Röviden és tömören: NEM. 

Az étkezések kiváltása régi tévhit és a hozzátáplálás lényege nem a szoptatás elhagyása, "étkezések kiváltása", hanem a kóstoltatás. 

Amikor a hozzátáplálás során ehhez a kérdéshez érünk, gyakran két-három a csecsemőtápláláshoz tartozó fogalom keveredésének leszünk áldozatai.

Hozzátáplálás vagy elválasztás, elválasztódás?

A két fogalom nem ugyanazt az eljárást takarja a csecsemőtáplálásban. 

Hozzátáplálásról akkor beszélünk, ha a baba táplálásában még mindig a szoptatást szeretnénk előtérbe helyezni, és az anyatej, mint fő táplálék mellett kap csak a kicsi szilárd ételt. Hozzátáplálás esetén a szilárd ételt mindig a szoptatás után kínáljuk a babának, először célszerű a déli szoptatás idején próbálkozni.

Elválasztásról pedig akkor beszélünk, ha az anya már nem szeretne szoptatni vagyis az anya kezdeményezi (pl. túl fárasztónak tűnik a szoptatás, vissza kell mennie dolgozni vagy a családja nem támogatja gyermeke szoptatásában), vagy ritkábban egészségügyi okok állnak a háttérben. Elválasztáskor a szoptatás előtt megkínáljuk a kanállal, így szépen, fokozatosan csökkenthetjük a szoptatások hosszát és mennyiségét.

Elválasztódásról akkor beszélünk amikor a szoptatás abbahagyását a gyermek kezdeményezi azzal, hogy egy idő után elutasítja a mellet, ilyenkor a szilárd ételek irányába tolódik a hangsúly. (1 éves kor alatt nem beszélünk elválasztódásról, az szopási sztrájk, melynek érdemes kideríteni az okát.)

Nagyobb gyermekek esetében, 2-3 éves korban már inkább csak nyugtató funkciót tölt be a szoptatás, itt már nincsen szignifikáns hatással az étkezékre.

Mi is áll a hivatalos ajánlásokban pontosan? 

Védőnői protokoll

"Hozzátáplálás a tejalapú (ebben a sorrendben: anyatej, női donortej vagy tápszer) táplálás kiegészítése, majd végül kiváltása szolidokkal. Szolidoknak az anyatejen illetve tápszeren kívüli egyéb ételeket nevezzük. A hozzátáplálás során mindig haladjunk fokozatosan és napi rendszerességgel adjuk az ételeket, ezzel teremtve meg a lehetőséget  a gyermek szervezetének az alkalmazkodásra. A csecsemő kizárólagos szoptatása tartson 6 hónapos koráig, kiegészítő-táplálását ebben az életkorban lehet megkezdeni, ha a baba mutatja az érettség jeleit, szól a ma érvényben levő ajánlás."

Sokan úgy érzik a különböző környezeti hatások következtében (nagymama,barátnő, szomszéd, csoportok, néha pedig szakemberek: védőnő, gyerekorvos stb), hogy a csecsemő 1 éves korára vagy egy bizonyos életkorra át kell térjenek a napi 4-5x-i  felnőttek által ismert étkezésre. Sem a réginek titulált, sem pedig a legújabb ajánlások nem tartalmaznak ilyen meghatározást. Csupán csak arról beszélnek, hogy a szilárd ételekkel milyen gyakran kínáljuk meg a babánkat.

Egészen pontosan így szól: Hat és nyolc hónapos kor között naponta 1-2 szer, kilenc hónapos kor után napi 3-4-szer, 12 hónapos kor után napi 4-5-ször adható kiegészítés.

Tehát szó sincs arról,hogy egy 6-8 hónapos babának már két étkezést, 9-12 hónapos babának 4 étkezést és 12 hónapos kor felett 4-5 az étkezést teljes egészében szilárd ételekből kell meglegyen. Sőt! KIEGÉSZÍTÉSRŐL beszél a protokoll, akár 2 éves korig tartó szoptatás mellett.

Bármely életkorban kezdi is el az egyéb étkek fogyasztását a csecsemő, fokozatosan kell emelni az étkezések számát.

Elfogadva, hogy az anya dönt arról, hogy mennyi ideig szoptatja gyermekét, TÁMOGATNI KELL az anyát abban, hogy folytathassa a szoptatást akár a csecsemőt minimum két éves koráig és azt követően is. (WHO ajánlás)

Gyerekorvosi Protokoll

"Ha az elválasztás a cél, az a célszerű, hogy 2-4 hét alatt váltsunk ki egy szopást."

DE igazából ugye nem ez a cél!

Alapvető fogalmi tévedésben van az a védőnő vagy orvos, aki a hozzátáplálás céljaként étkezések kiváltását jelöli meg. Az ELVÁLASZTÁS.

Mit mondanak még a protokollok az ételek bevezetését illetően? Létezik a 3-4 napos szabály?

Egyszerű a válasz: NINCS!

Ilyet sem így ír le a protokoll, hogy addig nem adhatunk mást vagy, hogy ennyi idő után bevezetett az étel. Sőt a napokban tól - ig határozza meg a protokoll eképpen: 

"Az új ételek adásának sorrendjében nincs szigorú kötöttség, de arra ügyelni kell, hogy egyenként kerüljenek bevezetésre és közöttük legalább 3-5 nap teljen el. "- mondja a VÉDŐNŐI PROTOKOLL 

Tehát ennyi időközönként adjuk az újat.

"Egyszerre csak egy ételt, kis mennyiségben (10-20 g) adjunk és fokozatosan emeljük az adagot." - mondja a GYEREKORVOSI PROTOKOLL és itt olvasható ez is:

"Az új ételek 3-5 nap különbséggel kövessék egymást, de abban az esetben, ha valamely új ételt a csecsemő nem fogyaszt szívesen, vagy problémát észlel a szülő, figyelmeztessük, hogy semmiképpen ne erőltesse annak folytatását."

A hozzátáplálás során legyen szó akár pürés, akár P&B (pürés-és falatkás) vagy BLW módszerekről, a legbiztosabb az, ha mindig a babánk IGÉNYEIRE figyelve tanítjuk az új ízekre, állagokra.

Tibay Rózsa
Dietetikus
Diéta Tanoda


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán