Gyakori kérdés az Édesanyák Szakértői Csoportban, hogy a gyermek foga elkezdett szuvasodni, hogyan lehet ezt kezelni, megoldani, esetlegesen helyrehozni anélkül, hogy a fogorvosi beavatkozás trauma legyen a gyermek számára.

Sajnos mind a közhiedelemben, mind pedig fogorvosi körökben megoszlanak a vélemények a gyermekek fogápolási szokásait illetően. Próbáltuk nagyon érthetően összeszedni fogorvos szakértőkkel, hogy hogyan is kellene figyelni a szájhigiéniára gyermekeknél. Az itt leírtakon kívül vannak egyéb tényezők is a fogszuvasodás kialakulásában, de az esetek nagy százalékában megelőzhető a probléma.

Édesanyák Live Hétvége 
2020.május 23-24; 28 szakértő, 42 ingyenes online előadás
Részletek: ITT

Görgess lejjebb és megtudhatod, melyek a legnagyobb tévhitek a kisgyermekek fogápolásával és a szoptatással kapcsolatban!

TÉVHIT 1. Az éjjeli szoptatás alkalmával a fogak egész éjjel az anyatejben áznak és annak cukortartalma miatt károsulnak, vagyis az anyatej elősegíti a szuvasodást.

Ez az állítás önmagában nem igaz, legalábbis ilyen formában biztosan nem. Szoptatáskor - nem anyatejes cumisüveges etetéskor - a szoptatás mechanizmusának köszönhetően az anyatej egészen minimális mértekben érintkezhet csak a fogakkal.

A következő videóban körülbelül 2 perctől láthatjátok azt a mechanizmust, ahogy az anyatej a mellből szinte egyenesen a garatba érkezik. Megnézem a videót!

Érdemes elolvasni Dr. Brian Palmer kutatását is a témában, ahol antropológiai adatokkal is szolgál. További információ ITT. 

Illetve régészeti leleteken, mikor még nem voltak tápszerek és a finomított cukrok sem voltak még elérhetőek (pl fehér kenyér, tészta alapú étkezés) a 3-5 éves korosztályban jóval alacsonyabb volt a caries előfordulási aránya.

TÉVHIT 2. Minden szoptatás után fogat kell mosni

Aki szoptatta gyermekét, tudja, hogy ez nem életszerű, hiszen a szoptatás altatási célt is szolgál. Tehát egyszerűen nem kivitelezhető.

Napi kétszer mossuk meg a gyermek fogát alaposan reggel és este az utolsó étkezés után.

TÉVHIT 3. Az anyatej védelmet jelent a fogszuvasodás ellen

Ez így önmagában helytelen kijelentés. Az anyatej nem véd a fogszuvasodás ellen. Hozzátáplálás során a gyermek sok más olyan étellel is érintkezik, mely lepedéket képez a fogakon. Ha ez a lepedék nincs eltávolítva alapos fogmosás keretében, akkor ugyanúgy elindul a fogromlás - függetlenül attól, hogy kap - e a gyermek anyatejet vagy sem.

TÉVHIT 4. A szoptatás megelőzi a szuvasodást

Ez szintén helytelen.  Alapvetően nem is az kell, hogy kérdés legyen, hogy a szoptatás megelőzi-e a fogszuvasodást, hiszen túl sok más befolyásoló tényező van.

Mindig érdemes abból kiindulni, hogy a szoptatás a biológiai norma, az éjszakai szopás biológiai szükséglet. A gyerekek idegrendszeri fejlődése (és a fogzás) jó darabig nem teszi lehetővé az éjszaka átalvását, a visszaalvásban pedig a szopás segít. Tehát az éjszakai szoptatás nem tehető felelőssé a fogszuvasodásért, ha mellette a szülők figyelnek a helyes fogápolásra.

Hogyan tudom elérni, hogy ne szuvasodjon a gyermekem foga?

Első és legfontosabb a helyes fogmosás. Napi kétszeri (reggel és este), felnőtt által végrehajtott, szemkontroll alatti (tehát nem csak bekotrok valahogy a gyermek szájába, hanem minden fogfelszínt megtisztítok és látom mit csinálok) fogmosással, melyet minimum 8 éves korig a szülő is végez, megelőzhető a szuvasodások nagy része - de például a fogközi ekkor sem. Általaban kisiskolás korban ügyesedik meg annyira a kézmozdulat, hogy már egyedül is képesek hatékonyan mosni a fogaikat.

A fogorvos szakértők tapasztalata alapján elmondható, hogy legtöbbször az esetek feltárása kapcsán kiderül, hogy :

- senki sem mossa a fogacskákat
- nem hagyja a gyermek a fogmosást
- nem az első fog megjelenésétől mossák a szülők
- a gyermek magának mossa a fogait

Nos ezek mindegyike vezethet fogszuvasodás kialakulásához!

A helyes fogmosási technika pedig a következő:

Először a rágófelületeket mossuk meg, a fogkefét röviden előre és visszafelé mozgatva. Ezután a fogak külső felületét kicsi, körkörös mozdulatokkal, végezetül pedig a fog belső felületét a pirostól (fogíny) a fehér felé (fog).

Ezt a folyamatot reggelente és esténként legalább két percig kell megismételni – ennyi idő alatt alaposan meg lehet mosni a fogakat!

A fogorvosok ajánlása alapján két perc alatt optimálisan megtisztíthatóak a fogak. Fogmosáskor meghatározott fogmosási módszert kell követni, hogy a tisztítás minden fog esetében ugyanannyi időt vegyen igénybe.

A gyerekeknek sosem szabad túl erősen megmosni a fogát. A fogíny és a fogzománc is érzékeny és megsérülhet. Javasolt a gyermekeknek lágy (soft) vagy félkemény (medium) fogkefét használni, esetleg elektromos gyermekfogkefét. Ha a gyermek magának választhat fogkefét,az emeli az esélyét annak, hogy a fogmosás gördülékenyebben zajlik. 

Fontos, hogy rendszeresen cseréljük a fogkefét. A megfelelő gyakoriság az, ha a fogkeféket hat-nyolc hetente kicseréljük – legkésőbb akkor, ha a sörték oldalt szétállnak. Ezenfelül minden családtagnak saját fogkefével vagy kefefejjel kell rendelkeznie. 

A fogkrém kiválasztásánál vegyük figyelembe az életkori ajánlásokat. A drogériákban többféle márka található ízesített, vagy nem ízesített változatban is. Mindig olvassuk el, hogy az adott fogkrém melyik korcsoportnak ajánlott.

Kedvcsináló tippek, trükkök a fogmosás megszerettetéséhez:

Az első tejfogak kibújásától mossuk meg a gyerekek fogát! Ezzel megalapozzuk a fogmosási rutin kialakulását.

Fontos a pozíció. A kisbabák fogait fekvő pozícióban tisztítsuk, míg később a totyogóét ölbe véve. A kényelmes, biztonságot nyújtó pozíció segíthet a kellemes légkör megteremtésében.

Mutassunk példát úgy, hogy a gyerek előtt mossuk a fogunkat, ezzel is mutatva a folyamatot. Segíthet, ha közösen történik a fogmosás.

Fogmosó dalok, versek és mesék is segíthetnek a fogmosás megszerettetésében!

Gyakori és helyes fogápolás esetén is előfordulhat, hogy elkezdenek szuvasodni a fogak. Fontos, hogy a gyermek ne az első beavatkozás alkalmával találkozzon először a fogorvossal, hiszen ez rossz élmény is lehet számára. Rendszeres fogorvos látogatással elkerülhető a trauma. Érdemes félévente meglátogatni a fogorvost akkor is,  ha panaszmentes a gyermek, ez egyébként a felnőttekre is igaz.


Odogwu Júlia
Édesanyák Szakértői Csoport 
Adminisztrátor


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Megköszönjük a megosztásokat!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán.