Idén is érkezik, immár harmadik alkalommal az Édesanyák Szakértői Csoport Live Hétvégéje. 46 izgalmas előadás vár Téged 57 szakértővel május utolsó hétvégéjén!

Nézd meg a részletes programajánlót a cikkben és persze ne felejts el regisztrálni!!!

Egy nehéz év áll mögöttünk a pandémiának köszönhetően. A bezártság sokunkban nagyobb szorongást és más gondokat idézett elő és ez az Édesanyákkal is így van. Többeket érint tanácstalanság, bizonytalanság és az otthoni bezártság csak megnehezíti ezt - sokan nem mernek szakembertől segítséget kérni. Továbbá ott vannak azok a kérdések is, melyek minden szülőt foglalkoztatnak előbb vagy utóbb és szeretnének válaszokat kapni. 

Az Édesanyák Szakértői Csoport több mint 200 szakértővel ebben szeretne segíteni! 

 Ráadásul idén egy HÁROMNAPOS előadás sorozattal készülnek.

Az esemény hátterében az ismert Édesanyák Szakértői Facebook csoport áll, aminek több, mint 47ezer tagja van és Magyarország első, a várandósság, a gyermeknevelés, - gondozás és családi ügyintézés szinte minden szegmensének szakértőit összefogó támogató csoportja. Több szakértő várja a kérdéseket a várandósság tervezésétől a gyermeknevelés mindennapjaiig, az egészséges életmódtól a jogi kérdésekig.

Az ingyenes Édesanyák Live Hétvégéjén hiteles és aktuális információkat kapsz 57 szakértőtől a gyermeknevelés minden területén. 46 kerekasztal-beszélgetés közül választhatsz, ahol megtalálod a választ a szülőket érintő leggyakoribb problémákra, kérdésekre.

Az Édesanyák Facebook oldalát, több, mint 26ezer követővel, a következő linkre kattintva éred el: Édesanyák Facebook oldal

Édesanyák Szakértői Facebook csoportját pedig a következő linkre kattintva találod: Édesanyák Szakértői csoport

Hamarosan pedig a www.edesanyak.hu weboldal is elkészül! :)

REGISZTRÁLJ MÉG MA az online eseményre: https://live.edesanyak.hu/

Ezek az érdekes témák várnak idén rád:

Testvérféltékenység

Testvérféltékenység témában beszélgettünk 4 szakértővel: Kepes-Végh Júlia, Krajnyákné Csorba Fanni, Tamás Anna és Veress Anita járta körbe azokat a kistesó tervezésekor, várásakor felmerülő kérdéseket, amelyeket ti is gyakran megfogalmaztok a csoportban. A téma kiemelt része volt a kis korkülönbséggel vállalt testvérek. Mindegyik szakértő 3 gyermekes anyaként is állt a kamera elé, amellett, hogy szaktudását hozta magával. Érintettük a tervezés fázisát, tehát, hogy mikor érkezzen a testvér illetve milyen előnyei és hátrányai vannak a kis korkülönbséggel vállalt testvéreknek. Nagy részét képezte a témának a kommunikáció, valamint a konfliktusok kezelése nemcsak a testvérek között hanem a szülők és a gyerekek között is. Nagyon sok hasznos tanácsot, tippet, nézőpontot kaphattok az adott témában a beszélgetés megtekintésével, mind konfliktuskezeléshez, mind pedig a mindennapi kommunikációhoz olyan szakértőktől, akik többszörösen végig járták, saját bőrükön is megtapasztalva a testvérféltékenység jelenségét.

Háborítatlan szülés megvalósulása a kórházakban

Lénárd Orsival és Polgárdi Pető Szabinával beszélgettünk háborítatlan szülés megvalósulásáról a kórházakban. Érintettük a felkészülést, amitől sok függ adott estben. Beszélgettünk a magyar viszonylatokról a témát tekintve illetve mit, mikor, milyen formában közvetítsünk a szülést kísérő szakszemélyzet felé. Beszéltünk a szülési tervről és érintőlegesen a jogi hátterekről is. Az interjú zárásaként pedig végig vettük a vajúdási szakaszokat és az alternatív módokat. Nagyon sok hasznos tanács és tapasztalat hangzott el a két gyakorlott szüléskísérő szakértőtől.

Magzati és újszülött kompetenciák

Besszer Mónika, korai fejlesztőként is dolgozó szakértőnkkel beszélgettünk a magzati és újszülött korban megfigyelhető kompetenciákról. Végig vettük mire képes a magzat, mit tudunk meg a magzati létből a magzat mozgásairól hétről hétre haladva. Móni érdekes kutatásokat is elemzett nekünk a beszélgetés során. Beszéltünk arról, hogy hogyan hatnak a magzatra a külső környezeti tényezők és káros szenvedélyek. A beszélgetés során végig vettük hogy alakul az ízlelés, tapintás, szaglás és látás. A beszélgetés zárásaként az újszülötti kompetenciákat érintettük.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Harap, csíp, rúg…

A téma címe akár a dackorszak turbó is lehetett volna, ugyanis egy olyan jellemzőjét emeltük ki Tamás Anna, kötődő nevelés szülő oktatóval, ami sokakat érint a dackorszak kezdetekor és végig kísérheti az egész időszakot. Ez az agresszió megjelenése csípés, harapás, ütés, rúgás formájában. Àtnéztük mi állhat a háttérben, hogyan segíthetünk a kötődő nevelés eszközeivel ezek kezelésében. Beszéltünk azokról a megoldási lehetőségekről, ami semmiképp sem ajánlott a konfliktusok kezelésére. Elhangzottak fontos gondolatok a határszabásról illetve ötletek és tippek is, amelyekkel a szülők jó irányba tudják terelni ezeket a beszélgetéseket.

Bölcsődébe, óvodába szoktatás

Tarkovács Cecíliával és Veress Anitával beszélgettünk a témában, körüljárva olyan kérdéseket, amelyek egész biztosan megfordulnak a szülők fejében, mielőtt intézménybe szoktatják gyermeküket. Beszéltünk az intézmény választásról és a jó nevelő ismérveiről. Két gyakran felmerülő aggályról is faggattam a szakértőket, ez pedig az altatás és a még szoptatott gyermek kérdésköre volt. Témánk nagy részét képezte a beszoktatás folyamata és az első hetekben megjelenő praktikus és lelki kérdések. Szülőként is segíthetitek a gyermeket, ehhez adtak ötletet, tanácsot a szakértők. Röviden kitértünk az apák szerepére illetve arra a kérdéskörre, hogy érdemes-e más, anyán kívüli családtagnak megkezdeni a beszoktatást. A beszélgetés legvégén pedig elmélyedtünk kicsit a vészjelzésekben és a negatív irányba tolódó viselkedésváltozásban.

Hogyan kezeljük a gyermekkori hisztit és a dacolást?

Az interjú a dackorszak téma köré épült és beszélgetőtársaink Ambrózy Noémi, Kepes-Végh Júlia, Tarkovács Cecília és Veress Anita voltak. Általános tényekkel indítottuk a beszélgetést, amit minden szülőnek érdemes tudnia erről a fejlődési korszakról, majd a beszélgetés fő témáját inkább a megoldások, konfliktuskezelések, eszközök alkották. A felnőtt szemszögéből is megvilágítottuk a témát, tehát előkerült a dackorszakhoz kapcsolódó önismeret is. Hogyan reagáljunk adott helyzetekre mi felnőttek vagy például hogyan ne? Mire törekedjünk egy dacos gyermekkel lévő konfliktusban? Előkerült az érzelmi intelligencia kérdésköre is és elhangzottak tapasztalatok, ötletek, megoldási javaslatok is.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Autizmus spektrum zavar. Diagnózis és fejlesztés

Szőke Melindával beszélgettünk az autizmus spektrum zavarról, aki nemcsak szakértőként foglalkozik a hozzá forduló gyermekek fejlesztésével, de anyaként is érintett a témában. Az interjúban igyekeztünk érthető módon, egy átfogó képet adni a szülőknek az autizmus jellemzőiről, tüneteiről, fajtáiról. Beszéltünk a kivizsgálásról, diagnózisról és a Magyarországon elérhető fejlesztési lehetőségekről. Érintettük a különböző fejlesztési típusokat és a felnőttkori autizmussal élők lehetőségeit is.

VBAC - Hüvelyi szülés császármetszés után

Dr. Benkovics Júliával és Polgárdi Pető Szabinával beszélgettünk a VBAC körüli tudnivalókról és tévhitekről. Végig vettünk a lehetőségeket, ha valaki VBAC-ra készül. Mit mondhatunk el róla általánosságban? Kinek lehet ezt választani és kinek nem? Hol van erre lehetőség Magyarországon? Beszéltünk olyan tévhitekről, amelyek a hegvastagságot vagy a baba méreteit érintik például. Szóba került a VBAC kalkulátor és az, hogy ezt mire is használják. Vajon van e különbség egy VBAC-es vajúdás és egy normál vajúdás között? Erre is választ kaphattok a videóból. Végül pedig az elhagyhatatlan lelki oldalát is érintettük a témának.

Hiperaktivitás, aktivitási és figyelmi zavarok

Dr. Csönge Évával és Szőke Melindával beszélgettünk ADHD felbukkanásáról, tüneteiről és a diagnózisról. Érintettük a rizikó tényezőket és egyéb kialakuláshoz vezető faktorokat. Részletesebben tértünk ki magára a kivizsgálásra és a lehetséges fejlesztésekre. Azt is végigvettük milyen következményekkel járhat, ha valaki nem kap fejlesztést. Beszéltünk az iskolakezdésről és az integráció lehetőségéről, egyéb segítő eszközökről és végül kiemelten beszéltünk a gyógyszeres kezelésről is.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Külföldre magyarként, családdal és gyerekekkel

Ajibola Rita Wanda és Szotak Katica társaságában beszélgettünk a külföldre költözés témáról. Főként azoknak szól az interjú tartalma, akik még előtte állnak és fontolgatják a költözést. Végigvettük azokat a pontokat, amiket érdemes mérlegelni mielőtt neki indulunk és az is szóba került mire kell készülni a költözés után. A gyerekek integrációja és az oktatás kérdése is szóba került, valamint a kihívások is, amikkel biztosan szembe kell néznünk. Emellett persze vannak pozitív hozadékai is a külföldi életnek és próbáltuk ezt is kiemelni a beszélgetés során. Az önismereti és kapcsolati krízisek sem maradhattak ki természetesen. Nagyon sok személyes tapasztalatot hozott be a két szakértő a beszélgetésbe, ami sokaknak hasznos útmutatás lehet.

Nevelési módszerek és elvek, de hol érnek össze?

Mi jut eszedbe a következő felsorolás kapcsán? Kötődő nevelés, igény szerintiség, hordozás, együtt alvás, EMK, BLW, Waldorf, Kapcsolódó nevelés, Pozitív fegyelmezés, egyszerűbb gyermekkor, Montessori, Marie Kondo (KonMari).... Ez akár lehetne egy várandós/kisgyermekes anya listája is azokról a kérdésekről, amik a gyerekneveléssel kapcsolatban felmerültek és esetleg egyesével rá is keresett az interneten. B Szirtes Dórával beszélgettünk arról hogy milyen kihívások elé állít minket gyermekünk már várandósságunktól kezdve, s mikor és hogyan segítenek bennünket a fenti módszerek, szeretetteljes mégis következetes megoldási lehetőségekkel.

Többnyelvű családok és a kultúrák ütközése

Ajibola Rita Wanda, Bira Tímea és B. Szirtes Dóra társaságában jártuk körül a többnyelvűség kérdéskört kitérve olyan jellegzetességeket, mint például a beszédfejlődés jellegzetességei vagy a többnyelvűségből származó előnyök és nehézségek. Kitértünk az intézményi és a családi többnyelvűségre és az anyanyelv kapcsolatára, valamint a nyelvtanulásra is. Röviden említettük a szelektív mutizmus jelenségét is és a külföldre költözéssel járó nyelvi kríziseket is. A beszélgetés során több szempontból és megnéztük a többnyelvű és egyben több kultúrájú családok helyzetét is. Nehézségeit és természetesen számtalan pozitív hozadékát.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Császármetszésre készülés, műtét alatti beavatkozások, szülő a nő jogai

Dr. Benkovics Júlia, szülész-nőgyógyász szakorvos, és Dr. Ruzsovics Ágnes, egészségügyi szakjogász voltak a vendégeink a téma kapcsán és igyekeztünk olyan általános és kevésbé általános vagy köztudott kérdésekről beszélgetni, ami gyakorta felmerül a várandós nők között. Érintettük a császármetszés kapcsán az általános tudnivalókat, mint például a műtét típusait, mit kell tudni magáról a műtétről és a felkészülésről. Nagyon részletesen hallhattok magáról a műtét körüli eseményekről, előkészületekről és beavatkozásokról is. Szóba került a szeparáció és szoptatás, császár előtti vajúdás kérdésköre, illetve a VBAC és a programozott császár is. Beszélgetés második felében pedig nagy részletességgel, érthetően kerültek bemutatásra azok a jogok, amik már a várandósgondozás és a szülés körül is érintenek benneteket.

Párkapcsolat a családdá válás után. Hogyan legyünk egyszerre anyák feleségek és háziasszonyok?

Jeckel Eszter, Szabó Zsuzsi és Szujó Bernadett voltak beszélgető partnereink a témában, ahol szóba kerültek a gyermekvállalással kapcsolatos párkapcsolati problémák. A beszélgetés segít megérteni azt, hogy hogyan tudjuk megtartani a párkapcsolatunkat a baba érkezésével. Sok hasznos tippet és ötletet hallhattok azzal kapcsolatban is, hogy mit tudtok tenni és mi szükséges ahhoz, hogy a párkapcsolatotok ápolva legyen ebben az érzékeny időszakban is, és ezen túl is. Részét képezte a beszélgetésnek a női szerepekkel kapcsolatban gyakran felmerülő sztereotípiák, elvárások és nyomás.

Agresszió és empátia jelensége gyermekkorban

Kepes-Végh Júlia és Tarkovács Cecília segítségével igyekeztünk főként eszközökön és példákon keresztül bemutatni mindkét jelenséget. Beszéltünk a hátterükben álló okokról és kezelésükről. Mit tehetünk mi szülők, ha agresszív a gyermekünk és mikortól fejleszthető az empátia? Kell-e fejleszteni? A beszélgetés részét képezte az érzelmi intelligencia témaköre is és ebben is hallhattok tippeket, ötleteket a két szakértőtől.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Szülés után fellépő testi változások és hordozás szétnyílt hasizommal

Dr. Vecsei Anna, Fekete-Ligeti Cintia és Gerhát Petra társaságában beszélgettünk a női testet érintő változásokról szülés után. Az első részben orvosi szempontból vettük végig a medencefenék rendellenességeket, hajlamosító tényezőket, kivizsgálást és lehetséges kezelési módszereket. Bővebben kitértünk a vizelet inkontinenciára, mivel magyarországi viszonylatban is nagyok a számok az előfordulást tekintve. Ezután gyógytornász szakértőnk beszélt a várandósság során fellépő természetes testi változásokról és tippet is kaphattok olyan mozdulatokhoz, amit már a gyermekágyban érdemes elkezdeni. Részletesen beszélt nekünk Cintia a szétnyílt hasizomról, kismedencei fizioterápiáról, medencefenék diszfunkciókról, inkontinenciáról, kismedencei süllyedésekről, alhasi fájdalomról, fájdalmas szexről és ezek fizioterápiás lehetőségeiről. A császármetszés utáni hegkezelés fontosságáról és a gátseb kezelésről valamint a sporthoz való visszatérésről is beszélgettünk néhány percet. Beszélgetésünk végén a szétnyílt hasizommal történő hordozásról adtunk át információkat és tippeket, hogy mire és hogyan érdemes figyelni annak, aki ezzel küzd.

Szexualitás, szexuális felvilágosítás a különböző életkorokban

Dobos Zsuzsanna, Katona Katalin és Kocka Alexandra szexuálpszichológusok társaságában beszélgettünk a témáról. A főbb életszakaszokat vizsgáltuk és az azok mentén felmerülő kérdéseket, valamint ezek hatását a felnőtt korban: Hogyan jelenik meg a testiség kérdése és az önkielégítés ovisnál, kisgyermekkorban? Kaphattok tanácsot kommunikációs szempontból és könyvajánlót is. Ismeritek-e a fehérnemű szabályt vagy a testhatárok kérdését? Mit tehettek, ha a gyermek rátok nyit szexuális együttlét közben? Ezután áttértünk a kisiskolás, kiskamasz korban előforduló kérdésekre a testiségről, nemi szervekről, testi változásokról és a testhatárokról. Ebben is sok útmutatást nyújtanak szakértőink, hogy mindenki megtalálhassa a legjobb megoldást ezek tisztázására. Végezetül pedig a kamaszkori változások, határok, szexualitás, védekezés kérdéskörét érintettük. A szexuális orientáció és nemi identitás kérdéskörét, valamint a pornófilmekkel kapcsolatos tudnivalókat is átbeszéltük.

Képernyőhasználat és TV-ben látott mesék hatása a gyerekek fejlődésére

Bira Tímea, Tamás Anna és Tarkovács Cecília társaságában beszélgettünk korunk egyik nagy szülői kihívásáról. Szakértőink elmondták azokat az általános tudnivalókat, amelyekkel érdemes tisztában lenni a kisgyerekek TV nézési szokásait és azok hatásait illetően. Vajon hogyan hat a viselkedésre, beszéd fejlődésre, szókincsre? Hogyan hatnak a gyerekekre a háttérzajok és miként befolyásolja a szabadjátékot a látott mese? Sok tippet is kaptok, amik kimondottan a meseválasztás kritériumaira térnek ki, illetve olyan alternatívákat, amikkel helyettesíthető. Végül pedig a képernyőidő csökkentésére is hallhattok ötleteket.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Gondolatok az otthonszülésről

Csordás Izabella, Fejér Noémi és Nandu A. Noll társaságában beszélgettünk az otthonszülésről. Első körben kicsit körbe jártuk azokat a motivációkat, amik elindítják a várandós nőket az úton, majd olyan gyakorlati gondolatokat érintettünk, ami a várandósgondozás során felmerül. Otthonszülés kritériumai, kizáró okai, bába választás és a bába feladata, valamint a szülésfelkészítés. A lelki résszel kapcsolatban is nagyon sok hasznos tanács és tapasztalat hangzott el. Az apák, nagyobb testvérek és a család szerepére pedig külön kitértünk.

Hogyan kezeljük a kiskamaszok lázadását?

Ambrózy Noémi, Fejér Noémi és Kepes-Végh Júlia társaságában beszélgettünk a kiskamaszkorról. Erről az időszakról viszonylag keveset lehet olvasni, pedig ugyanolyan fontos, mint a dackorszak vagy a kamaszkor. Végigvettük azokat a lelki és biológiai változásokat, amiken a prepubertás korú gyerekek keresztül mennek. Vajon mi játszódik le a fejükben? Honnan ismerünk rá, hogy gyermekünk kiskamaszkorba ért? Szülőként milyen eszközeink vannak? Hogyan tudjuk segíteni őket? Hogyan tudunk felkészülni erre az időszakra? Ezekre a kérdésekre kaphattok választ a felvétel megtekintésével.

Munkába visszatérés kisgyerek mellől. Karrierváltás és a jogi tudnivalók

Jeckel Eszter, Krakk-Bihari Krisztina és Mógor Krisztina voltak a vendégeink a témában. A beszélgetésünket két részre osztva, az első felében a lelki és önismereti vonalat vizsgáltuk. Milyen kérdések merülnek fel a kisgyermekes anyukákban? Mi az, amit jó ha tudnak? Miket érdemes mérlegelni karrierváltáskor? Ezt a részt a ProfileXT kompetencia teszt rövidebb bemutatásával zártuk. A beszélgetés második felében a munkajogi útvesztő olyan kérdéseit igyekeztünk boncolgatni, amiről lehetséges, hogy ti sem tudtatok még. Munkáltató foglalkoztatási kötelezettsége, munkaszerződés tartalma, bérfejlesztés, a munkába visszatérés lépései, foglalkoztatás, felmondás, cég megszűnés, stb….

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Evésproblémák csecsemő-és kisgyermekkorban

Verdes Dóra, laktációs szaktanácsadó és szülő- csecsemő konzulens, társaságában beszélgettünk a csecsemő és kisgyermekkorban felmerülő, nem fizikai hátterű evésproblémákról. Végigvettük mi számít evésproblémának és ennek milyen okai lehetnek. Beszélgettünk az evés jelentőségéről és arról az ördögi körről, amibe sokan belecsúszhatnak a hozzátáplálást követően. A táplálkozás, evés céljának megfogalmazásával és az evésproblémák feloldásának lehetőségeivel zártuk az interjút.

Genetikai vizsgálatok a várandósságot megelőzően, a várandósság során és a szülést követően

Sevcsik M. Anna és Dr Varga Norbert voltak a vendégeink a témában. A felvétel megtekintésével átfogó képet kaphattok azokról a genetikai vizsgálatokról, amelyek ma Magyarországon elérhetőek. Dr Varga Norbert, csecsemő- és gyermekgyógyász, klinikai genetikus szakorvos, elmondta, hogy már a várandósságot megelőzően kihez lehet fordulni és kiknek, milyen genetikai szűrés érhető el. Ki adhat felvilágosítást? Milyen vizsgálatok javasoltak? Államilag finanszírozott vagy magánúton lehetségesek ezek a szűrések? Ezt követően végigvettük a várandósság során elvégezhető genetikai vizsgálatokat és azt is megtudhatjátok, hogy a kötelező szűréseken túl milyen egyéb vizsgálatra van lehetőség, ez kiknek ajánlott és mit tudhatunk meg belőlük. Végezetül pedig a szülést követően elvégezhető vizsgálatokról kaphattok bővebb információt. A beszélgetés zárásként pedig Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület alapítója, beszélt az egyesület munkájáról és arról miben és hogyan tudják támogatni a hozzájuk forduló szülőket.

Mozgásfejlődési problémák és a különböző fejlesztések közötti eltérések. Mire van szükség? Mi, mit segít?

Bürger Grimm Krisztina, konduktor szakember, voltak a vendégeink és a beszélgetésünk a mozgásfejlődés kevesebbet emlegetett részét hivatott végig vezetni. Csecsemőkortól egészen az óvodás, kisiskolás korosztályt érintve beszélgettünk olyan jelekről, amelyek aggodalomra adhatnak okot és érdemes felkeresni szakembert. Mi történik ha kimarad egy mozgásfejlődési állomás? Mik az izomtónus problémák és mit befolyásolnak? Milyen kezelések állnak rendelkezésre, melyik mit hivatott segíteni? Mikortól érdemes ezeket igénybe venni? Mit érdemes tudni a viselkedési problémákról vagy a szenzoros integrációs zavarokról és ezekre milyen elérhető kezelések léteznek? A primitív vagy csecsemőkori reflexek fennmaradása miben befolyásolja a gyerekeket későbbiekben?

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Gyermekkori tartáshibák és gerincferdülés felismerése. Hanyagtartás vagy gerincferdülés, mi a különbség?

Mikó Laura, gyógytornász szakértő volt a vendégünk és tartáshibákról, gerincferdülésről beszélgettünk. Az előadás keretében Laura bemutatta a gerincoszlop görbületének kialakulását majd a tartáshibákat, hanyagtartást. Bemutatásra került a Scheuermann-kór, lapos hát és a gerincferdülés, ezek felismerése, kezelési-, terápiás lehetőségei, valamint ezek felnőttkori hatásai. A beszélgetés végén pedig a preventív megoldásokat vitattuk meg.

Iskolába menet, felkészülés, gyakorlás szükségessége

Bira Tímea és Pintérné Csikós Tímea szakértőkkel beszélgettünk az utolsó ovis évben történő felkészülésről és felmérésekről. Hogy néz ki a logopédiai felmérés? Milyen szűrések vannak és adott esetben milyen fejlesztés érhető el? Miből áll a részképesség vizsgálat és az iskolaérettségi vizsgálat? Mit kell tudni az adaptív viselkedésről és milyen kognitív képességeket néznek a nagy csoportos ovisoknál? Tippeket és ötleteket kaphattok, hogy szülőként milyen feladatokkal tudjátok segíteni a gyerekeket iskolakezdés előtt.

Határszabás a családban. Milyen szerepekre törekedjünk?

Dayfly Kriszti és Szujó Bernadett társaságában beszélgettünk a határszabás kérdéséről. Milyen határokról beszélünk valójában egy család életében? Milyen a jó határ és hogyan lehet jól meghúzni? Szülő- gyermek között mikor kezdődik a határok kialakítása, ha ezek nincsenek meg milyen negatívumai lesznek a kapcsolatra, illetve a határok milyen pozitívummal járnak? A beszélgetés során többször hallhattok ötleteket és tippeket, hogy hol érdemes elkezdeni határaitok kijelölését.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Érzelmi alapú evés/ túlsúly/túlevés leküzdése coaching - tudatos gondolkodás megközelítéssel

Nagy Karolin, coach és gyógypedagógus volt a vendégünk a témában. Mindenkinek más juthat eszébe az érzelmi alapú evés kifejezés hallatán, ezért első körben ebben segített nekünk Karolin, hogy tisztázzuk, mit takar maga a kifejezés és milyen kapcsolatban áll a diétákkal. Majd rátértünk az evés kulturális befolyásoltságának kérdésére és arra, hogyan tudjuk felismerni, vajon mi érzelmi evők vagyunk-e. Milyen önismereti kérdéseket tehetünk fel magunknak? Miért lehet vajon énidő az evés? Milyen gondolatokat érdemes tisztázni magunkban, és végül milyen eszközzel tehetünk a falásrohamok és az érzelmi evés ellen?

Alvás, altatás 1 éves kor felett

Dobiné Olasz -Papp Nóra, a Válaszkész Egyesület elnöke, voltak a vendégeink a témában és az 1 éves kor utáni alvásról beszélgettünk. a következő kérdésekre kaphattok választ: Mi mondható el a gyerekek alvásáról 1 éves kor körül? Milyen befolyásoló tényezői lehetnek, ha a kisgyermek ismét vagy még mindig nem alussza át az éjszakát? Elvárható-e egyáltalán, hogy átaludja az éjszakát? Vajon hány éves kortól várhatjuk el? Hogyan lehet együttalvásból külön alvás 1 éves kor felett? Mit vegyünk figyelembe? Meddig egészséges az együttalvás? Van-e határ? Miért ne az alvástréninghez nyúljunk, mint eszköz az altatási nehézségeknél?

Leggyakoribb gyermekbetegségek

Dr. Márkus Anita, gyermekgyógyász, neonatológus és IBCLC szaktanácsadó, voltak a vendégeink a leggyakrabban előforduló gyermekbetegségek témában. Az előadás során olyan témákat érintettünk, mint például a láz és lázgörcs. Mit érdemes róluk tudni és hogy lehet kezelni? A felső légúti és a gyomor-bélrendszeri fertőzések kapcsán bővebb információt kaphattok a betegség okozóiról, tünetekről, szövődményekről és a kezelési lehetőségekről. A kiütéssel járó fertőző betegségek, mint például bárányhimlő és skarlát, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről is láthattok információt. A az előadás második felében pedig a kullancs terjesztette betegségek, allergiás reakciók, húgyúti fertőzések és védőoltások kapták a főszerepet.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

"A gyermekvárás adventi naptárja"

Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső és Török-Kaló Judit voltak a téma előadói. A hangzatos cím mögött egy olyan téma és jelenség áll, amiről nem beszélünk eleget. A babavárás általában a szüléssel véget is ér, de azt mind tudjuk, hogy az igazi munka csak utána kezdődik. Az előadás során a karácsonyi időszakot megelőző készülődés és a babavárás, gyermekágyas időszak között vontak párhuzamot szakértőink. Példákon és metaforákon levezetve mi mindenre érdemes figyelni már a babatervezéskor. Párként, hogy tudtok felkészülni a gyermekágyas időszakra? Mit érdemes átbeszélnetek? Miről hozzatok döntéseket? Mit érdemes előtérbe helyezni? Milyen változásokra lesz szükségetek? Mire készüljetek? Mit takar a gyermekágyas időszak érzelmi hullámvasútja és mi köze a szépség ápolásnak ehhez az egészhez? Milyen előre nem látható kényszerítő körülmények lehetnek és mit tehettek ez ellen? Milyen konfliktus helyzetek adódhatnak? Nagyon sok olyan apró, látszólag egyértelmű dologról ejtettek szót szakértőink, amire minden babatervezés fázisában lévő párnak érdemes időt fordítania.

A párkapcsolat és házasság fázisai

Szotak Katica volt a vendégünk a témában, ahol végig vettük a párkapcsolatok 4 szakaszát, fázisait és a jellemzőit. Megtudhatjátok miért érdemes tudni arról, hogy éppen melyik fázisba lépett a kapcsolat és mit lehet kezdeni ezekkel az információkkal. Vajon mit tehetünk tudatosan az adott szakaszban? Megjelenik e minden kapcsolatban minden szakasz és hogy kapcsolódik az önbecsülés ehhez az egészhez? Ezekre a kérdésekre kaphattok választ az interjúból.

Babák jelzései és a babajelbeszéd

Hamar-Szelényi Éva és Zentai Kata társaságában beszélgettünk a babák beszéd előtti nonverbális kommunikációs eszközeiről és a babajelbeszéd jelentőségéről. Részletesebb leírást kaphattok a babák jelzéseiről, amiket születésüktől kezdve használnak és mi is jól ismerünk.Az interjú során különböző életkorban készült videók segítségével szemléltették szakértőink a babajelbeszédet és annak a baba környezetére adott hatását. Megtudhatjátok hogyan befolyásolja mind az anya-baba kapcsolatot mind pedig a baba beszédfejlődését a jelelés.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Gyermekkori szorongás, pszichoszomatikus tünetek, depresszió és ami mögötte van

Bacsó Flóra, Dr. Csönge Éva Krisztina, Fejér Noémi és Krajnyákné Csorba Fanni szakértőink segítségével kaphattok betekintést a szorongás és pszichoszomatikus tünetek témába. Az interjú első felében a szorongásról és zavarairól tudhattok meg többet. Mik a kiváltó okai, megjelenési módjai, előfordulása és mivel lehet a szorongást oldani? Kitértünk életkor szerint az ovisokra és külön az idősebb korosztályra is, a kiskamaszokra és a kamaszokra. Vajon milyen eszközök, könyvek segíthetnek a szorongás oldásában? Ezt követően a pszichoszomatikus tünetek megjelenéséről, felismeréséről és a pedagógusok és szülők szerepéről esett szó. A pandémiás hatásokról is esett szó. Ezek enyhítésére kaphattok eszköz és technika ötleteket.

Szülési, születési traumából való testi és lelki felépülés

Horváthné Rényei Szabina és Rigóné Tavaszi Piroska társaságában beszélgettünk a szülési, születési traumákról. Mi is a trauma és milyen a traumatizált szülésélmény? Milyen befolyásoló tényezők vannak és mik a hosszútávú következményei egy ilyen traumának? Hogyan befolyásolhatja az anya életét, az anya-baba kötődést egy meg nem dolgozott trauma? A születési élmény befolyásoló tényezői, tünetek a babánál és a felnőttkori hatások is szóba kerültek. A fizikai traumatizálódás a beszélgetés második felében került sorra, ahol a fizikai sérülésekről, a vajúdás és szülés során történő beavatkozásokról volt szó. Hangsúly került a megelőzésre és a szülés utáni kezelési lehetőségekre is.

Kötődési minták és generációs minták, mint befolyásoló tényezők

Hernádi Judit, Szujó Bernadett és Tamás Anna voltak a beszélgetés vendégei. Bevezetésként a kötődés elmélet eredetéről, a kötődés kialakulásáról és segítéséről esett szó. Majd végig vettük a kötődési típusokat és jellemzőiket és beszéltünk a mintázatokról is valamint arról, hogy hogyan és milyen esetben lehetséges adott kötődési típusok változása. Röviden érintettük az örökbefogadást is mint speciális esetet és vajon ebben az esetben, hogy alakul a kötődés? Hogyan lehet a hozott mintákat átdolgozni illetve megelőzésként mit tehetünk az örökölt, de nem kívánatos mintákkal?

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Hogyan nyerd vissza anyaként az irányítást az életed felett?

Smith Andi, life coach és mindset mentor, volt a vendégünk és a témát is az általa képviselt nézetek alapján közelítettük meg, tehát a hozzáállás, szemléletmód és gondolkodásmód oldaláról. Az előadást Andi úgy állította össze, hogy az anyaságunkkal kapcsolatos nagyobb mérföldkövek alkalmával felmerülő problémákra, kihívásokra fókuszálva mit volna érdemes az adott helyzetben felismerni. Kezdve a baba tervezéstől egészen a kisgyermekes korig, csak néhány példát említve, elképzelések és felkészülés, nehézségekkel kapcsolatos gondolkodásunk, saját hangunk meghallása, határszabás és betartás, valamint érzelmi felnőttség.

Felkészülés az anyaságra-természetes lelki, érzelmi változások

Csordás Izabella és Dobiné Olasz-Papp Nóra társaságában beszélgettünk a várandósság során természetesen végbemenő érzelmi változásokról. A 3 trimeszter fókuszában lévő testi változások mellett az érzelmi út is fontos. Milyen kérdések fogalmazódnak meg a legtöbb anyában ilyenkor? Milyen érzések, testérzetek társulnak a kérdésekhez? Mit érdemes felismerni, tudatosan átgondolni, tudatosítani a várandósság alatt? Mi történik a párkapcsolati síkon? A férfi apává válásának alakulása is szóba került, valamint bővebben megismerhetitek a kapcsolatanalízis folyamatát és pozitív hatását is. Mire készít fel és ez miben segíti az anya-magzat, később pedig az újszülöttel való kapcsolatot. Végezetül pedig szó volt a várandósság során a naplóírás fontosságáról. Vajon mit érdemes a Kismamanaplóba írni, milyen kérdéseket jó tisztázni a belső munkában?

Zéró szeparáció megvalósulása a szülőszobától hazaadásig. Fókuszban a koraszülöttek.

Nagy Lívia és Varga-Szabó Barbara előadásából betekintést nyerhettek az újszülött és intenzív koraszülött osztályokon, a zéró szeparáció gyakorlati megvalósulásába. Az előadást Lívia személyes és megrázó történetével kezdtük, ezzel ismertetve azokat a káros gyakorlatokat amelyek ellen a Zéró Szeparáció kampány is épül. Célunk a leendő szülők edukálása és informálása. Első részben a támogató szülőszobai ellátás elemeit vettük végig mind a koraszülött, mind pedig az újszülött osztályokon, a bőrkontaktus vagy szőrkontaktus és újszülött illat fontossága. A hüvelyi szülés és császármetszés utáni gyakorlati események, vajon mi volna a megfelelo eljárás? Ezt követte kiemelt témánk a koraszülött osztályok bemutatása, milyen feltételei vannak a koraszülött intenzív osztályokon a családbarát ellátásnak? Röviden érintettük a magyarországi koraszülött osztályokat is. Majd a koraszülött babák szüleinek megéléséről beszéltünk, mit szeretnének a szülők az ápoló személyzettől? Hogy valósítható meg az anya -baba egység óvása? Miért fontos a kenguruzás és az anyatejes táplálás a koraszülött osztályokon? A záró részben pedig a jelenlegi Covid 19 fertőzésről osztottak meg tévhiteket szakértőink, illetve a szeparálás rövid és hosszú távú következményeiről. Célunk a szülők és esetlegesen a minket néző szakszemélyzet hiteles informálása. Az előadás néhány pontja érzékenyen érinthet megterhelő lelki állapotban lévő személyeket.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Játék és nevelés

B. Szirtes Dóra, Szőke Melinda és Veress Anita egy gyakorlatias előadás keretében igyekeztek megoldási ötleteket adni arra a kérdésre, hogy milyen játékot vegyünk és hogyan foglaljuk le a gyermeket házimunka mellett. Montessori pedagógia, gyógypedagógia és nevelési tudományok ötvözésével kerestük a választ arra, hogy újszülött kortól kezdve vajon milyen játékra van szüksége a gyermeknek? Milyen fejlesztő játékokat érdemes megvásárolni? Milyen a jó játék? MIlyen a jó elfoglaltság adott életkorban? Honnan tudjuk szülőként mit érdemes a gyermeknek venni? Mi köze a házimunkának és a ház körüli elfoglaltságnak a fejlesztéshez? Ezekre a kérdésekre kaphattok tippeket, ötleteket és inspirációt.

Családmesék

Csordás Izabella és Fejér Noémi közös beszélgetését láthatjátok, ahol a családi történetekkel kapcsolatban osztanak meg érdekes információkat. Választ kaphattok arra, hogy mit, mikor, miért és hogyan érdemes mesélni a családról. Milyen hatásai vannak a családi titkoknak, tabuknak, transzgenerációs történeteknek a mi életünkre? Vajon nekünk, hogy érdemes kérdezni ezekről a múltbeli történésekről? Ha nem kérdezünk mitől óvjuk magunkat? Miért félünk? Milyen érzések, testérzetek társulnak ezekhez az el nem mondott történetekhez? Mi van akkor, ha nincs kitől kérdezni?

Apává válás folyamata

Horváthné Rényei Szabina és Krajnyákné Csorba Fanni voltak vendégeink a beszélgetésre, ahol az apává válás folyamatát boncolgattuk. Mikor és hol kezdődik ez a folyamat? Milyen tényezők vannak rá hatással ? Milyen szakaszai vannak és azokra mi jellemző? Nőként mit érdemes észben tartanunk gyermekünk apjának átalakulásával kapcsolatban? Milyen mentális változások mennek végbe a férfiakban? A fenti kérdésekre kaphattok választ és emellett tippeket, gyakorlati tapasztalatokat, ötleteket kaphattok arra, hogy hogyan lehet segíteni az apa-magzat kötődés kialakulását.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Kötődés és érzelemszabályozás kialakulása

Kohut Lívia és Verdes Dóra közös interjújában beszélgettünk az érzelmi szabályozás fejlődéséről és a kötődés alakulásáról illetve ezek egymásra gyakorolt hatásairól. Szó volt többek között a kötődés kialakulásáról, az anyai szenzitivitás fontosságáról és az önismeret és önszeretet útjáról. Mitől függhet a kötődés vagy a szülők érzelmi reakciói? Tippeket, tapasztalatokat hallhattok szakértőinktől, hogy mit érdemes szem előtt tartani a kisgyermek korral kapcsolatban például. A beszélgetés végén röviden érintettük a 6 éves kor feletti kötődés és érzelemszabályozás kialakulását, a kötődési minta változását.

Terhességi diabétesz és ami mögötte van

Földesi Eszti és Máth-Bálint Barbara segítettek eligazodni a terhességi cukorbetegség témakörében. Kezdésként röviden általánosságban hallhattok a GDM-ről. Mikor alakul ki, ki állapítja meg és hogyan? Beszéltünk a szűrés fontosságáról és a kezeletlen GDM hatásairól mind anyára mind babára nézve. Részletesebben hallhattok a kezelési módokról, a mérések fontosságáról, gyakorlatáról és az evések gyakoriságáról. Miért és hogyan kell foglalkozni a terhességi cukorbetegséggel szülés után is? Ehhez kapcsolódóan a szülésre, hogy érdemes készülni GDM-el ? Mire kell figyelni? Végül pedig összeszedtük a rizikó tényezőket és beszéltünk az inzulinrezisztencia és a terhességi cukorbetegség kapcsolatáról is.

Hozzátáplálás szoptatott és tápszeres baba esetén

Földesi Eszti, Kis-Kovácsné Vancsa Barbi és Rózsa Ibolya társaságában beszélgettünk a hozzátáplálás néhány sarkalatos pontjáról és tévhitekről. Beszélgetésünk elején a hozzátáplálás kezdetéről, érettség jeleiről és az ajánlásokról ejtettünk szót. Majd rátértünk a csipegetésre és a nem haladó hozzátáplálás okaira. Beszélgettünk a székrekedésről, allergénekről, allergiákról és arról is mikortól érdemes és milyen szakembert bevonni a hozzátáplálás körüli nehézségek elsimítására.

Gyertek és csatlakozzatok egy előzetes regisztrációval az eseményhez: https://live.edesanyak.hu/

Nőként sikeres- a női karrierépítés kihívásai

Andráska Zsófia volt a vendégünk erre a beszélgetésre és munkája során szerzett tapasztalataival igyekezett eligazítani minket a témában. Olyan kérdéseket érintettünk mint például a nők helyzete a munkaerőpiacon, milyen kihívásokkal küzdenek munkavállalóként és vállalkozó nőként, milyen különbségek vannak a férfiak és a nők helyzete között, vállalkozó anyaként mivel küzdenek a nők hazánkban, milyen megoldási lehetőségek rejlenek a nők számára?

 

Reméljük, hogy idén is több százan csatlakoztok hozzánk és mindenkinek választ tudunk adni a kérdéseire, továbbá egy fantasztikus háromnapos online eseményen vehetünk részt EGYÜTT! :) Várunk TÉGED sok szeretettel!

Regisztrációhoz kattints ide ⇒ Édesanyák Live Hétvége

 


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Megköszönjük a megosztásokat!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán