Gondoltál már rá mennyivel könnyebb lenne, ha értenéd mit szeretne a babád?

A kommunikáció egy adó-vevő kapcsolat. A fontos dolog a kettő között van. Az a nyelv, amit mindketten értetek. A verbális kommunikáció ugyan később alakul ki, de mondanivalójuk, véleményük már van a dedeknek. Jelelni korán megtanulnak a picik, még a szóbeli kommunikáció megjelenése előtt. A képlet egyszerű. Mindketten ugyanazokat a jeleket használjátok, így máris érted mit szeretne, ő is érti Te mit szeretnél.

Mai írásunkban Béczi Bernadett babajelbeszéd-oktatóval beszélgettünk.

Hogyan fogjak hozzá a babajelbeszéddel történő kommunikációhoz?

El kell kezdeni használni a jeleket. A jó hír, hogy a babákat nem kell tanítani, nem erőltetjük rájuk a jelelést. Egyszerűen csak elkezdjük használni, a kicsik pedig életkori sajátosságuknál fogva, utánzással sajátítják el.
A kezdetekben segítség lehet a babajelbeszéd-tanfolyam, hiszen a jelek mellett útmutatást kapnak a szülők, hogy hogyan tudják minél könnyebben és hatékonyabban elsajátítani a jelelést.

Soha nem tanultam jelelni. Most meg kell tanulnom a hivatalos jelnyelvet?

Nem, nem szükséges, hisz nem jeltolmácsok képzése a tanfolyam célja, pusztán a gyermekünk igényeinek megértése. Bár a siketek által használt jeleket alkalmazzuk mi is, de a babajelbeszéd annyiban más, mint a hivatalos jelnyelv, hogy nem tanítunk nyelvtant, és nem is jelelünk minden szót, csak a fontosabb, jelentőségteljesebb szavakat. Eltérés továbbá, hogy minden babának vannak spontán jelei. Vannak akiknek több, vannak akiknek kevesebb. Ha elkezdenek saját maguk kitalálni egy-egy jelet, akkor azokat a jeleket nem szoktuk felülírni. Nem javítjuk ki a hivatalos jelre, egyszerűen azt használhatjuk tovább. Ahogy említettem, nem az a cél, hogy jeltolmács szinten ismerjük a jelnyelvet, hanem, hogy kommunikáljunk a gyermekünkkel, jobban megértsük mit szeretne. Magától a jelektől egyébként sem kell megijedni, mert nagyrészük nagyon szimbolikus, így könnyen megjegyezhető.

És mi lesz, ha soha nem fog megtanulni beszélni a gyerekem, mert a jeleléssel is eléri, amit akar?

Olyan nincs. Az egyik fő szabály, hogy mindig kimondjuk az adott szót. Soha nem némán jelelünk. A jelek segítségével a kicsik felhívják figyelmünket a számukra érdekes dolgokra, így zömmel olyan szavakat hallanak, amik fontosak nekik, sokkal többször elismételünk egy-egy szót, mint ahogy tennénk, ha nem jelelnénk. Ezáltal sokkal könnyebben is tanulnak.
Hozzáteszem beszélni sokkal könnyebb, mint jelelni, így amikor a kicsik már magabiztosan kitudják fejezni magukat szóban, maguktól el is hagyják a jeleket.

Utazás alatt, főleg hosszú utak alkalmával nagy fejtörés a családnak, hogy hogyan kössék le a kicsit. Ha még nem beszél, különösen nehéz helyzetben vannak. Erre is megoldást jelenthet a jelelés, a jelek megtanulása?

Igen. Rengeteg jelet használhatunk pl. mesekönyv lapozgatásakor. Ha még nem is tudunk neki komplett meséket olvasni, ő maga tudja "elmondani" nekünk, hogy miket lát a képeken. Sokkal érdekesebbé, élvezhetőbbé teszi a jelelés egy-egy könyv átlapozgatását nekünk, felnőtteknek is, ha nem csak mi mesélünk, beszélünk a képekről.

Dalokat, mondókákat is kiegészíthetjük jelekkel, ezt is nagyon élvezni szokták kicsik és nagyok.

A hosszú utazások alatt gyakran előfordul hiszti, veszekedés a már beszélni tudó gyermekeknél is. A szülők már előre rettegnek, hogy mivel fogják tudni lekötni a gyermek figyelmét, hogyan vegye rá, hogy kibírja az utat. Nekik is van valami praktikád?

Talán meglepő, de az óvodások szinte kivétel nélkül nagyon érdeklődőek a jelelés iránt. Természetesen nekik már nem a jelelés a cél, az elsődleges kommunikációra, sokkal inkább játék. A babajelbeszédnek rengeteg hosszútávú előnye van, amiket kutatási eredményekkel is alátámasztottak. Éppen ezért még a nagycsoportos óvodásoknak is ajánlják, ha piciként nem ismerkedtek meg vele. Nekik például kiváló alap a jelnyelv elsajátításához.

Ők is nagyon szeretik a dalokat, mondókákat jeleléssel kiegészítve előadni, érdeklődési körükből szeretik, ha az adott dolgoknak ismerik a jeleit. Nagyon jókat lehet velük játszani, közös, titkos nyelv kialakítására is kiválóan alkalmas.

A jelelésnek köszönhetően, a meg nem értettségből adódó hisztik teljesen eltűnnek, hiszen a kicsik el tudják mondani, mikor mi jár a fejükben, mit szeretnének, és mit nem. Így rengeteg félreértés elkerülhető.
Illetve a jelelő gyermekek nagyon jól ki tudják fejezni az érzelmeiket, ami sokszor az óvodás korú gyerekeknek is nehéz. Sőt néha még a felnőtteknek is.

Béczi Bernadett
Babajelbeszéd-oktató

Beszélő Babakezek Babajelbeszéd Pécs


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán