Eleve megoszlanak a vélemények alvás ügyben, hiszen sokan a külön szobát, kiságyat részesítik előnyben, mások pedig a babaöblöt vagy az együttalvást preferálják, mely a szabályok betartásával teljesen biztonságos és kielégíti a kisbabák testközelséghez való igényét. 

De vajon mi a legoptimálisabb a babáknak? A hason vagy háton alvás?

Természetesen külön kell választanunk, hogy a kisbaba anyukája mellkasán fekszik-e, mely során átveszi légzésének, szívverésének ritmusát, vagy netán cicin alszik, illetve ha kiságyban egyedül. 

Az előző generációk idejében még a hason altatás volt a norma, azonban azóta ezzel kapcsolatban megváltoztak az ajánlások. 

1992 óta részben, illetve 1996 óta az American Academy of Pediatrics (AAP) ajánlása alapján kizárólag a háton altatás biztonságos!

Észrevették ugyanis, hogy a holtan talált csecsemők nagyon nagy arányban hason feküdtek. 

Miután bevezették a "Back to back' néven elhíresült, majd  "The Safe to Sleep" -re átkeresztelt  - "Vissza a hátra" kampány hatására 50 %-al csökkent a SIDS (hirtelen csecsemőhalálban) elhunyt kisbabák száma!

A SIDS a vezető halálok 1 hónapos és 1 éves babák körében.

Az USA-ban csak 1993-ban 4700 kisbaba halt meg. Egy 1993 és 2010 közötti kutatás szerint  17%-ról 73%-ra emelkedett a háton altatott babák száma, mely során lecsökkent a SIDS-ben elhunyt babák száma 2063-ra. (Forrás: ITT, ITT és ITT)

Az alábbi 1985 és 2001 közötti időintervallumban készített kutatás szintén jól mutatja a a háton altatás és a SIDS csökkenésének kapcsolatát. 

További kutatás eredményei 1988 és 2010 között:

 

Vajon miért veszélyes a hason altatás? 

Hason fekve a Moro-reflex kikapcsol, a kisbaba mélyebben is alszik, mely hátrányt jelent a belső riasztórendszerének hatékony működésénél.

Továbbbá az is veszélyes, ha a kisbaba visszalélegzi a kilégzett levegőt, mely csökkenti az oxigénszintet és a felső légutak helyes működésére is negatív hatással van.

További  információkat ITT találsz.

Szeretnéd lecsökkenteni a hirtelen csecsemőhalál esélyét és biztonságban tudni a kisbabád?

Altass te is HÁTON!


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Megköszönjük a megosztásokat!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán