Kengurut vennél? Előbb olvasd el ezt!

Hordozni jó. Hordozva lenni is jó. A testközelség a babák egyik alapvető szükséglete, amit ma már sokféle eszközzel ki tudunk elégíteni, képzett tanácsadók segítenek ezek használatának elsajátításában és a megfelelő eszköz kiválasztásában.

Itt gyakran felmerül a kérdés: minek vannak hordozási tanácsadók, minek kell a hordozást megtanulni? Hiszen bemehetünk bármelyik hipermarketbe, drogériába vagy bababoltba, ahol tudunk kengurut venni, magunkra csatoljuk és kész.

De miért szisszen fel egyre több szakember és tájékozott szülő a kenguru szó hallatán? Mi a baj ezzel az eszközzel?

Hiszen annyi babát hordoztak már kenguruban a világon, és „nem lett semmi bajuk”. Ráadásul nem is olcsók, és ha károsak lennének, biztos nem árulnák őket… Biztos!?

Tekintsünk vissza kicsit a múltba, amikor még nem volt babakocsi és mindenki hordozott. Népcsoportonként eltérő anyagokat, eszközöket használtak. Nem volt anatómiai ismeretük, mégis jól csinálták, mert voltak hagyományok és ösztönök.

Aztán a babakocsi megjelenésével háttérbe szorult a hordozás.

Amikor a hippi mozgalmak újra népszerűvé tették a hordozást az életigenlő, természetközeli életmód és gyereknevelés részeként, már kevésbé volt jelen a hagyomány, és az ösztönöket is elnyomta sok minden …

Kellett tehát egy modern, divatos, könnyen használható eszköz, és így jött létre a kenguru. Anatómiai szempontokat kevésbé vettek figyelembe, nem is tulajdonítottak neki nagy jelentőséget.

Azóta gyarapodtak az anatómiai ismeretek, nőtt ezek jelentősége, egyre tudatosabban gondolkodunk, informálódunk.


Ezeknek az információknak köszönhetően a következőket tudjuk (tudományosan bizonyított tények következnek):

A csecsemő számára a legideálisabb, fiziológiás testtartás a következő: lábai pici terpeszben vannak, térdei fel vannak húzva a köldöke magasságáig, gerince felveszi a természetes C-görbületet, fejét pedig előre billenti.

Nagyjából ugyanilyen pózban van magzati korban is. Ebben a testhelyzetben ideális szögben illeszkedik a combcsont feje a csípőcsont ízületi tokjába, támogatva ezzel az éretlen csípőízület fejlődését.A gerinc természetes görbülete és annak pontról-pontra történő megtámasztása lehetővé teszi, hogy az érzékeny fejlődési fázisban lévő csigolyákat és izmokat ne érje terhelés.

Ebben a testhelyzetben egyetlen izom, ízület sem terhelődik, a babának kényelmes és megnyugtató érzés ez a pozíció.

Összegezve tehát, a baba számára egészséges testhelyzet:

  • pici terpesz

  • köldökig felhúzott térdek

  • megtámasztott, C-görbületes gerinc

Milyen hordozót érdemes választani? Kattints IDE és IDE!
 


Nézzük, ehhez képest mit tud a kenguru:

A baba csípője nem kap alátámasztást, testének egész súlya az ágyékára nehezedik (mintha mi, felnőttek egy gerendára ülnénk… aúúú).

Lábai lógnak, terhelve és rossz pozícióba kényszerítve a csípőízületet és a térdet.

A gerincét vagy kiegyenesíti a kenguru merev fala, vagy belegörnyed a baba, ekkor meglesz ugyan a C alak, de megtámasztás nélkül, így a csigolyákat terhelés éri.

Ha a kenguru kiegyenesíti a gerincét, a fejét nem tudja kényelmesen a hordozó személy mellkasára hajtani, ide-oda fog billegni.

Összefoglalva a kenguruban felvett pozíció:

  • lógó lábak

  • ágyékra nehezedő testsúly

  • kiegyenesített vagy összegörnyedt gerinc

Ha pedig kifelé hordozunk, tehát a baba háta ér a mi mellkasunkhoz, az idegrendszert érő kontroll nélküli inger-áradaton kívül az is probléma, hogy homorítjuk a baba gerincét, ami még messzebb van az ideális pozíciótól.

Kifelé hordozáskor tehát:

  • a baba nem tud megpihenni, elbújni az ingerek elől

  • lábai lógnak, súlya az ágyékára nehezedik

  • gerince homorú

(Címlapfotó forrása: ITT)


Mi baja lehet ettől a babáknak? Nem tudjuk…

Több okból sem lehet erre irányuló kísérletet végezni: Babákat tudatosan kitenni olyan dolognak, ami feltételezhetően nem jó nekik, azért, hogy ez bizonyítást nyerjen, nem etikus és abszolút nem elfogadott (jogosan). Ezen kívül, nagyon sok káros hatás éri a testünket: kemény talajon járás, mozgásszegény életmód, nehéz iskolatáska, ülőmunka stb., így egy későbbi probléma, például gerincferdülés vagy derékfájás eredete, okozója nem „lenyomozható”.

Én sem tudok tehát konkrét bajokat felsorolni, amiket a kenguru okoz. Vannak feltételezések, de ezek nem nyertek bizonyítást.

Azt tudjuk, hogy mi az ideális pozíció és azt, hogy ettől milyen mértékben tér el a baba testhelyzete a kenguruban.

A leírtak alapján kimondható, hogy nagyon nagy mértékben tér el, és a természetestől való radikális eltérés legtöbbször komoly következményekkel jár.

Arra buzdítok minden szülőt, hogy ne hallgassanak laikus véleményekre, tanácsokra! Informálódjanak hiteles forrásokból, és a megszerzett információk birtokában kompetens szülőként hozzák meg a saját döntésüket!

Bátran kérjenek segítséget az információk megszerzéséhez, az ország szinte minden pontján és online felületen is elérhető képzett babahordozási tanácsadóktól, vagy más, hordozásban jártas szakértőktől!

Borosné Bognár Petra
Babahordozási tanácsadó és tanfolyamvezető 
Beli Buba Babahordozó Iskola

Elérhetőségei: ITT és ITT.


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán