Egy svájci tanulmány szerint a síoktatáson résztvevő gyerekek több, mint 97%-a soha nem szenved balesetet. Hogy lehet ez? Hogyan kerülhetjük el, hogy gyermekünk balesetet szenvedjen a sípályán?

Pipis Bernát, vezető síoktatót kérdeztük.

Mi lehet a magyarázata ennek a fantasztikusan magas számnak?

A gyerekek egy jó oktatóval nem csak a síelés alapjait tanulják meg, hanem a pályán való közlekedést, a sípályákon való közlekedés szabályait és a veszélyforrásokat is megismerik. Egyszóval az oktatóval megtanulnak LÁTNI a pályán. Nem mellékesen a gyerekek még remekül is szórakoznak eközben.

Hogyan zajlik az oktatás?

Síeléskor a sport szeretetét a rendszeres mozgás örömét szeretnénk hangsúlyozni. Túráinkon nem a versenyző képzést tartjuk szem előtt, hanem a biztonságos és örömteli síelést. A sízés nálunk egy jókedvű, aktív téli kikapcsolódás.

Hány éves kortól érdemes a gyereknek elkezdeni síelni?

A gyerekeket kb. 4 éves kortól várjuk. Tapasztalatunk alapján ez az a kor, amikortól érdemes elkezdeni a sízést. Utazás előtt készítsük fel őket, hogy oktatáson fognak részt venni. Ez megkönnyíti a mi dolgunkat is, és a kisgyereket sem éri váratlanul, hogy bekerül egy új csoportba, egy idegen felnőtthöz... Ha van rá lehetőség otthon, akár a sílécet és a síbakancsot is érdemes nekik megmutatni, felpróbálni. Jó kis esti móka egy pár kör síbakancsban-futás.

Hány fős csoportokat vezet egy oktató?

Túráinkon kis létszámú csoportokban, korosztályok és tudás szint szerint külön-külön csoportokban oktatjuk tanítványainkat. Nem ritka a 4-5 fős csoport, de 8-10 főnél soha nem lehet egy csoport bővebb, akkor inkább új csoportot indítunk.

Mit javasol, hány nap, hány óra kell egy biztonságos szint eléréséhez?

Ez mindenkinél más és más. Mi az oktatás miatt részesítjük előnyben a teljes hetes csoportokat, hiszen a 6 nap oktatás után már egészen kis gyerekeknél is látványos fejlődést érhetünk el.

Az aggódó szülők a pálya széléről nyugodtan figyelhetik gyermeküket, de érdemes kihasználni az időt, hogy biztonságban tudhatjuk gyermekünket és felfedezni a csodálatos pályarendszert. A gyerekeket nem kell félteni, nagyon jól érzik magukat, vidáman elrosszcsontkodnak egymással és az oktatóval.


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Osszd meg, hogy az ismerőseid is láthassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán