Régebben, amikor még időhöz kötve kellett szoptatni a kisbabákat, általában csak három, majd egy bizonyos testsúly és életkor fölött már csak négy óránként kerülhettek mellre a csecsemők. A köztes időkben és éjszaka teáztatták őket, és különösen kánikula idején volt szokás fokozni a babák itatását. A régi tapasztalatból kiindulva ma is gyakran kapják az édesanyák azt a tanácsot, hogy adjanak vizet is kisbabájuknak. Ma már tudjuk, hogy erre semmi szükség!

Egy félévesnél fiatalabb, igény szerint és kizárólag szoptatott babának a legnagyobb melegben sincs szüksége folyadékpótlásra. 

De tudjuk-e, mit jelent ez?

A kizárólag szoptatott csecsemő csak anyatejet kap. Elsősorban mellből szopik, de szükség esetén lefejt tejet kap. Nem kap vizet, cukros vizet, teát vagy egyéb folyadékot és táplálékot.

Az igény szerint szoptatott baba mindig mellre kerül, amikor jelzi, hogy szopni szeretne. Édesanyja nem korlátozza az egyes szopások hosszúságát, nem szabja meg, hogy mennyi időnek kell eltelni két szopás között, és nem ad cumit a babának elalváshoz vagy megnyugtatás céljából. Tehát a kisbaba minden szopizási szükségletét a mellen elégítheti ki. Igen, ami a kisbaba igénye, az a kisbaba szükséglete!

De mi a helyzet kánikulában?

Sokan aggódnak amiatt, hogy a kisbaba ki fog száradni, ha nem kap folyadékpótlást. Nem elég, hogy maga az édesanya is bizonytalan abban, hogy elég-e kizárólag szoptatni a babát, az idősebb családtagok és az egészségügyi dolgozók egy része is azt javasolja neki, hogy kínálja meg a babát vízzel, mégpedig naponta többször.

Csakhogy erre nincs szükség, ha a már említett módon, tehát igény szerint teszi mellre a kisbabáját! Meleg időben természetesen a baba is megszomjazik, de ösztönösen tudja, mit kell tennie. Gyakrabban kéredzkedik mellre. A megszokott, 8-12 alkalomnál akár jóval többször is jelezheti, hogy szopni szeretne. Néhány szopizás alkalmával alaposan jóllakik, a többinél viszont láthatóan csak a szomját oltja és rövid ideig van mellen. A szoptatás elején ugyanis vizesebb tej ürül, ami szomjoltó hatású.

Amikor a kisbaba főként a szomjoltó, vizesebb tejet fogyasztja, zöldes színűvé válhat a széklete. Ettől nem kell megijedni! Érdemes a babát ilyenkor két-három órán belül ugyanarra a mellre visszatenni, hogy hozzájusson a zsírosabb, úgynevezett hátsótejhez is!

Sokan hiszik azt, hogy a tej étel, a szoptatás pedig etetés, ezért is gondolják, hogy külön meg kell itatni a babát. Pedig az anyatejnek rendkívül magas a víztartalma: 87,5 %. Ez teljes mértékben fedezi a szoptatott csecsemő folyadékszükségletét meleg időben is. De – ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni – csak akkor, ha a baba igény szerint szophat! A szoptatás több, mint etetés: biztosítja a táplálékot, a folyadékot, az anyai közelséget, kielégíti a komfortszopási igényt, vigasztal és fájdalmat csillapít. Élete első hat hónapjában a csecsemőnek kizárólag anyatejre van szüksége. A hozzátáplálás megkezdését követően már kaphat egy kis vizet is, de kánikulában ezután is érdemes gyakrabban megszoptatni!

Mi a helyzet a vegyesen vagy kizárólag tápszerrel táplált csecsemőkkel?

A vegyesen táplált (tehát anyatejet és tápszert is fogyasztó) kisbabát érdemes a nagy melegben a szokottnál gyakrabban mellre tenni, hogy a vizesebb, úgynevezett elsőtejjel olthassa a szomját. Mivel a kizárólag tápszerrel táplált babákat is érdemes igény szerint etetni (tehát figyelni a jelzéseit és olyankor kínálni az előírásoknak megfelelően elkészített tápszerrel, amikor éhesnek vagy szomjasnak tűnik), előfordulhat, hogy naponta csupán néhány alkalommal kell őt pár korty vízzel megkínálni. A vízbe ne tegyél cukrot! Az egy évesnél fiatalabb, tápszerrel táplált csecsemőket felforralt és lehűtött csapvízzel vagy kifejezetten kisbabák számára palackozott vízzel lehet kínálni.

Honnan tudhatod, ha a kisbabádnak nem megfelelő a folyadék ellátottsága?

Amennyiben kisbabád a szokottnál jóval kevesebbet pisil, a vizelete sötétebb sárga, ezzel egyidőben a kutacsa fekvő helyzetben beesettnek tűnik, bőre ráncosodik és nem rugalmas, a viselkedését tekintve pedig túl csöndes és kedvetlen, akkor valószínűleg nem jut elég folyadékhoz. Ebben az esetben szoptasd meg gyakrabban és akár egy kis lefejt tejet is adhatsz neki. Ha ennek ellenére sincs javulás, fordulj vele orvoshoz!

Ha nem vagy biztos abban, hogy kisbabád hatékonyan, jó technikával szopik, vagy bármilyen kétséged támad a szoptatással kapcsolatban, kérj segítséget képzett szoptatási tanácsadótól! https://www.szoptatasitanacsadok.hu/

Ha kisbabád igény szerint szopik, gyakran kerül mellre és elegendő vizeletet ürít, akkor a legnagyobb melegben is elég neki az anyatej.
 

Rózsa Ibolya
IBCLC laktációs szaktanácsadó, okleveles andragógus

https://www.iboly.hu/

https://www.anyatejut.hu/

https://anyatejut.blogspot.com/

A szerző Szoptatás: tények és tévhitek című, okostelefon alkalmazásként megjelent könyve megvásárolható az AppStore-ban és a Google Play áruházban.


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán