A strandszezon közeledtével egyre többünk fejében fordul meg a gondolat, hogy milyen jó lenne csobbanni egyet a hűs Balaton vizében, ejtőzni egy jót a parton. Ezek közé a gondolatok közé kúszik be a sok kérdés a kisgyerekes családok fejében, hogy oké, Balaton, de melyik strandot válasszuk, ahol a kicsi(k) is ki tudja(k) élvezni a Balaton nyújtotta örömöket… Mert gyerekkel azért már nem csak egy törölközőre és egy bikinire van szükség…

(Címlap fotó: Hatos Eszter)

A választáshoz szeretnék most segítséget nyújtani, ezért a családok életét legjobban megkönnyítő gyermekbarát szolgáltatásokat kerestünk a strandokon.

Gyenesdiás - Diási Játékstrand

A gyenesdiási Játékstrand kapta 2017-ben a legjobb Családbarát Strand különdíjat, ez már nagyon sok mindent elárul.

Homokos, lassan mélyülő partszakasza ideális a legkisebbek számára is, hogy ismerkedhessenek a vízzel a nyári melegben. Bár a vízen árnyékolás nincs a gyerekeknek, a parti pihenőrészt árnyas fák övezik. Külön medence a strand területén nem található, viszont bővelkedik programokban az egész család számára. A gyerekeket játszótér várja a parton, kialakítottak foglalkoztató táblát a Balaton élővilágával kapcsolatosan, hogy megismerhessék és megtanulhassák megvédeni azt. A kicsit nagyobbak vízi szórakoztatásáról csúszda, vízilabdapálya, fejelőkapuk, vízikosárlabda-, víziröplabda-pálya, valamint vízi aerobic gondoskodik. A szárazföldön sem marad senki vállalkozó kedvű sportos program nélkül - strandfoci-, streetballpályák, asztalitenisz, tengó, pétanque, szabadtéri sakk, malom és egyéb játékok, valamint rendezett sportversenyek garantálnak izgalmakat. Kicsiket, nagyokat animációs programokkal várnak. A gyermekeknek külön élményt jelent Bala Toni, a strand kabalafigurája, akivel személyesen is találkozhatnak.

A strand egész területe akadálymentesített, van baba-mama mosdó, pelenkázásra és szoptatásra kialakított helyiség, bébiétel-melegítési lehetőség, gyermekbarát vendéglátóhelyek gyermekmenüvel, etetőszékkel.

Fotó: Boros Diána és Veress Andrea

Keszthely – Városi Strand

A Balaton legnyugatibb fürdővárosa lassan mélyülő, homokos partszakasszal, Balaton alakú, melegített vizes élményfürdő medencével várja az ide látogatókat. Bár az árnyékolás a vízben nem megoldott, a partszakaszon kellemesen váltogatják egymást az árnyas és napfényes részek, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő helyet. Vízi játékelemek nincsenek, viszont a parton játszóterek várják a kisebbeket, míg a nagyobbak a strandröplabda-, kosárlabda-, kézilabda-, tollaslabda- vagy épp a strand futballpályán, pétanque pályán mérhetik össze a tudásukat. A strand szolgáltatásai között találunk csónak- és vízibicikli-kölcsönzőt, Zorbot (vízen járó labda), minigolfot, gokartot. A teljes unaloműzésről pedig animátor vezette gyermekprogramok gondoskodnak a főszezonban. A nyugalomra vágyók a strandkönyvtárban találhatnak kedvükre való olvasnivalót.

A strand teljesen akadálymentesített, így babakocsival is könnyedén lehet közlekedni. Az akadálymentes mosdót lehet baba-mama mosdóként is használni, így nem kell felügyelet nélkül hagyni egy percre sem a kicsit. Kialakításra került pelenkázó helyiség, szoptató helyiség, a pénztárakban lehetőség van bébiétel-melegítésre is, a strand vendéglátóhelyei pedig gyermekmenüvel és etetőszékkel várják a kicsiket és kicsit nagyobbakat.

Fotó: Steiger-Frank Dóra

Vonyarcvashegy – Lido Strand

A vonyarcvashegyi strand 300 méter hosszú homokos partjával igazi tengerparti élményt kölcsönöz. A parton fák és kihelyezett árnyékolók teszik kellemessé a pihenését a családoknak. Bár a Balaton vizénél nincs árnyékolás a kicsik feje fölött, a gyermekmedencét már árnyékolók védik. A Balaton vizében leginkább a 14-50 éves korosztály igényeit kielégítve szereltek fel kosárpalánkot, röplabdahálót, kialakításra került vízilabdapálya is, illetve a strandon az óriáscsúszdát is kipróbálhatják a kicsik-nagyok. A parton a gyerekek kikapcsolódását két játszótér és egy vizes játszótér biztosítja, míg a nagyobbak a sportpályákon vagy a fitneszparkban kapcsolódhatnak ki. A további programokról a strand animátorai gondoskodnak, vízi aerobicot és gyermekfoglalkozásokat tartanak július-augusztus hónapban a hét minden napján.

A strandot könnyen be lehet járni babakocsival, több helyen van olyan mosdó, ahova az anyuka babakocsis babájával együtt befér. Szoptató-pelenkázó helyiség is a családok rendelkezésére áll, lehetőség van a bébiétel/tápszer megmelegítésére is. A vendéglátóhelyek itt is tudnak biztosítani etetőszéket és gyermekmenüt is.

Fotó: Schrauf Lakner Zsófia, Horváth Renáta és Sziklai-Botos Lívia

Balatongyörök – Községi Strand

Balatongyörökön szintén megtaláljuk a kicsik számára legkedvezőbb lidós (homokos, lassan mélyülő) partszakaszt és ezen kívül kialakításra került még számukra egy gyermekmedence is. A vízben való jókedvről csúszda, kosárlabda-palánkok, vízi focikapuk, pihenő stégek, vízi aerobic gondoskodnak. Lehetőség van megtanulni szörfözni, de csónakot és vízibiciklit kölcsönözni is. A parton a gyerekeket játszótér várja, valamint itt is vannak sportpályák (kosárlabda, tenisz) és bővelkedik a strand gyermekanimációs programokban is. A lidós részen napvitorla nyújt védelmet az erős napsugarak ellen, a parton is egymást érik a napos és árnyékos részek.

Akadálymentesített, a kerekesszékes mosdót a kisgyermekes családok is nyugodt szívvel használhatják, ha nem tudják másra bízni a gyermeküket. Kialakításra került pelenkázó helyiség, szoptató helyiség is. Bébiétel-melegítési lehetőségre is számíthatnak az idelátogató családok, a vendéglátóhelyek családbarát szolgáltatásaival együtt.

Fotó: Schlämmer Tímea, Drávai-Mészáros Judit, Töreki-Keller Éva, Tőke-Milos Adrienn

Szigliget – Községi Strand

Szigligeten a történelmi látnivalók mellett érdemes felkeresni a helyi strandot is. Homokos, lassan mélyülő partszakasza, vízben elhelyezett sporteszközei, parti játszóterei és sportpályái (strandröplabda) kellemes kikapcsolódást nyújtanak az egész családnak. Plusz medence nincs kialakítva, de a kellemes Balaton-part mellett ez talán nem is hiányzik. Bár a vízfelületet nem védi árnyék, a parton találunk családunknak megfelelő napos és árnyékos helyet egyaránt. Gyermekanimációs program egyelőre nincs, de az üzemeltető megkeresésemre elmondta, hogy folyamatban van a kialakítása, hogy minél inkább a kedvükre tudjanak tenni a kisgyermekes családoknak.

Kimondottan pozitívum, hogy nem csak az akadálymentesítésre, a baba-mama mosdóra gondoltak, de a strand területén több pelenkázó helyiség került kialakításra, odafigyelve a szoptató anyukák kényelmére szoptató fotellel, illetve a babamosdatásra, így melegvizes zuhanyok is találhatóak bennük. Bébiétel-melegítésre kimondott lehetőséget sajnos nem tudnak biztosítani, viszont vendéglátóhelyei gyermekmenüvel kényeztetik a kicsiket és természetesen etetőszékekkel is készültek. 

Fotó: Iván Judit

Balatonakali – Községi Strand

Balatonakali szintén lidós partszakasszal várja az ide érkező családokat, medencével nem, de annál több, a Balaton vizében felállított szórakoztató elemmel rendelkezik. Van vízilabdapálya mélyebb és sekélyebb vízben egyaránt, kosárlabdapályák, vízi röplabdapálya, dobókosarak felállítva. A szárazföldön is megtalálja mindenki a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási formát – két árnyékolt játszótér, homokos röplabdapálya, focipálya, kosárlabdapálya, TEQ-BALL asztal, ping-pong asztal, sakk áll a strandközönség rendelkezésére. Gyermekanimációs programok is rendszeresen megrendezésre kerülnek július 1 és augusztus 28 között a nyár folyamán. Sajnos vízi árnyékolót nem találunk a strandon, a part viszont bővelkedik a kellemes, árnyékos területekben.

Akadálymentesített, ennek megfelelően bárhova eljuthatnak a családok babakocsival is, van baba-mama mosdó. A pelenkázásra lehetőség a női mosdókban van csak, s bár szoptató helyiség nem került kialakításra, a strand dolgozói készséggel felajánlják a strand egészségügyi helyiségét e célból. Bébiétel-melegítési lehetőség a pénztárakban van és természetesen gyermekmenü és etetőszék is elérhető a családoknak a vendéglátó egységekben.

Fotó: Both-Nagy Csilla

Csopak – Községi Strand

Csopak strandján a homokos balatoni pancsolórész mellett gyermekmedencével is várják a gyermekeket. Vízi játékelemekről (óriáscsúszda, kosárpalánkok, vízilabdapálya, röplabdaháló) és parti játszóterekről, sportpályákról (röplabda- és focipálya) is gondoskodtak a strand üzemeltetői, hogy minden korosztály megtalálhassa a neki megfelelő aktív kikapcsolódási formát. Kisgyerekkel különösen kellemes a strandolás itt, hiszen a lidós partszakasznál napvitorla biztosítja az árnyékot, míg a legkisebbek pancsolnak, a vizes homokkal ismerkednek. Természetesen a parton is találunk árnyékos és napos helyet egyaránt a pihenésre. Az esetleges unalmas percek kitöltéséről gyermekanimátor gondoskodik.

A strand akadálymentesített, baba-mama mosdóval és pelenkázó, szoptató helyiséggel ellátott. Van bébiétel-melegítési lehetőség és gyermekbarát vendéglátóhelyek (gyermekmenü, etetőszék) is.

Fotó: Máthé-Zászlós Angéla és Veing Alma

Balatonlelle – Napfény Strand

A Balaton déli oldalán található Balatonlellén tengerparti hangulatot idéző lassan mélyülő, homokos partszakaszt alakítottak ki egészen hosszú szakaszon a családok legnagyobb örömére. A strand területén található az élményfürdő is, ami három medencéjével (élménymedence, gyermekmedence, úszómedence) és szaunaházával az önfeledt kikapcsolódás tökéletes helyszíne. A gyermekmedence és az élménymedence minden igényt kielégítő élményelemekkel teszi teljessé a jó hangulatot. Fűthető vízüknek köszönhetően akkor is érdemes ellátogatni ide, ha maga a Balaton vize még hűvös a fürdőzésre. A Balaton szerelmeseinek is tartogatnak játékelemeket a vízben is – kosárlabdapalánk és két vízilabdakapu várja a sportolni vágyókat. A parton kialakításra kerültek játszóterek, hogy a kicsik a vízen kívül se unatkozzanak. S bár animációs programok nincsenek, a strand könyvtárját igénybe vehetik mind a felnőtt, mind a gyermek olvasni vágyók. Árnyékos helyeket a parton találunk, a vízben nem alakítottak ki árnyékolót.

A strand akadálymentesített, kisgyermekesként is lehetőség van használni a kerekesszékes mosdót, van kialakítva pelenkázó helyiség, kérésre elvonulhat bárki megszoptatni babáját a betegszobába, szintén kérésre szívesen segítenek a bébiétel megmelegítésében is. A vendéglátóhelyeken etetőszéket, gyermekmenüt biztosítanak.

Fotó: Nagy Szilvia, Varga-Sárai Alexandra, Csepreginé Török Anita, Harmath Eszter

Mindegyik itt szereplő strandon, bármelyiket válasszuk is, kényelmesen érezhetjük magunkat akár az egész családdal, hisz a strandüzemeltetők minden korosztály igényeit próbálják folyamatosan kielégíteni. Szerencsére ezeken a strandokon megoldhatjuk a babánk etetését, pelenkázását, hogy utána a vizes homokban, a Balaton szélén tapicskolva, vagy a játszóterek egyikén játszva ő is magába szívhassa a balatoni nyár szépségét, melyet talán mindannyian emlékként őrzünk magunkban, hogy aztán a következő nyáron újra feleleveníthessük.
 

Kihagytunk valamit? Várjuk a te tippjeidet is és bővítjük a listát. 
 

Deák-Szűcs Evelin
Bababarát Szállások Csoport moderátor


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is láthassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán