Kezdő anyukaként a legelső és legnagyobb mumus a fürdés volt. Mivel ikreim vannak, így ez dupla izgalom volt. Először azért, mert annyira picik voltak, hogy azt sem tudtam, hogyan tartsam őket, később pedig azért, mert ahogy kapálóztak, hadonásztak, attól féltem, kicsúsznak a kezemből. Minden alkalommal az volt az érzésem, hogy egy angolnát próbálok fürdetni.

Jó hír a hozzám hasonló anyukáknak, hogy a legújabb ajánlás szerint a babákat nem kell naponta lecsutakolni, 4-6 hetes korukig a heti 1-2 fürdés elegendő. Természetesen a kényesebb részeket naponta akár többször is át lehet törölni.

Elsőnek a gyógyszertári fürdetővel próbálkoztam. Bevallom, nekem az első pillanattól nem volt szimpatikus, már az állaga sem. Utána megnéztem az összetételét és elhatároztam, ezt én biztos nem fogom a kisbabámra rákenni. A csecsemők még nem kúsznak-másznak a földön, az idejük nagy részét a kiságyban vagy ölben töltik, nincs szükség komoly tisztításra, egy kis pancsolás langyos vízben bőven elegendő. Ha kiszárad a bőrük, egy pici mandulaolajos áttörlés segíthet rajta. 

Tudtátok? A fürdővízbe akár lefejt anyatejet is tehettek, kiválóan hidratálja a babák bőrét. 

 

Ha már a csecsemőkoron túl vagyunk és babánk aktívan sokat mozog, kúszik, mászik, homokozik, akkor itt az ideje a komolyabb tisztításnak. Ekkor is részesítsük előnyben a természetes fürdetőszereket! Rengeteg agyonreklámozott ilyen-olyan babakozmetikum található a boltok polcain, ezekre általában semmi szükségük sincs a babáknak.

A felnőtteknek szánt szappanok, samponok, balzsamok, testápolók nem alkalmasak babáknak, kisgyerekeknek, mert az ő bőrük ennél még jóval érzékenyebb, törékenyebb.Válasszunk mindig az életkoruknak megfelelő tisztálkodószert!

Mi a helyzet a szappanokkal?

A szappanok kémiai értelemben nagy szénatomú zsírsavak alkálisói. Vízben történő oldáskor a szappanmolekula anionra (zsírsavmaradék-ion) és kationra (nátriumion) disszociál. A zsírsavmaradék (pl. palmitát) anion hosszú apoláros szénláncból és rövid negatív töltésű karboxilátcsoportból áll. Az apoláros lánc a zsírokban, a poláros karboxilátcsoport a vízben oldódik jól. Ezért a ruhán lévő zsíros szennyeződésre vagy a bőrre a szappanmolekulának a karbonsav szénláncú vége tapad (oldódik benne), míg a karboxilát a víz irányában helyezkedik el. Sok-sok ilyen szappanmolekula elválasztja egymástól, apróra darabolja a zsírcseppeket, a karboxilátvégződések pedig a víz irányba rendeződve biztosítják, hogy az így létrejött molekulacsoport (micella) a vízben mozoghasson, a felületről eltávolodhasson. És igen, lúgos a hagyományos szappanok kémhatása, de ez nem egy az egyben rossz!

Néhány példa:

A szappan lúgos kémhatása miatt megöli a bőr felületén élő, és betegségeket okozó kártevőket. Így fertőtlenít, és hatékonyan tisztít.

Eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felületéről. Ez is a tisztítás egyik fontos összetevője. Így segít megőrizni bőrünk valódi tisztaságát.

Kíméletesen tisztít. Nem oldja fel a bőr felületén található összes zsiradékot, csak a nem odavalókat.

Hidratál!

Ez talán meglepő azoknak, akik nem használnak még szappanokat, de ezt bizonyítja a tapasztalat. Persze a bőr szerkezetét ismerve erre is adódik magyarázat: a bőr felületének egyik védelmi zónája egy izzadságból, zsírsavakból álló emulziós réteg, amit gyakran a bőr savköpenyének hívnak. A szappanok kémiai szerkezete nagyon hasonlít ehhez az összetételhez, kizárólag a savassága különbözik tőle. A bőrsemleges pH-t viszont a felnőtt ember bőre szappannal történő mosakodás után nagyon gyorsan képes visszaállítani. Ezért a szappanos mosakodás nemcsak jól tisztítja, de táplálja is a bőrünket.
A legjobb választás egy jó minőségű, natúr szilárd szappan, mert alapvetően még a gyengébb minőségű szappanok is kevesebb kemikáliát, habzásfokozót, színezéket, illatanyagot, tartósítószert tartalmaznak, mint a folyékony szappanok, tusfürdők. (szívem szerint felnőtteknek sem ajánlanék mást)

Ennél a pontnál ejtsünk egy szót az egyik fő ellenségnek kikiáltott SLS-ről: Ez egy habzásfokozó szintetikus összetevő, amitől jó nagy, kemény habot képeznek a tusfürdők. Ráadásként filmet képez a bőrön, amitől az bársonyos tapintású lesz. Viszont vizet von el a bőrből, amivel mély rétegben szárítja azt. Az SLS-hez hasonló hatása van a glicerinnek is a bőrre. Ez egy természetes összetevő, az elszappanosodási folyamat során keletkezik, így valamilyen mértékben minden szappan tartalmaz glicerint. A jó minőségű szappanok gyártói kivonják ezt a szappanból. Onnan tudjuk, hogy egy adott szappanban mennyi glicerin van, hogy az összetevők sorában hol szerepel: ha az elején, akkor sok, ha a vége felé, akkor kevés. (megjegyzés: az átlátszó szappanok szinte csak gliecrinből állnak)

Menjünk az orrunk után: Az igazán jó minőségű szappanok növényi olajokból, zsírokból készülnek és finoman illatosak. A nagyon erősen, agresszívan illatozó szappanok általában a gyengébb minőségű alapanyagot hivatottak eladni.

A szappanozás jó móka a nagyobbacska gyerekeknek, csúszik, könnyen kiugrik a kézből így a fürdést feldobhatjuk vele. Bátran adjuk oda, ha igazán jó minőségű szappant választunk, nem baj, ha játszanak vele, nem fog szétázni. 

Fontos szempont lehet még az is, hogy repülős utazásnál a szappant nem kell külön csomagolni, nem folyadék, így a 100 ml-es limitet nem kell figyelni, valamint akárhogy dobálják a bőröndöt, nem törik össze és nem folyik szét.

+1 bónusz: szappannal mosni is lehet, így máris kéznél van a bababarát mosószerünk is.

Jó szappanozást!

Mester Mónika
www.nestiszappan.hu


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán