Kisbaba, kisgyerek egyre megy. Ha helyzet van, tudnunk kell hova nyúljunk a segítségért!

Szülőként számtalan helyzettel szembesülünk. Megvannak a boldog, sikeres pillanatok és ott nyomasztanak kisördögként a gondolatainkba, egész lényünkbe beférkőző kételyek is. Csináljuk. Legtöbbször ösztönösen, legjobb tudásunk szerint. Mégis előfordul, hogy elakadnak a dolgok, érezzük, hogy nem stimmel valami. Ilyenkor szuperhősöket megszégyenítő sebességgel kapcsol át valami bennünk és megszállottan keressük a megoldásokat. Ami működik másoknál, nálunk miért nem? Hol találjunk meg a válaszokat?

Az igazság az, hogy a család, a barátok készséges információforrásnak bizonyulva jobbnál jobb, ám egymásnak gyökeresen ellentmondó tanácsokkal látnak el a pánik helyzetekben. Megkapjuk a tutit. Mi pedig? Nos, egyre jobban összezavarodunk. Kipróbálunk ezt-azt, de sokszor azt érezzük, hogy semmi sem akar működni. Beindul a téboly és az őrület, behúzzuk a kéziféket és google gyorsasággal szörfözünk a neten, beregisztrálunk mindenféle babás és szülői csoportokba, fórumokba.

Sok édesanya és édesapa küszködik azzal az érzéssel, hogy valamit nem csinál jól. Kiborulnak, szomjazzák az információkat, elhisznek mindent, majd megrémülnek. Pedig attól, hogy másképpen csinálunk dolgokat, nem biztos, hogy rosszul is végezzük szülői feladatainkat. Pozitív megerősítést, építő megoldást ilyenkor a szakképzett források és a részrehajlástól mentes, támogató szülői tapasztalatok jelenthetnek. Eljutni egy jó szakemberig, egy jól működő, hiteles közösség részének lenni, minden szülő álma! Csak, hát nem könnyű az ilyen forrásokat megtalálni …


Éppen ez a hiányérzet hívta életre a facebookon az ÉDESANYÁK nevű csoportot, ami gyakorlatilag a szakértői skála minden lehetőségét lefedve olyan szakember gárdával dolgozik, ami megnyugtató közeget biztosít a várandósság, a gyereknevelés, gondozás és családi ügyintézés szinte minden területén felmerülő kérdésekre válaszokat kereső szülőknek. Ugyan az Édesanyák fő irányvonalait a mindenkori WHO ajánlások és a válaszkész gondoskodás alapvetései határozzák meg, szeretettel várnak a csoportban, életkortól függetlenül bárkit, akinek kérdései vannak,  nehéz helyzettel küszködik vagy csak informálódni szeretne.

A csoport célja az anyák és a családok támogatása mellett a gyakorlati segítségnyújtás és a kötődő nevelés népszerűsítése is. Ez a gyereknevelési stílus lényegében visszanyúlik a természeti népek ma is gyakorlott módszeréhez, arra irányul, hogy kisgyerekek és szülők között erős, érzelmileg stabil kötődés jöjjön létre. A babák, kisgyermekek érzelmi szükségleteinek kielégítése legalább olyan fontos, mint, hogy fizikálisan gondoskodunk róluk, etetjük őket. A stabil, gondoskodó, szeretet kötődés kialakítása egyenlő azzal, hogy az első naptól fogva arra tanítjuk gyermekeinket, hogy a szeretet maga a biztonság, ami miatt jobban fogja önmagát szeretni, egyáltalán megtanul szeretni, szocializálódni és empatikusabb lesz. Ez módszer egy évszázadok óta, ösztönösen működő gondoskodást definiál, arra ösztönzi a szülőket, hogy bízzanak magukban, ismerjék meg jobban babájukat, saját szintjükhöz mérten állítsák fel a korlátokat.


A csoport hátterében közel 180 hiteles szakértő várja a szülőket, hogy real time segítséget nyújtson a könnyebb babás élethez és a szülői feladatokban való kiteljesedéshez. Magyarországon ilyen még nincs. Lényegében ALL IN ONE. Innovatív és azonnali válaszok jellemzik az aktivitást, logikusan felépített a keresőrendszere, gyűjtő posztok segítik a navigálást és szinte azonnal leinformálható minden szakember.


A csoport ingyenes. A kérdésfeltevés ingyenes. Az információ ingyenes. A tanácsadók szakmai hátterének megismerése, a hitvallásuk, gondolkozásuk feltérképezése ingyenes, sőt GYORS és AUTENTIKUS. Minden egyes forrás hiteles. Kell ennél több? Igen. Te. A te jelenléted, kérdéseid, aktív közösség és véleményformáló szereped.

Nem akarsz lemondani a szoptatásról? Egyedülálló lettél és nincs segítséged? Nem tudsz zökkenőmentesen visszatérni a munkába a kisbabád mellett? Szorongsz, mert úgy érzed nem fejlődik rendesen a gyermeked? Most várod a kisbabád és rettegsz a szüléstől? 40+ vagy, hosszú idő után újra terhes és nem tudsz eligazodni a sok új információ között? Nem érted miért jobb a hordozás a babakocsinál? Egyáltalán tudtad, hogy számtalan módon használhatod a hordozást, mint lehetőséget, de abból nem mind jó? Imádsz a babád mellé bújva elaludni, de aggódsz, hogy ezzel ártasz e gyerek érzelmi fejlődésének? Attól tartasz, hogy ha túlszereted a gyerekedet, akkor elkényezteted? Nem tudod, hol húzd meg a következetesség vonalát vastagon? Nem bízol a védőnődben?

Ha akár egy kérdésben is magadra ismertél, a csoportban a helyed! Legyél nyitott és érdeklődő szülő, ne akard legyőzni az ösztönöket, ám ha helyzet van, merj kérdezni, tartozni valahová, hogy megadd magadnak a lehetőséget arra, hogy fejlődj és kihozd gyermekedből, magadból, helyzetedből a legjobbat! Minden gyermek más és más. A világ felgyorsult, az igények és szokások megváltoztak. Épp szülőnek lenni ne lenne egy véget nem érő tanulási folyamat?

Kovács Adrienn


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Osszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán