Ugye hányszor hallunk döbbenetes régi, elavult tippeket, jótanácsokat szoptatással kapcsolatban?  Ezek a tévhitek sajnos nagy hatással vannak a szoptatás sikerességére, így kiemelten fontos, hogy a hiteles információk nagy erővel terjedjenek!

Már ha 1 anyuka is olvas ezekről a dolgokról és nem hallgat a tévhitekre, már megérte. 

Rózsa Ibolya laktációs tanácsadó és andragógus "Szoptatás: Tények és tévhitek" elnevezésű applikációjából bemutatjuk nektek azokat a tévhiteket, melyek sok édesanyától veszik el a lehetőséget, hogy az általuk kívánt és remélt ideig szoptathassák kisbabájukat!

1. Várni a szoptatások között?

Tévhit: Várni kell a szoptatások között 3 órát, hogy legyen ideje a tejnek megtelni. 

Tény:

A tejtermelés nem így működik. 

A tej nagy része a szoptatások alatt termelődik és mindössze egyharmada termelődik két szoptatás között. Három óra vagy több elteltével mégis úgy érezheted, hogy jobban tele van a melled. Ez azért lehet, mert a hosszú várakozási idő alatt a mell beödémásodik és növekszik a vértérfogat az erekben. A megnövekedett mennyiségű nyirokfolyadék és vértérfogat okozza a feszülést, nem a sok tej. A tejben található egy bizonyos fehérje, amely ha nem ürül ki a tejjel együtt, akkor elkezd a tejtermelés ellen hatni. Ez a Feedback Inhibitor of Lactation. (FIL)

A három óránkénti vagy ritkább szoptatás és a mell túltelítődése apadáshoz vezet.


2. Fejéssel megállapítani?

Tévhit: Fejéssel lehet megállapítani, hogy mennyi teje van az anyának. 

Tény: Nem igaz. Fejéssel csak annyit lehet megállapítani, hogy mennyi tej jön le. 

Sok nő nem is tud fejni, mert nem tud annyira ellazulni, hogy beinduljon a tejleadó reflexe. Tejleadó reflex nélkül a rendelkezésre álló mennyiségnek mindössze 4 %-ához tudnál hozzájutni.

A fejés sikere nagyban múlik azon is, hogy milyen technikával, milyen eszközzel, naponta hányszor és milyen hosszú ideig fejsz. Van, akinek a kézi fejés válik be, van, aki csak géppel tud fejni.  A mellszívók közül sem mindegy, melyiket választod. Nincs egy, mindenki számára megfelelő gép, hiszen minden mellforma, mellbimbóméret más tíousú gépet, tölcsért kíván. A technikát nézve kézi fejésnél préselünk, gépi fejésnél szívunk, míg a kisbaba összehangoltan présel-szív.

A baba sokkal hatékonyabban, és sokkal több tejhez jut, mint amennyit bármelyik mellszívóval kinyerhetsz a melledből. Ezért nem tudod a fejéssel kinyerhető tejmennyiségből levonni azt a következtetést, hogy mennyi tejed van.


3. Cumizik a mellen?

Tévhit: A babát nem szabad mellen hagyni 20 percnél tovább, mert az már cumizás.

Tény: Érdekes módon ezt épp azok szokták mondani, akik aztán cumit javasolnak, mondván, a babának nagy a szopási igénye.

Bár a szopási idő jelentős része cumizás, ettől a cumizástól - pontosabban komfortszopástól - termelődik a tej, ez az a stimulálás, amitől több tejed lesz.

A tej nem jön folyamatosan. Amikor a kisbabád mellre kerül, gyors szopómozgásokat végez, elfogyasztja azt a kis tejet, ami a bimbóudvar alatt, a tejcsatornákban áll. Eközben oxytocin hormon választódik ki az agyban, melynek hatására beindul a tejleadás,vagyis a tejtermelő sejtekből kipréselődik a tej és a tejcsatornákon keresztül eljut a babához. Ekkor a baba lassú, ritmikus szopásba kezd, látható, ahogy erőteljesen mozog az állkapcsa és a füle, és látod, hallod nyelni. A tejleadás után a baba ismét gyorsabb szopómozgásokat végez és már nem minden szívás után nyel. Közben alszik egy kicsit, de alvás közben is szopizik. Ezt nevezik egyesek cumizásnak a mellen. Eközben is stimulálja a melled, terjtermelésre ösztönözve azt. Hosszú percek telnek el, mire újra beindul a tejleadó reflex, a babád újra elkezd intenzíven nyelni, és kezdődik minden elölről. A különbség annyi, hogy minden újabb tejleadás során egyre zsírosabb tejhez jut a kicsi. Egy újszülöttnek akár 20-30 percre is szüksége lehet, hogy eljusson a zsírosabb hátsótejig.

Minél tovább hagyod a babát a melleden, annál több és annál zsírosabb, táplálóbb tejhez jut. Ennek előfeltétele a hatékony, jó technikájú szopás. 


4. Mérni a szoptatásokat?

Tévhit: Szoptatások előtt és után mérni kell a babát, különben nem lehet tudni, hogy mennyi tejet vesz magához.

Tény: A szoptatások előtti és utáni mérésnek általában nincs értelme.

Bár a női mellen nincs mérce, mint a cumisüvegen, és ezért nem nyilvánvaló, hogy pontosan mennyit szopott a baba, ezt nem is kell tudni, hiszen az egyes szopások alkalmával elfogyasztott tejmennyiség a legritkább esetben lényeges. Elsősorban nem az számít, hogy a baba mennyi tejet vesz magához egyszerre, hanem az, hogy az elfogyasztott tápláléktól hogyan fejlődik. Az egyik kisbaba aránylag kevés tejtől is szépen gyarapszik, a másik pedig hatalmas mennyiségeket fogyaszt el egyszerre és ugyanúgy hízik. Ebben az is szerepet játszik, hogy a baba elég ideig van-e mellen, megissza-e a kalóriadús, zsíros hátsótejet is.

Mégis van rá mód, hogy megtudod, kisbabádnak elég-e a tejed. Napi szinten a vizeletes és székletes pelenkák jelzik, hogy elegendő táplálékhoz jut-e. Amennyiben naponta legalább 4-6 alkalommal bőségesen pisis a pelenkája, és legalább 3-4 krémes széklete van, biztos lehetsz benne, hogy eleget szopik. A súlyát elég hetente egyszer megmérni.


5.  Szoptatás után cumisüveg?

Tévhit: Ha kevés a tej, akkor a szoptatások után még fejni kell és a lefejt tejet oda kell adni a babának cumisüvegből.

Tény: Ha úgy gondolod, hogy kevés a tejed, akkor először is meg kell vizsgálni, hogy tényleg kevés-e. Ennek megállapítására érdemes felhívnod egy szoptatási tanácsadót, aki alaposan kikérdez, személyes tanácsadás esetén pedig megvizsgál téged és a kisbabádat is.

Ha kiderül, hogy tényleg nem termelődik elegendő tejed vagy a babád nem vesz magához eleget, akkor az első lépés a gyakoribb mellretétel. Érdemes a kicsit jó sokáig mellen hagyni egy-egy szoptatás alkalmával, hogy alaposan kiürítse a mellet. A gyakori, alapos kiürítés fokozza a tejtermelést. Ha a kisbaba nem nyeri ki a rendelkezésre álló tejet (mert például aluszékony, kis súlyú, beteg vagy koraszülött), akkor szoptatás után még fejned kell és a lefejt tejet oda kell adnod neki. Így hozzájut a zsírosabb, tápláló hátsótejhez is, ami segíti a súlygyarapodás megindulását.

A lefejt tejet azonban nem ajánlott cumisüvegből adni. A cumisüveg használata komoly problémát eredményez a legtöbb csecsemőnél. Sokuknál kialakul az úgynevezett cumizavar, ami elsősorban a szopási technika megváltozását jelenti. Ezzel a másfajta technikával a kisbaba nem tud hatékonyan szólni a mellből, ami a tejmennyiség további csökkenését eredményezheti.


6. Cumizavar

Tévhit: Cumizavar nem létezik.

Tény: A szoptatási tanácsadók tapasztalata szerint a legtöbb cumit, cumisüveget használó babánál kialakul cumizavar, ami rengeteg szoptatási problémáért felelős.

A cumizavar azt jelenti, hogy a kisbaba szopási technikája megváltozik és a mellbimbót is úgy kezdi szopni, ahogy a cumit szokta. Mindegy, hogy a baba játszócumit vagy etetőcumit kap-e, mert a cumizavar kialakulása nem attól függ, hogy jön-e a cumiból valami, hanem attól, hogy a rugalmatlan szilikon cumit más technikával kell a szájában tartani és szopni, mint a rugalmas anyamellet. Jó esetben a szoptatott baba kilöki a szájából a felkínált cumit, mert nem tud vele mit kezdeni. Gyakoribb azonban, hogy a cumizavaros baba az anyamellet utasítja el. 

Cumizavart a cumi, a cumisüveg és a bimbóvedő is okozhat. 

A cumi a szájpadot deformálja, ezért gyakran előfordul, hogy néhány hét cumizás után kisebesedik a bimbó és fájni kezd a szoptatás.

A cumizavar gyakran szopási sztrájkhoz vezet. A kisbaba először rángatni kezdi a mellet, majd be sem akarja már kapni. Látszik rajta, hogy szeretne szopni, mégsem hajlandó a mellre tapadni. Egy idő után keserves sírásba torkollik minden próbálkozás. Ilyenkor IBCLC laktációs szaktanácsadó segíthet a folyamat visszafordításában.

7. Kell a rendszer? 

Tévhit: A csecsemőnek rendszer kell. Csak háromóránként szabad szoptatni, gyakrabban nem. 

Tény: Egy kisbabának nincs szüksége rendszerre.Nem óramű pontossággal kell ennie, hanem akkor, amikor megéhezik.

Régen azt gondolták, hogy a szigorú napirend biztonságérzetet okoz a kisbabáknak. Ezzel szemben a valóság az, hogy kisbabádnak válaszkész gondoskodásra van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát. 

A kisbabák nagyon éretlenül születnek meg - a többi emlőshöz képest az embercsecsemő koraszülöttként jön a világra - ezért olyan állapotot biztosíts kisbabádnak, mintha még méhen belül lenne! Mindig kapjon enni, legyen veled gyakori testkontaktusban.

Kisbabád ki fogja alakítani a saját napirendjét, így hamar megtanulod, melyik napszakban hogyan viselkedik,mikor alszik, és ahhoz tudod igazítani a saját teendőidet. A napirend a baba fejlődésének megfelelően időnként változni fog

A válaszkész gondoskodás azt jelenti, hogy alkalmazkodsz kisbabád igényeihez. Ezek az igények szükségletek, ezért fontos, hogy mindig megszoptasd, amikor jelzi, hogy szeretne szopizni, vedd fel, ha sír, hordozd sokat!

Szeretettel, odaadással, törődéssel, a gyermeked igényeire való azonnali reagálással tudod megalapozni a jó szülő-gyerek kapcsolatot és biztonságos kötődést. 
 

Rózsa Ibolya - szerző
IBCLC laktációs szaktanácsadó, okleveles andragógus

https://iboly.hu/

https://www.anyatejut.hu/

https://anyatejut.blogspot.com/


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán