? A Zsóry neve ismerős számotokra?

Ha nem, akkor bizony induljon a kalandtúra és fedezzétek fel a matyóság fővárosát, Mezőkövesdet!

A kis város olyan kincseket rejt, amiket érdemes megismerni, hisz általuk a gyerekek egy olyan világba csöppenhetnek, amelyben őseink éltek, de itt a játéknak is helye van.

1. Ha az első két fogalom ismeretlen számotokra, akkor első körben a Matyó Múzeumot keressétek fel Mezőkövesd szívében.

A Múzeum sok érdekességet tartogat számotokra, így megismerhetitek a 3 matyó település (Tard, Szentistván és Mezőkövesd) népviseletét, betekinthettek egy tipikus matyó otthonba, meghallgathatjátok a ragyogó tragikus történetét és régi fényképek alapján megfigyelhetitek, hogy milyen ruhákat hordtak a kis matyó gyerekek.

Ha itt jártok, feltétlen kérdezzetek rá Pénztáros Marira, hogy ki volt, mert az ő története is érdekes lehet. A Múzeumban jelenleg baba-kiállítás is van, így megnézhetitek, hogy hogyan készítették a népszerű matyó babákat. Kisjankó Bori néni száz rózsája előtt feltétlenül készítsetek egy selfiet és ismerjétek meg, hogy ki is volt ez a nagyszerű asszony.

Mi is az az említett litya? Hosszú ujjú, selyemből készült gyermek blúz. A kuzsu pedig szőrös juhbőrből készített női ködmön. 

Fotó: Tourinform Iroda Mezőkövesd

2. Takács István kiállítás is érdekes lehet a kis művész palántáknak, hisz a város híres festőművésze önálló kiállítóhelyet kapott csodálatos festményeinek. Matyó jeleneteket festett, amelyekről sugárzik az élet.

3. A Hadas-városrészben kis tájházakkal találkozhattok. A tájházakban pedig nagyszerű népi kézművesekkel, akik tájházaikban alkotnak és akik szívesen mesélnek munkásságukról.

A Mézeskalácsos tájházban Pető Anna készíti csodálatos, kézzel festett mézeskalácsait. Mackó kiállítás is található mesés kis házikójában, amely mindig elvarázsolja a gyerekeket. Kovács Szabolcs Bútorfestő tájházában megismerkedhettek ezzel a páratlan művészettel és megfigyelhetitek, hogy milyen játszi könnyedséggel és szeretettel festi a virágokat vagy akár a családotok nevét egy szép táblára vagy tükör keretre.

Kisjankó Bori Emlékháza mindenképp megállója legyen a kirándulásotoknak, ahol a tájház vezetők meseszerűen mesélik el ennek a nagyszerű asszonynak életét és munkásságát, miközben megnézhetitek, hogy hogyan éltek őseink.

A gyerekeknek biztosan érdekes lehet, hogy milyen pici helyiségekben éltek akkoriban az egyébként igen népes családok. Nem voltak külön szobák, egy ház 3 helyiségből állt akkoriban, tiszta szobából, konyhából és egy kamrából, melyekbe a férfiak ritkán kaptak helyet. A gyerekeknek még külön ágya sem volt, hisz vagy a kemence mellé kuckóztak be, a sutba, vagy az ágy alatt volt egy fiók, amiben egyszerre 5 gyerek is aludhatott, az anyjuk kuzsujával takarózott.

Fehér Tibor fazekas alkotóházában is érdemes elidőzni, hisz megfigyelhetjük, hogyan lesz egy egyszerű agyagdarabból korongozással különleges Jancsi kancsó. A Hadasban még több kis tájház található, mint például a Gari Margit Emlékház és zeneház, a Tűzzománcos ház, a festő- és Kéziszövő Alkotóház és az Iskolatörténeti Gyűjtemény, amely Répászky Zoltán nyugdíjas pedagógus saját gyűjteménye emléket állítva a régi korok oskolájának.

Fotó: Tourinform Iroda Mezőkövesd

Fiad van és hozzá egy gyermeklelkű férjed? Akkor a Mezőgazdasági Gépmúzeumot ne hagyjátok ki, mert ott tátva marad a traktor bolondok szája. Ez az a program, ahol apa és fia igazán elmélyedhetnek a mezőgazdasági gépek világában, felülhetnek régi traktorokra és megismerhetik a summás életmódot és a matyó állattartást.

Fotó: Tourinform Iroda Mezőkövesd

4. Hogy anyának is legyen egy különleges program, feltétlenül keressétek fel a Kedves Pöttyös Kézműves Kávézót, amely a környéken, de talán még az országban is egyedülálló kínálattal és számtalan kedvességgel várja a vendégeket.

Az üzletben finom kávékat, limonádékat, turmixokat, forró csokikat és házi jellegű süteményeket, kézművesek által szeretettel készült ajándékokat, a gyerekeknek játszó kuckót, gyermekkori emlékeket idéző berendezéseket és egy biciklit is taláhattok, de hogy hol, azt nektek kell megkeresni.

Az üzlet különlegessége, hogy a tulajdonos, Árvai-Simonyi Ágnes, az AgnesSdesign kézművese, műhelye a pult végében található, így akár azt is megnézhetitek, hogyan készülnek a polcra kerülő vagy megrendelésre készülő ajándékok. Ágica több, mint 10 kézműves és termelő termékeit kínálja, így Gubancékszer ékszereit, Tóth Tímea virág csodáit, Virágos Világom szalag hímzett párnáit, képeit, Kertünk ízei mennyei lekvárjait, Bugacfilc csattjait is megvásárolhatjátok, de krémmézeket, ízesített kávékat és matyó mintás sálakat is vihettek szuvenírnek.

A hely stílusa megnyugtatja a lelket és mivel nincs wifi, ezért ide tényleg beszélgetni, kikapcsolódni járnak az emberek. Azoknak, akik szeretik a vintage stílust, a kézműves ajándékokat és az apró részleteket, kifejezetten bakancslistás hely, amit érdemes felkeresni.

Fotó: Lázár Endre

5. A Zsóry Gyógy-és Strandfürdő igazán jó hely a gyermekes családoknak.

A strandon számtalan lehetőség várja a kicsiket és nagyokat. Több medence is alkalmas a vizek szerelmeseinek a játékra vagy pihenésre, ahol a gyermek pancsolótól, a hullám medencéig, a csúszdaparkon át, az árnyékos játszótérig, a fedett élmény medencétől a gyógyvizes medencékig számos lehetőséget kínál a család minden tagjának. Az utóbbi években sok fejlesztés valósult meg a Zsóry területén és a jövőben még több várható, így minden évre tartogat egy kis meglepetést ez a „szagos” fürdő. Ne hagyjátok otthon a nagyszülőket sem, hisz a mélyről feltörő gyógyvíz alkalmas a reumás megbetegedések, ízületi kopások, sérülések és még sok betegség kezelésére szolgálhat.

Fotó: Tourinform Iroda Mezőkövesd

Mezőkövesden a család minden tagja találhat számára szórakoztató programot. Ez a csendes kis város egyszerre őrzi hagyományait, emléket állítva őseinkenk, akik naggyá tették a matyó kultúrát vagy a Zsóry fürdőt, de gazdag program kínálatával és rendezvényeivel a mai világ pezsgése is megtalálható itt.

Mivel Eger és Miskolc között található, így kíváló kiinduló pontja lehet az aktív pihenés kedvelőinek, de a környékbeli kis települések is számtalan lehetőséget kínálnak a családoknak.

 

Árvai-Simonyi Ágica
Kedves Pöttyös Kézműves Kávézó


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán