Lehet-e gyerekkel pihenni egy utazás során? Család és gyerekbarát szállodai szolgáltatások eleget tesznek a szülői elvárásoknak?

Ma már rengeteg termék és szolgáltatás tartalmazza a család vagy gyermekbarát kifejezést, a szállodák is gyakran használják, míg egy étteremnél tudjuk, hogy van játéksarok és etetőszék, egy szállodának ettől sokkal több lehetősége van, kihasználják-e a lehetőségeiket a szálláshelyek.

Interjú Boros Diánával, a Bababarát Szállások projekt megálmodójával.

Szerinted mit jelent a családbarát szálloda, szálláshely? Milyen szolgáltatásokkal kell/kellene rendelkeznie?

Statisztikáink szerint a kisgyermekes szülők pontosan tudják, hogy mik az igényeik egy utazás során, milyen elvárásaik vannak a szálláshelyekkel szemben, legyen az kis panzió vagy több száz szobás szálloda.

Családbarát szálláshelyről akkor beszélhetünk, ha tudják biztosítani a szállások a szülők számára nem csak a legalapvetőbb eszközöket, de további használati tárgyakat is, melyek elengedhetetlenek a kellemes és gondtalan tartózkodáshoz.

Ezen felül fontos a személyzet családbarát hozzáállása, akadálymentes és biztonságos környezet, testreszabott programok, animáció, gyermekfelügyelet lehetősége.

Habár a legtöbb szülőnek a fontossági sorrend elején van, wellness részleg nélkül is lehet egy szálloda családbarát, de játszósarok/játszószoba, játszótér elengedhetetlen.

Baba-mama szoba, pelenkázó helyiség szintén elvárás.

Gyermekbüfé, gyerekbarát étlap, éttermi játszósarok szintén fontos a kisgyermekkel utazók számára.

Ha pedig állatok, állatsimogató is rendelkezésre áll, akkor nagy eséllyel döntenek a szülők a foglalás mellett.

A saját kabala és a hozzá fűződő speciális koncepció szintén előny, sok gyermek a kedvelt kabala miatt szeretne visszatérni az adott szálláshelyre.

Bizonyos kor alatt díjmentes szállás, illetve étkezés, flexibilis lemondási lehetőség szintén fontos szempont a szülőknek. 

Érkezéskor vagy távozáskor átadott kis meglepetés pedig kellemes emlék marad, mely a tartózkodást is megszépíti.

Mi, a Bababarát Szállások projekt keretein belül egy több mint 90 pontból álló lista alapján értékeljük a szállásokat, pontosan meg van határozva, hogy mik a minimum követelmények a különböző szálláshelytípusok esetében.

Van különbség a bababarát és a gyermekbarát szálláshely között?

A Bababarát Szállások célcsoportja a 0-6 éves gyermekek szülei, ezért - a tévhittel ellentétben - nem csak kisbabás szemszögből vizsgáljuk a szálláshelyeket.

Nehéz pontosan meghatározni, hogy meddig “gyermek” valaki, a szálláshelyek is egyedileg, saját hatáskörben döntenek róla.

Van, ahol 12 éves korig részesülnek ingyenes vagy kedvezményes ellátásban, máshol 14-16 éves korig beszélnek gyermekekről.

Érdemes mindig leellenőrizni a kiválasztott szálláshelyek foglalási feltételeit.

A szülők/nagyszülők mit várnak el egy baba és/vagy gyerekbarát szállodától?

A szülők joggal kritikusak a szálláshelyeket illetően, hiszen - lehetőségeiktől függően - gyermeküknek csakis a legjobbat szeretnék, ezért foglalás előtt talán még jobban leellenőrzik a szálláshelyek ajánlatait, szolgáltatásait, infrastruktúráját. A már 25 ezer főt meghaladó Bababarát Szállások zárt FB csoportja is kitűnő felület a véleménycserére, élménybeszámolók olvasására.

Egyre népszerűbbek a több generációs utazások és sokszor nem csak a nagyszülők kísérik el a családokat, de van, hogy útra kelnek az unokákkal, ezzel is hozzásegítve a szülőket egy kis én-időhoz, tehermentesítéshez.

Milyen baba/gyerekbarát szolgáltatásokkal találkozhatnak a vendégek a családbarát szálláshelyeken?

Számos szálláshely korcsoportra bontva biztosít programokat kicsiknek és nagyoknak.

Babaúszás, babamasszázs, baba-mama jóga, Maminbaba foglalkozás, Ringató, kéz,- láblenyomat készítés a legkedveltebb a kisbabás szülők körében, nagyobbak már inkább a kézműves, barkácsolós foglalkozásokon vesznek részt szívesen. Továbbá arcfestés, sütikészítés, mesenézés, mini diszkó, sportolási lehetőségek, pecsétgyűjtő kalandok népszerűek.

Összeegyeztethető-e a gyerekes családok és a nem gyerekes családok nyaralása ugyanabban az egységben?

Összeegyeztethető, ha van elég tér és elkülönítésre is van lehetőség.

Mindenesetre érdemes eldönteni a szálláshelyeknek, hogy melyik célcsoportot célozzák meg, sokan mindenkit ki szeretnének szolgálni, ami nem minden esetben működik.

Milyen új szolgáltatásokra gondolnál, hogy ideális baba- és gyerekbarát szálláshelyen tudjanak pihenni a szülők?

Nagyon fontos, hogy ne csak a gyerekek, de a szülők igényei is ki legyenek elégítve.

Nem elég, ha csak gyermekprogramok vannak biztosítva, a szülők számára is legyenek programlehetőségek. Gyermekfelügyelet lehetősége kiemelten fontos.

A Bababarát Szállások szívügyének tekinti, hogy minden szülő megtalálja az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő szálláshelyet, ezért is tesztelünk le minden egyes szállást személyesen.

Csuka Brigitta / Boros Diána


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán