Nyáron mindenki keresi a lehetőséget a felfrissülésre. Ilyenkor főleg a városokban élő családoknak nyújt élvezetes feltöltődést, lehülést a szökőkútak vize. Legalábbis amíg meg nem tudjuk, hogy mekkora veszélyeket rejt magában ez a pár perc felhőtlen boldogság. 

Ráadásul nem csak veszélyes, de tilos is a fürdőzés. Szabálysértésnek minősül és a közterület felügyelők bírságokat is kiszabhatnak, sőt feljelentés is származhat belőle!

Fotó: Koli-baktériumok

De vajon miért veszélyes a szökőkútak vize? 

Nem csak állati ürülék, kosz kerülhet a vízbe, de baktériumok melegágya is a szökőkút, melynek vízminőségét nem ellenőrzik a hatóságok. 

Súlyos fertőzéseket, gyomor és bélrendszeri megbetegedéseket, bőr,- szem,- nyálkahártya irritációt, légzőszervi megbetegedéseket, ótvart, furunkulust, különböző gombás fertőzéseket kaphatnak el a gyermekek, de akár a felnőttek is.

A legionella baktérium a tüdőbe jutva nem csak gyulladást okozhat, de legyengült immunrendszer esetén akár halálos is lehet!

Az ÁNTSZ állásfoglalását megtalálod ITT.

"Te engednéd a gyerekedet poshadt állottvízben fürdeni, amelybe már néhányan belelógázták (mondjuk gombás, gennyes benőtt körmös, ótvaros vagy szimplán csak koszos) lábukat?

Esetleg beleköptek, belehánytak, csikket dobtak bele, az éjszaka leple alatt dolgukat végezték, belemosták ilyen-olyan váladékos testrészeiket, vagy megmártóztatták a kutyát?

Vagy amelyikben megmártózott néhány madár, esetleg elpusztulva belepottyant? Amelynek vize évente háromszor cserélődik? Amelybe brahiból bárki bármit beleönthet?

Ugye nem engednéd?

Akkor szökőkútba miért engeded?

Mert más is megteszi? Vagy mert nem ismersz senkit, aki megbetegedett volna tőle? Mert (naivan) azt hiszed, biztosan ellenőrzik, különben nem üzemeltetnék?

Hát nem. Mivel nem fürdővíz, a szökőkutak vizét nem ellenőrzik a hatóságok, nem esik át rendszeres mikrobiológiai teszteken. Bizonyos értelemben rosszabb, mint egy pocsolya.

Szeretnéd, ha a gyereked gennyes bőrfertőzést, ótvart, gombás fertőzést, szalmonellát, egyéb eredetű, kiadós hányást-hasmenést vagy ezeknél is súlyosabb betegségeket szedne össze, mint például a potenciálisan halálos legionellózis?

Legionellózis szempontjából veszélyesnek számít minden olyan épített vízrendszer, amely 20-50 Celsiusfokos vizet tartalmaz, amelyben fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége, és vízpermet képződik. Szerinted ez stimmel a szökőkutakra?

Aztán szeretnéd, ha a pocsolyásodott, algásodott, trutymós aljzaton megcsúszva a gyermeked megsérülne?

Szeretnéd, ha magas koncentrációban vegyszerekkel találkozna a bőre, tüdeje, gyomor-bélrendszere? Például brómmal, klórral, algásodást gátló vagy vízlágyító anyagokkal?

Ugye ezt sem?

Hát akkor ne engedd bele..."


Dr.Aschenbrenner Zsuzsanna
Csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta jelölt
Babaharmónia

Bármilyen jó mókának is tűnik, ne engedjük gyermekeinket a szökőkutakba és figyelmeztessük anyatársainkat is. 

Boros Diána


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán