Minden család életében különleges alkalom mikor végre kiszakadhat a hétköznapokból és gondtalanul eltölthet pár napot a szeretteivel egy új környezetben. Ahhoz, hogy ne csak a pihenés, hanem maga az oda vezető út is felhőtlen legyen, most csokorba szedtük azokat a praktikákat melyekkel szinte biztos, hogy vidáman telik az utazás is.

Ezek begyűjtésében pedig nagy segítségünkre volt a Bababarát Szállások Csoport egyik témábavágó posztja.

Az első és talán legkézenfekvőbb megoldás ha a szokásos altatás előtti esti rutin (pl. fürdetés) után a gyermekünket nem az ágyba hanem rögtön az autóba tesszük és éjszaka utazunk. Ugyanakkor ez a sofőrnek igen fárasztó lehet ezért neki érdemes az indulás előtt legalább pár órát aludni.

A nagy kihívást minden szülőnek inkább a nappali utazás jelenti hiszen az energiától kicsattanó lurkók nem szeretnek sokáig egy helyben maradni.

Hogy az utazással járó stresszt minél inkább a minimálisra csökkentsük, érdemes már az indulást megelőző napokban alaposan feltérképezni az előttünk álló utat, hogy a célig milyen pihenőhelyek vagy városok vannak, ahol aztán majd érdemes lehet megállni, hogy kinyújtóztassuk magunkat. Ezeket a szüneteket célszerű hosszabbra hagyni, hogy akár egy nyugodt ebéd is beleférjen, de a szemfülesek útba ejthetnek nagyobb játszóházakat, szabadtéri játszótereket vagy akár még élményfürdőt is. Ezeket a programokat a gyerekek is nagyon élvezik, így kevésbé viseli meg őket az utazás. A nagy játék után pedig majdhogynem biztos az alvás az út további részében.

Ugyanakkor sokan úgy gondolják, jobb hamar túl lenni a "nehezén" ezért inkább több, de rövidebb megállással tarkítják az utazást, a hátsó ülés pedig felér egy mini játékbolttal, ezzel bebiztosítva a gyerekek felhőtlen szórakozását.

Elmaradhatatlan kellék ilyenkor a mesekönyv, különféle plüssök vagy bábozós figurák, de a kreatív, rajzolást kedvelő csöppségeknek jöhet a marok zsírkréta (ami szerencsére nem hagy foltot) vagy a színes ceruzák. Az utazásban rutinos szülők pedig ehhez már bekészítik a kis post-it-eket vagy szinező füzeteket, de a nagyobb alkotóknak érdemes A4-es lapokat vinni amihez alátétként remekül szolgálhat bármelyik mesekönyv. A kis "építészeknek" pedig érdemes pár nagyobb darab legót bekészíteni, esetleg nagyobb méretű puzzle-t amit a játékdoboz fedelében ügyesen ki tudnak rakni. A nagyobb gyerekek pedig tuti jól szórakoznak majd ha rakosgathatják a pögyit, de ezt mindenképp csak akkor ha az egyik szülő hátul tud ülni velük. 

Ha az előbb felsoroltak pedig nem aratnak osztatlan sikert akkor jöhet a barkóba, vagy nagyon jópofa lehet bármilyen szólánc játék is. Például mondunk egy nevet és annak az utolsó betűjével kell mondani egy másik nevet. Ez nyilván bármivel játszható.(zöldség, gyümölcs, állat, ország, város stb.) Nagyon vicces játék alakulhat ki abból is ha csak nézzük a felhőket és figurákat próbálunk belőlük kivenni. Ha az út során sok autó van körülöttünk akkor lehet játszani olyat is, hogy ki lát 5 perc alatt több piros autót, vagy tapsoljunk mikor kék autót látunk, emeljük a kezünket a magasba mikor szürke autót látunk és így tovább. Az ilyen jellegű játékoknak azt hiszem kimeríthetetlen a tárháza, ez már csak a szülők fantáziáján múlik.

Ugyanakkor jó barátaink lehetnek még a mondókák és énekek, hiszen nincs is jobb mulatság annál mikor az egész család énekel. Még ha hamisan is. :)

Sok szülő igyekszik a gyermekei életében a tv és a különböző okos eszközök használatát a minimálisra szorítani, de bizony van az a pillanat mikor már csak az segít. Tehát érdemes azért a tableteket az indulás előtt feltölteni és pár mesét feltenni rá arra az esetre, ha minden kötél szakad.

Végezetül pedig szeretnénk leszögezni, hogy az felsoroltak egyike sem biztosítja a teljesen felhőtlen utazást hiszen a gyermekek különböznek,  abszolút gyermekfüggő, hogy melyik játék lesz a nyerő. De ha csak a fent említett lehetőségek felét lezongorázzuk velük, akkor már nagy valószínűséggel hamarosan utunk végéhez is érünk, ami kicsiknek és nagyoknak is egyaránt hatalmas boldogság lesz.

Mivel tudjuk, hogy ez a szülőknek is igen megterhelő, az út végére pedig még a legacélozottabb idegek is kilazulnak, az ajánlatunk egy jól megérdemelt koktél (legyen az akár alkohollal vagy anélkül).

Ezután pedig nincs más hátra, mint kiélvezni az előttünk álló napokat és pihenni amennyit csak lehet, hiszen hazafelé is ugyanez az út áll előttünk.

Pálfi-Szirányi Kata 


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Osszd meg, hogy az ismerőseid is láthassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán