Imádok utazni, és születésüktől kezdve (na jó inkább közel egy éves koruktól kezdve) a gyerekeink is jönnek velünk. Rengeteg utazási fórumon olvasom/olvastam, hogy minek magunkkal cipelni a gyereket, mikor úgysem fognak emlékezni rá, az utazni szerető szülő miért nem bír ki pár évet (mondjuk 10et) utazás nélkül, hiszen a családos utazással nem csak a gyerekeit terheli a kisgyerekes szülő, hanem utastársait is.

Pár nappal ezelőtt olvastam egy cikket arról, hogy családosként miért érdemes utaznunk akkor is, ha valószínűleg a gyerekeink erre nem fognak emlékezni. Nagyon jól összefoglalja a saját gondolataimat is, emiatt gondoltam, hogy megosztom veletek.Eredeti cikk Terry Ward-tól ITT olvasható.


„16 hónapos volt a lányom, mikor pár hónappal ezelőtt Európába látogattunk. Sosem fog emlékezni arra, hogy Biaritz-ban ült fel élete első körhintájára, háttérben az óceánnal. A lányom és a fiam számára ezek az emlékek valószínűleg csak képekről lesznek ismerősek, azonban az én emlékezetembe belevésődött örökre ez a pillanat.

A körhintázás nem lett volna ugyanolyan élvezetes otthon, Tampában? –Őszintén? – nem. Még akkor sem, ha tudom, hogy gyermekeim nem fognak emlékezni az utazás részleteire. De ez egyáltalán nem érv az utazás ellen.

Íme az okok, amiért úgy gondolom kisgyermekkel is érdemes utazni:

Az utazás megtanít, hogy a rutin nem minden

Otthon napi rutin, mondhatni menetrend szerint élünk, ami, ha úton vagyunk, felborul. A gyermekednek rugalmasságot tanítani, csak előnyökkel járhat. Emlékszem, még a gyermekeim születése előtt meglátogatott egy barátom a kisgyermekével Franciaországban. Este minden programunkat félbeszakítottuk, mert a gyermekének ugyanúgy 7kor ágyban kellett lennie, mint otthon. A nyári estéken Franciaországban azonban sokkal később sötétedik és a kicsi nem volt álmos. Aztán mikor a barátom látta, hogy a helyi gyerekek este 10ig is szórakoznak, megengedte ezt a fiának is, aki alkalmazkodott az új helyzethez. Meglepő már egészen kicsi gyermekeink alkalmazkodóképessége az adott élethelyzethez.

Szeretnél eljönni a legközelebbi Bababarát Szállások SzuperHétvégére? Kattints IDE.

Az utazás lehetőséget biztosít új ételek kipróbálására

Az unalmas gyermekmenük a világ számos részén szerencsére nem elérhetőek, így a gyerekek is lehetőséget kapnak a helyi specialitások megkóstolására – amit valószínűleg gyermekmenüvel az étlapon nem tennének. Észak-spanyol utunk során szerettük kipróbálni az útmenti éttermekben a napi ajánlatokat, így ettünk fabadát és rengeteg tengeri herkentyűt – és persze velünk együtt a gyerekek is.

Az utazás minőségi időt ad

 Kétségtelen, hogy otthon könnyebb egy pelenkással, de mindig emlékeztetem magam arra, hogy ezek az évek sosem fognak visszatérni. A gyermekkor túl gyorsan véget ér, még ha nehezebb napokon nem is érezzük mindig így. Ezeket a gyorsan rohanó hétköznapokat a közös nyaralás átmenetileg lelassíthatja, minőség időt biztosítva az egész család számára. Visszatekintve az elmúlt utazásunkra családunk 24/7-ben együtt volt, munka, házimunka és persze állandó internetkapcsolat nélkül.

Az utazás önbizalmat ad

Bizonyos kultúrák sokkal inkább kifejezik a gyerekek iránt érzett szeretetüket, mint a többi. Egy hét alatt Marokkóban a gyermekeim több (kéretlen) pozitív figyelmet kaptak, mint egész eddigi életükben Floridában. A boltokban, éttermekben a helyi lakosok mindig kitüntetett figyelemmel, mosollyal – néha apróbb játékokkal – üdvözölték őket. Mire hazatértünk, esküszöm magabiztosabbá váltak a gyermekeink, amely egyértelműen ennek a kitüntetett figyelemnek a következménye.

Az utazás türelemre és alkalmazkodásra tanít

A családi utazások ritkán alakulnak a tervek szerint. Amikor családi utazásra indulsz és kilépsz az otthon nyújtotta biztonsági zónából, egy végtelen tanulási folyamat veszi kezdetét. A gyerekek, akár csak mi, megtanulnak elaludni a legkényelmetlenebb bőröndön is és átadják a játékukat, útlevelüket a reptéri biztonsági szolgálat számára. Természetessé válik számukra minden, ami az utazással kapcsolatos. Amikor elindulunk a gyermekeinkkel, elmondom nekik, hogy az idegenek barátok, csak még nem találkoztunk velük, a felfedezésre váró új országok pedig új játszóterek számukra.

Szeretnél eljönni a legközelebbi Bababarát Szállások SzuperHétvégére? Kattints IDE

Az utazás mindnyájunkat rugalmasabbá, nyitottabbá és alkalmazkodóbbá tesz. Ez alól a gyerekek sem kivételek. Legyenek emlékeitek közös utazásokról, még ha ők nem is fognak emlékezni a tájra, az ízekre, a szagokra, olyan tulajdonságokat szippantanak magukba, amelyek egész életükben elkísérik majd őket.”

Fordította: Merics-Károlyi Melinda


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Megköszönjük a megosztásokat!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán