Kedves Kismamák, új Anyukák, Kedves Olvasó!

Kicsit visszatérünk a gyökerekhez és újból kisbabás témákat hozunk nektek! Bevalljuk, azért is hozunk nektek most ilyen témákat, mert csapatunk egyik tagja kisbabás örömök elé nézett és így a témák újra az aktualitását élik!
Ha vissza nézitek az 5 éves cikkeinket (bizony immáron már öt éve készítjük nektek a cikkeket, ajánlatokat és mutatjuk be az ország legjobb bababarát szálláshelyeit), akkor láthatjátok, hogy mennyit is foglalkoztunk ezekkel a témákkal és itt az ideje visszatérni az alapokhoz!

Az első cikk, amivel készültünk nektek, az a:

Hello baba, avagy 10 dolog, amit minden várandós anyának tudnia kell

Akik éppen kismamák és éppen ezt olvassátok, biztosan már titeket is megtalált a reggeli rosszullét, a sűrű pisilés - de ezek olyan témák, amik szinte minden portálon szembe jönnek veled és sok újdonságot már nem tudsz olvasni. Nem minden terhesség egyforma, de sokan osztozunk hasonló tapasztalatokon. Ebből az is következik, hogy minden ismerőstől is jön egy-két (jó?) tanács, a kórházi tartózkodáshoz, a szoptatáshoz, az első hetekhez na és úgy mindenhez.

De nézzünk meg olyan 10 dolgot, amit tényleg jó tudni.

1. A Google nem a barátod

Miért is mondom ezt? Őszintén, hányszor volt olyan most a terhesség hónapjai alatt, hogy észleltél magadon valamilyen furcsaságot és egyből legugliztad, és jöttek veled szembe a “szuperebbnél szuperebb” ritka betegségek, amivel rögtön diagnosztizáltad magad - persze szerencsére a nőgyógyász és a védőnő rögtön megnyugtat, hogy ez nem akkora para, nyugi van. Hidd el - ez még rosszabb lesz, ha a kisbabádnál játszod el.
Pedig a legegyszerűbb az lenne, ha elhinnénk, hogy a női test csodákra képes! (És tényleg!)

2. Egyik első meglepetés: fekete kátrány

Bizony, mert az újszülött kakija nem úgy nézz ki, mint a kaki. A babák első ürítése ragacsos, feketés-zöldes kátrányszerű anyag - és ez jó dolog, bármennyire nem is nézz ki annak. Ez a meconiumnak nevezett anyag tele van mindennel, amit a magzatvíztől a bőrsejtekig bevitt a baba az anyaméhben, ameddig élvezte a wellnesst. 
Pár nap és a színe is változik - attól függően, hogy anyatejes vagy tápszeres lesz a babánk. De persze ennek a színe is különleges és nem megszokott.

3. Szoptatás nem is olyan könnyű

Főleg az első napokban, mire megtaláljátok egymást, akkor most nézni, hogy rendesen a szájában van? Közben kap levegőt? Szopizik, vagy már be is aludt rajta? Nem beszélve arról, hogy amúgy is egy érzékeny területről beszélünk, ami ezután extra érzékeny lesz, és bizony sokszor össze lehet szorítani a fogunkat, hogy kibírjuk az első pár szívást. Ja és utána nehogy kihagyjuk a büfiztetést!

4. Mérlegeljünk, vagy inkább ne

A mérleg amúgy sem jó barát, na de ebben a 9 hónapban még rosszabb.. Mire már a hatodik hónap végén elfogadnánk, hogy szépen lassan beáll a súlyunk, aztán jön a harmadik trimeszter, amikor aztán tényleg megugrik a szám a mérlegen. És akkor ne is beszéljünk a még gyorsabban növő pocak méretről, amire már semmit nem lehet felvenni, elférni is nehezebb. Na persze a negyedik trimeszterben is felejtős a mérleg. :) Megváltozott a testünk, igen, de egy csodálatos kis életnek adott otthont 9 hónapon át és még tápláljuk is! Legyünk rá büszkék, mi mindenre képes!

5. Időben odaérni valahova 

Lemondhatunk új szülőként erről! Tényleg akármennyire korán el lehet kezdeni készülődni, az fix, hogy valami közbe jön, amitől borul az egész terv. Persze, szépen be lehetne osztani az időt, etetés, peluscsere, öltöztetés, saját magunk elkészítése, babának bekészítés, peluscsere 2.0, mert persze, hogy ilyenkor jön a baleset, esetleg egy új szett a babának… na szóval a magunk összeszedése már nem is olyan fontos, csak induljunk már, jó lesz az úgy … A személyes kedvencem, hogy az igény szerinti etetés legszebbje, amikor repetázna elinduláskor. Akkor mit tudsz tenni?

Tipp: Egy extra szerelés mindig legyen nálunk. Vagy inkább kettő.

6. Ma egy nyugodt babás nap lesz

Ahogy megszületik a baba és haza mehetünk, hogy élvezzük az otthon nyugalmát .. milyen szépen is hangzana. Az első hetekben felejtős, védőnő, doktornő látogatás, egyéb olyan vizsgálatok, amik kötelezőek. Akkor mama és papa is jönne megnézni a babócát. Szóval ez egy nyugis babás nap lesz, 6 hét után talán? Na és akkor persze a babának nem olyan a kedve, hogy ő nyugodt napot tartan. Így át gondolva, az első 6 hétben tuti, hogy nem lesz ilyen. (:

7. Szülés, amiről senki nem beszél

A szülésnek nem kell a legrosszabbnak lennie, de az tény és való, hogy sok mindent nem osztunk meg egymással és csak átélni lehet dolgokat. Lehet egy szülés szép és fájdalommentes? Na a fájdalommentes első szülésnél tuti, hogy nem, és még a csillagokat is le lehetne imádkozni, de az sem fog segíteni közben. De minden kellemetlenséget, az eddig közhelynek tartott mondatot: “amint kint lesz belőled, már megszűnik minden fájdalom” - igaznak bizonyult. TÉNYLEG, amint meglátod, és ott van a mellkasodon, a testedben elmúlik minden fájdalom érzet, a medencét már nem tágul, már nem küzd, rögtön lenyugszik és ehhez hozzájön még a saját gyermeked karodban tartása is. Amit a szülőszobában mondtál, mind megszűnik és bármikor újra csinálnád.

8. Pihenj, ameddig tudsz

A második közhely, hogy pihend ki magad, ameddig a hasadban van, mert utána már nem igen lesz rá lehetőség. Valamennyire igaz, mert egy baba 0-24 felügyelet és ha el is alszik, akkor is ott vagy mellette figyeled a mozgásait, rezgéseit. Ha esetleg te is álomra szenderülnél, hidd el, a legmélyebb álmodból is felébredsz, ha a baba valamilyen hangot is kiad. De mi a jó ebben? Van valamilyen megmagyarázhatatlan erőd, amitől csinálod és nem fog kelleni 8 óra alvás!

9. Mindenkinek van véleménye

És tanácsa a gyerekneveléshez. Ott van például az etetés, anyáinknál a 3 óránkénti etetés betartása volt a módi (sokaknak talán ezért is nem volt teje már az első 6 hét után …), de ma már itt van az új trend /vagy aki, ahogyan nevezné szeretné - az ISZSZ, igény szerinti szoptatás. Amikor tényleg a babát akkor etetjük, amikor ő kéri és nem 3 óránként. Mert igen, sírnak a babák, de ők így tudnak mindent kifejezni, ha éhesek, szomjasak, vagy valami nem jó. És valljuk be, mi sem 3 óránként vagyunk szomjasak, nem de? Persze a mi anyukáinknak, nagymamáinknak ez fura lehet, de meg kell érteniük, ez nem egy trend, hanem a baba igényeit nézzük!

10. Viszlát régi önmagad!

Szomorú vagy nem, de be kell vallani, az életünk már sohasem lesz a régi, hiszen innentől kezdve már nem csak magunkért felelünk, hanem egy kis életért is, akiknek mi vagyunk az első! Ennél azért nincs jobb érzés! De igen, valahol fel kell adnunk a régi önmagunkat. Persze fontos azért megjegyezni, hogy nem teljesen, meg kell találni az egészséges egyensúlyt, hiszen ha anya és apa boldog, akkor a baba is! ????

 

Nektek milyen tapasztalatotok van, amiket át adnátok a kismama éneteknek? :) 


Van egy hasonló cikkünk, nézd meg azt is, KATTINTS IDE

Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Megköszönjük a megosztásokat!

Kövessétek a Facebook oldalunkatInstagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán