A babahordozás egy fantasztikus dolog. Az egyik legjobb dolog, amit újszülött babánkkal és a családunkkal tehetünk. Azonban nagyon nem mindegy, hogy miben hordozzuk csöpp kincsünket…

Születése után egy kisbaba hónapokon keresztül fennálló, teljesen normális igénye, hogy az őt gondozó személlyel (általában az anyukájával, apukájával) szoros testkontaktusban legyen.

A méhen belül töltött 9 hónap megnyugtató biztonságának emléke még élénken él benne, és a születésének fáradalmait, megpróbáltatásait egy biztonságot nyújtó helyen szeretné kipihenni. A legjobb hely erre, és az őt körülvevő gyökeresen megváltozott új világ megismerésére egy már jól ismert hely: az édesanyja mellkasa. Természetesen az édesapja mellkasa is egy csúcsszuper hely, de mégiscsak az anyukája teste az, amely a legbiztonságosabb helyet jelenti számára. 

Címlapfotó: Borsos Borbála

Hogy miért? Mert ugyanaz a szív dobban, amit odabentről hallott. Ugyanaz a hang duruzsol, amit odabentről hallott. Ugyanaz a ringó járás ringatja, ami odabent is ringatta. Nagyon hasonló illatokat érez az anyukája mellkasán, mint amilyen ízűnek érezte a magzatvizet odabent. És egy hordozókendővel még azt a kuckós, magzatpózt is fel tudja venni, amiben a legtöbb időt töltötte az édesanyja méhében.

A kezdetben „magatehetetlen” újszülött számára a legoptimálisabb hordozóeszköz a szövött kendő (az mindegy, hogy hosszú, több méteres szövött kendő, vagy a rövidebb karikás változat). A szövött kendő átlós ruganyossága okán képes arra, hogy pontról pontra, csigolyáról csigolyára megtámassza a fejletlen izomzatú babát.

Az izmok megerősödését a mozgásfejlődés hozza magával. A mozgásfejlődés pedig idegrendszeri érés eredménye. Ez minden kisbabánál egyedi fejlődési ritmusban történik, ezért fontos kihangsúlyozni, hogy hordozóeszközt MINDEN esetben a baba aktuális mozgásfejlődési állapotához érdemes választani, ezután következik csak a család hordozási igénye, ami szintén nem elhanyagolható szempont a választáskor.
Egy szövött kendő bármely életkorban a lehető legjobb megoldás a hordozandó gyermek szempontjából a fent említett pontról pontra történő megtámasztás miatt. Egy újszülött babáról maximálisan leveszi a saját súlyának terhét a kendő, és (a kötés típusától függően) a hordozó személy testén általában egyenletesen eloszlatja. 

Fotó: Pálfi-Szirányi Kata

Egy babát mindaddig nem ajánlott formázott hordozóban (mei tai félcsatos, csatos hordozó, stb…) rendszeresen hordozni, amíg huzamosabb ideig önállóan meg nem tudja tartani a törzsét. Ez például a stabil, önálló ülés (nem 2 percre!), ácsorgás, lépegetés, járás mozgásfejlődési szakaszában jön el. (Természetesen egyedi, indokolt kivételek előfordulhatnak, de ezek általában mindig egy hordozási tanácsadóval történő előzetes kipróbálás alapján, tapasztalati úton eldöntött kompromisszumos megoldások.)

Ha egy babát, akinek még nem elég erős, nem elég fejlett az izomzata a formázott hordozóeszközökhöz, beleteszünk és rendszeresen hordozunk formázott hordozókban, olyan többlet izommunkára kényszerítjük a törzsizomzatát, amelyre még nem képes. Ez kellemetlen, esetenként fájdalmakkal járó érzés lehet a babáknak, amely helyzeteket általában jeleznek is! Feszengnek, nyöszörögnek, sírdogálnak, feszítik magukat, de vannak, akik egyszerűen csak nem képesek tartani magukat, és „megrogynak” a hordozóban, mert az nem támasztja meg őket megfelelően. Úgy lehet elképzelni ezt a helyzetet, mint amikor szakadó esőben sietsz haza a boltból jó nehéz, telepakolt kosárral, már fáj a karod, majd’ leszakad, de nem állhatsz meg, mert bőrig ázol, és ráadásul nagyon kell pisilned is… Gondolom mindenki volt már hasonló helyzetben, és bizony érzi azt a fájdalmat, amit akkor érzett… vagy másnap a fájó emlékét ennek a megerőltetésnek. A babák nyilván nem tudnak erről utólag beszámolni, de a helyzetre adott reakcióikból, viselkedésükből lehet következtetni, hogy hasonlóan megterhelő szituációt élnek át. 

Miért tegyük ki ennek a babánkat? Egy hordozási tanácsadó szakszerű segítségével elég jól be lehet gyakorolni azokat a baba és a hordozó személy számára is kényelmes kötéseket, amelyek az első hónapokban a legkényelmesebbek mindenki számára, és kitartanak az ülés, ácsorgás, járás időszakáig, amikor már egy jól megválasztott formázott hordozó is felmerülhet alternatívaként.

Fotó: Kalocsai Emília

A személyes tanácsadás, tanfolyamon való részvétel pedig azért ajánlott, mert egy hordozási tanácsadó minden esetben az adott család vagy baba-mama páros igényeire figyelve segíti a hozzá forduló hordozni vágyó szülőket. Tudása és tapasztalata lehetővé teszi, hogy felmérje az aktuális élethelyzetet, közösen meghatározzák a hordozás célját, belekalkulálja az eszközválasztásba mind a baba, mind a hordozó személyek korábbi és aktuális fizikai ás pszichés állapotát, illetve meg tud mutatni olyan apró trükköket, technikákat, amelyeket egy általánosságban, mindenkinek készült videó nem feltétlenül ad meg.

Ha hordozni szeretnél, eszközt váltanál, vagy elakadtál a hordozásban, keress fel egy környékeden aktív hordozási tanácsadót vagy hordozásban érintett baba-mama klubot!

Kellemes hordozós élményeket kívánok neked!

Gubisi-Rajj Nóra
babahordozási tanácsadó és tanfolyamvezető, gyógypedagógus


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Megköszönjük a megosztásokat!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán