A babakocsit semmiképpen ne fedjük le, még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét.

Ha nem szellőzik jól a letakart babakocsi tere, a külső hőmérséklethez képest akár 10-15 fokkal is több lehet benne!

Megbízható, jó szellőzést biztosító árnyékoló napellenzők, napernyők használhatók, de ilyenkor is ellenőrizzük a gyermeket.

Ebben a videóban jól látszik, hogy a letakart babakocsiban jóval gyorsabban emelkedik a hőmérő higanyszála. 

Tipp: mint említettük, érdemes olyan napernyőt vagy árnyékolót választani, mely nem zárja le hermetikusan a babakocsit, csak felülről védi a babát a nap sugarai ellen. 

Szeretnél vásárolni árnyékolót? ITT megteheted. 

Szeretnél eljönni a legközelebbi Bababarát Szállások SzuperHétvégére? Kattints IDE.

Miért történhet túlmelegedés?

Mivel a csecsemők hőszabályozása még éretlen, a nyári melegben könnyen túlmelegedhetnek. A kisgyerekeké már valamivel jobb, de azért rájuk is fontos fokozottan figyelni. A túlmelegedés mellett a kiszáradás is nagyobb eséllyel veszélyezteti őket. Akár a szabad levegőn, de a gépkocsiban, sőt egy letakart és emiatt rosszul szellőző babakocsiban is megtörténhet ez.

Ezt elkerülendő lehetőség szerint a reggeli és esti órákban vigyük ki a kicsiket a szabad levegőre. Inkább maradjunk velük a lakásban vagy húzódjunk az árnyékba. Autóval, babakocsival is csak akkor induljunk útnak, ha nagyon muszáj. Ilyenkor viszont rendszeresen ellenőrizzük a baba hőmérsékletét, a nyak vagy a has bőrét megtapintva. 

Mi a helyzet a légkondicionálóval? 

A lakóhelyiségekben használhatjuk a légkondicionálót, de fontos, hogy az megfelelően karbantartott legyen (a benne elszaporodó kórokozók betegséget okozhatnak), és a beállított hőmérséklet ne legyen sokkal kevesebb, mint a külső hőmérséklet. Elegendő 5-6 foknyi különbség, és érdemes a levegőt párásítani, mert az a légkondi miatt szárazabb lehet. Figyeljünk arra is, hogy a gyermek plusz öltözetet igényelhet, például ha alváshoz használjuk a légkondicionálót. A légáramlat ne érje közvetlenül a kicsi bőrét!

Gépkocsiban kánikulában még magasabbra emelkedik a hőmérséklet, mint a lakásban, ott is a fenti szabályok betartása javasolt a légkondicionálás kapcsán. A lábbeli nyugodtan levehető, elegendő lehet egy vékony pamutpóló a kicsire. Az ülésre választható nyári, nedvszívó üléshuzat, vagy speciális ülésbetét is. 

Győződjünk meg arról, hogy az út során a nap nem tűz a gyerek fejére. Ha igen, akkor használjunk ablakra szerelhető árnyékolót. Mindennél fontosabb, hogy soha ne hagyjuk az autóban a babát vagy a kisgyermeket egyedül.

Milyen házi praktikákat javasolunk? 

Ha a lakásban nincs légkondicionáló, akkor is sokat tehetünk azért, hogy elviselhetőbb legyen a hőmérséklet, és kisgyermekünk jól érezze magát a meleg ellenére. 

Érdemes az éjszakai órákban szellőztetni, nappal pedig zárva tartani az ablakokat, legalábbis azokat, amelyek erősen benapozottak. Jó szolgálatot tehet a redőny vagy a különféle rolók, de a benedvesített sötétítőfüggöny is javíthatja a hőérzetet. 

Ugyanezt teheti a hagyományos ventilátor elé tálban helyezett hideg víz vagy a kiteregetett vizes ruhák. Ha feltekerjük a szőnyeget, az is enyhíthet a lakásban a hőségen. Javíthatja a baba komfortérzetét, ha kellemesen langyos vízzel megmosdatjuk vagy megfürdetjük, nagyobbakat letusoljuk. (Ha kis medencét, kiskádat használunk pancsolóként, sose hagyjuk a kicsit magára a vízben. Néhány centiméter mélységű víz is veszélyes lehet.)

A nyári melegben már nem kell a vastag takaró a babakocsiba, még újszülöttnek sem, elég lehet egy textilpelenka is. Érdemes elkerülni a műszálas, plüss ruhadarabokat, adjunk a kicsire jól szellőző pamutruházatot. Válasszunk könnyű, világos színű, laza öltözetet és ne feledkezzünk meg a napellenzős sapkáról sem. Lehetőség szerint legyen minél többet pelenka nélkül és jó szolgálatot tehet a pamutból készült, jobban szellőző, mosható pelenkanadrág is.

Mennyire fontos a folyadék pótlása? 

Nagyon lényeges a bőséges folyadékbevitel. Anyatejes babáknak és kisgyerekeknek tegyük lehetővé, hogy fokozott igényük szerint szophassanak, a már nem szopó kicsik számára legyen elérhető közelségben az innivaló, de mi is kínáljuk őket gyakran folyadékkal, mely elsősorban víz legyen. Jótékony hatásúak a nagy víztartalmú gyümölcsök, zöldségek, levesek is.

Hordozott babáknál ügyeljünk arra, hogy minél vékonyabb, természetes alapanyagú ruha kerüljön az érintkező bőrfelületek közé. A babát gyakran szoptassuk meg, a már nem szopó gyermeket pedig kínáljuk gyakran folyadékkal. Ne feledkezzünk nem a fej lefedéséről. Válasszunk világosabb, vékonyabb anyagból készült hordozókendőt!
 

Dr.Aschenbrenner Zsuzsanna 
Csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta jelölt
Babaharmónia


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán

Szeretnél eljönni a legközelebbi Bababarát Szállások SzuperHétvégére? Kattints IDE.