A hétköznapjaink lassan elképzelhetetlenek hordozás nélkül, miért pont a nyaralás során hagynánk otthon a kendőt…

Akár kis pici babával, akár izgő-mozgó nézelődővel vagy egy szaladgáló, de fáradt dackorszakossal is indulunk útnak, egy hordozó eszköz mindig kevesebb helyet foglal a csomagban, mint egy babakocsi. Vannak gyorsan használható, kis helyet foglaló karikás kendők, amelyek egy andalgós Balatonparti séta során, az elfáradt másfél éves babának is tökéletes karban cipelés helyett. Mennyivel romantikusabb a párunk kezét fogni séta közben, mint a babakocsit tolni akár 1 kézzel is, ami nem kis feladat a csuklónak. 

(Címlapfotó: Bőhmné Dániel Alexandra)

Egy nyaralás alkalmával a hordozást is más szemszögből vizsgálhatjuk meg. Míg otthon a hétköznapokban azokat a megoldásokat keressük, ami a babának és az anyának is megfelelő, addig egy nyaralás alkalmával, hamarabb választunk kompromisszumos megoldást a kényes helyzetek elkerülése érdekében.

Kép forrása: https://www.facebook.com/thewrappingeek/

Hamarabb előfordulhat, hogy a szabadban kell felkötnünk a babát egy csodálatos strandolós nap közepén, mint otthon.

Ilyekor nem biztos, hogy a hosszú szövött kendőt választjuk, mert sokakat zavarhatnak a földre lelógó szárak, illetve melegebb érzetet is adhat, mint egy karikás kendő például, amit a hétköznapokon azért használunk ritkábban, mert csak féloldalasan terheli a gerincet. A kíváncsiskodó fél évesünk biztosan jobban élvezné a kilátást a vállunk fölött kukucskálva egy hosszú szövött kendőben batyuba, mint bárhol máshol. Viszonylag gyorsabb és egyszerűbbnek tűnő eszközt is választhatunk a mindenhol álllítható Meitai eszközzel. A Meitai egy szövött kendőből készített hordozó eszköz, amit egy derékpánt és két vállpánt segítségével erősíthetünk magunkra. Viszonylag szellősebb, mint egy szövött kendő.

Egy több mint 10 kg-os babát már lehet, hogy nem őszinte mosollyal cipelnénk végig a csípőnkön, még karikás kendőben sem tovább, mint fél óra. Ha a baba már stabilan ül és a totyogós korszakba is belelépett, akkor egy mindenhol állítható szövött kendőből varrt csatos hordozót ajánlanék a hordozása céljából. Nem foglal sok helyet a táskában, de a derekunkra csatolva is magunkkal vihetjük és a kritikusabb pillanatokban csak a hátunkra kaphatjuk a potyautasunkat. Az ilyen eszközöket a sok állíthatóságnak hála, nagyon jól nem csak a babára, de a hordozó személy testalkatára is tökéletesen testre lehet szabni.

Szeretnél vásárolni kendőt vagy hordozót? ITT megteheted. 

Forrás: https://www.facebook.com/maisaaslings/

Amíg a babánk a hátunkon pihen egy nagyot, esetleg alszik egy órát, addig mi folytathatjuk a túrát vagy a városnézést. A teher teljes mértékben eloszlik - főleg abban az esetben, ha az eszköz helyesen lett felvéve. Fontos tudni, hogy egy a baba számára optimális eszközt is fel lehet venni helytelenül úgy, hogy a hordozó személynek egyáltalán ne legyen kényelmes. Egy helyesen felkötött babát háton, akár több óráig is képesek vagyunk vinni, kellemetlen érzet nélkül. Ezeknek a kiküszöbölésére mindenképpen hordozási tanácsadó segítségét érdemes kikérni még a nyaralás előtt, ha ezt egyébként nem tettük meg.

Egy két-három éves kisgyermek is elfáradhat az új helyek felfedezése alkalmával, akit már lehet, hogy a hétköznapokon sem ültetünk már babakocsiba, akkor nem biztos, hogy a nyaralás kedvéért cipelnénk magunkkal a babakocsit a váratlan elfáradások miatt. Az Ő számukra kifejlesztették az Onbu nevű hordozó eszközt, ami pontosan ugyan úgy funkcionál, mint egy hátizsák. Az Onbu egy derékpánt nélküli hordozó eszköz, ami csak a vállunkra terhel, igazi vagány kisgyermekekre szabva. Hasonlóan, mint a csatos hordozónál itt is érdemes egy testre szabást, helyes beállítást véghezvinni egy tanácsadó segítsége mellett. Az igazán elvetemülteknek továbbra is a szövött kendőt ajánlom egyébként, mert sokoldalúsága miatt bárhová fel lehet vele kötni a babát, előre, csípőre vagy hátra is, éppen amit a helyzet megkíván. Többgyerekes család esetén szintén egy praktikus segítség lehet, hogy amíg a többi nagyobb gyermek a vidámparkba töltené a napot, addig a baba anya közelében, biztonságban tud aludni.

Kép forrása: https://www.facebook.com/thewrappingeek/

Sokan a hétköznapokban nem hordoznak, viszont a nyaralás alkalmával praktikus dolognak tartják a hordozó eszköz használatát a karban cipeléssel vagy az üres babakocsi tologatásával szemben. Vannak olyan szórakoztató egységek vagy szállodák, hotelek ahol lehetőség van a látogatóknak hordozó eszköz bérlésére a belépés alkalmával, így nem szükséges plusz eszközt magukkal vinni a kirándulásra. Múzeumok, állatkertek vagy vidámparkok extra szolgálatásai között is szerepelhet a bérlés lehetősége, ezt azonban jobb előre megnézni, hogy ne érjen minket csalódás a bejáratnál. Amennyiben nincs ilyen lehetőség, akkor a hozzánk legközelebbi hordozási tanácsadó segíthet abban, hogy ne kelljen egy nyaralás idejére teljesen új eszközt vásárolnunk, estleg tőle is bérelhetünk erre a rövid időre valamit.

Ha egy hosszú sétálós nap után szívesebben lógatnánk a lábunkat a vízparton vagy mártóznánk a vízben, akkor sem kell megijednünk, ma már lehet kapni több fajta vizes hordozót is, ami azt jelenti, hogy kifejezetten vízben való hordozásra alkalmasak. Abban az esetben, ha nincs baba vagy kisgyermek medence a mélyebb vízbe akár egy karikás kendővel vagy egy fürdőruha agyagból készült Meitai-ba is beletehetjük a babánkat. Az egy más kérdés, hogy a babának ehhez mennyi kedve lesz, mikor lehet lubickolni is. Vannak, akik félnek a víztől és egy ilyen fürdős hordozó a segítségünkre lehet a vízzel való barátkozás alkalmával. Fontos azt tudni, hogy ezek az eszközök szárazon nem alkalmazhatóak, mert nem tartanak úgy, mint a szárazföldi társaik. Kifejezeten vízben, vizesen lehet velük jól dolgozni. Napon nagyon gyorsan száradnak.

További információt a kendőkről, eszközökről megtalálsz ITT.

Kép forrása: https://www.facebook.com/thewrappingeek/

Sok függ attól, hogy milyen földrészre utazunk, amikor a babakocsi és a hordozó között vacillálunk. Gondoljuk át, hogy a nyaralás alkalmával milyen tevékenységeket szeretnénk folytani, és hogy azokkal mennyire passzol össze a babakocsi vagy a hordozó. Gondoljuk végig az cél ország/város infrastruktúráját és azt, hogy babakocsival mennyire lenne egyszerű a közlekedés, akár a macskaköves járdák, vagy a homokos part miatt.

Kép forrása: https://www.facebook.com/thewrappingeek/

Felmerülhet a kérdés, hogy oké, a hátamon van a babám, de akkor a táskámat hol viszem? Szerencsére ma már erre is rengeteg fajta táska választék áll a rendelkezésünkre, amik közül győzzünk választani. Kisebb, nagyobb övtáskák és válltáskák is alkalmasak erre, melyek használatához nem feltétel a hordozás így önmagában is szuper kiegészítője lehet a szettünknek.

Hordozós klubok listáját megtalálod ITT.

Kép forrása: https://www.facebook.com/thewrappingeek/

Amire érdemes oda figyelni nyaralás alkalmával, az az, hogy gyorsan használhatósága miatt és a babák fel-le vételeivel előfordulhat, hogy nem figyelünk és ott felejtjük valahol a kendőnket, hordozónkat. Ennek elkerülése érdekében érdemes egy saját táskában tartani az eszközt, amin legalább telefonos elérhetőség szerepel, hogy a becsületes megtaláló vissza tudja juttatni hozzánk a csomagot.

További részletek és kérdések megválaszolása miatt vedd fel a hozzád legközelebbi hordozási tanácsadóval a kapcsolatot és segít a számotokra legmegfelelőbb útitársat kiválasztani a nyaralásra.

Kovács - Tóth Rita
Mami Love Me Land 


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán