Ülj le egy kényelmes fotelbe, lazítsd el magad és hunyd be a szemed.

Most képzeld el ,hogy egy kisbaba vagy. Nagy a világ, színes, szagos, fényes, zajos.
Te pedig icipici és nem érzékeled még egyértelműen a saját,- és a külvilág határait.
A mozdulataid koordinálatlanok, esetlenek még.
Ekkor szép lassan egy puha meleg tenyér végigsimítja az arcod, a tested, gyengéden érintve a végtagjaidat, hasadat, a hátadat… közben halk zene szól a háttérből, ami nyugodtságot és biztonságot áraszt. Az anyukád mondókázik vagy dalt dúdol miközben téged, mint kisbabát simít, masszíroz, érint a bársonyos tenyereivel. Először még ismeretlenek a mozdulatok, a hangulat… de aztán a rendszeres ismétlésekből jóleső biztonságérzet és ellazulás élménye következik.

Ugye kipróbálnád?

Milyen masszázstípusok alkalmazhatóak babáknál?

Aki még nem hallott róla, annak talán meglepő lehet olvasni, hogy babamasszázsból is több fajta létezik. Van, amit ruhán keresztül matracon, van, amit meztelenül ölben 100%-os tisztaságú olajjal, van amit határozott (de nem erős) pont nyomással végeznek, és olyan is amiben a baba „alkati típusát” határozzák meg az ayurvéda szemléletének segítségével, holisztikusan, attól függően melyik tradícióból származik. A kisbaba korától és türelmétől, kedvétől függően 1-2 perctől 15-20 percig terjedően tart egy-egy babamasszírozás.

De mire is jó a babamasszázs?

Országszerte sok helyen találhatunk oktatót, csoportos képzést és egyéni lehetőségeket is, nem horror összegért. Mindnek az a célja és lényege, hogy a világra érkezett kisbaba első hónapjaiban a meghatározott metódus szerinti érintések által információt kapjon saját testéről és az anyai kéz érintése általi stimulálásokból, ezáltal megismerve saját testét és a közvetlen világot, ami körülveszi őt. Minden, a babát ért inger hosszútávon kihat az ő életére, idegrendszeri,- és testi,- érzelmi működésére.

A babamasszázs nagyon hatékony a kisbabánknak fizikai, érzelmi, szellemi szinteken: a baba mozgáskoordinációja fejlődik, nyugtatja és az új impulzusok által tanítja az idegrendszert, vérkeringése javul, oxigénfelvétele hatékonyabbá válik, mindez pozitív hatással bír immunrendszerének, védekező rendszerének működésére.

Támogatja az emésztést (hasfájós babák), javítja az alvás minőséget, szárazabb bőr esetén a minőségi olajok használatával a bőr is bársonyosan puhává válik. Érdemes kemikáliáktól mentes minőségi olajokat, krémeket használni. Segít terméket szelektálni ha arra gondolunk, hogy amit a babánkra kenünk akkor jó, ha meg is lehetne enni.

Elmélyíti, színesíti a baba-mama kapcsolatot, minőségi közös időt, élményt jelent nemcsak aktuálisan hanem akár évekkel később is, hiszen ez a tudás és tapasztalat a gyermek későbbi életszakaszaiban újra elővehető és használható. Az én kislányom 7 éves és sokszor ő kéri hogy masszírozzam meg, sőt ő maga is „visszamasszíroz” engem, ami mindkettőnk számára a kapcsolatunk egy igazán szeretetteli megnyilvánulása. Nem utolsó sorban egy ilyen korú gyermek már a masszírozási igényeit, azok rá gyakorolt hatásait is képes elmesélni, valamint saját magának is visszacsatolást ad arról, hogy mi az ami számára jóleső, mi az ami éppen nem, ezáltal az önismeretét, az erről való kommunikációját bővíti, fejleszti.

Az anyának magabiztosságot, önbizalmat adhat egy olyan elsajátított módszer, amivel aggodalmak nélkül tud kisbabájához érni, kapcsolódni hozzá, tudva hogy milyen hasznos és fontos amit érte tesz. Ha őszinték vagyunk, bevallhatjuk hogy egyáltalán nem jön mindenkinek könnyed természetességgel az anyai szerep amint a babája megszületett. Többek között erre is kiválóan jól használható a babamasszázs, mint kommunikációs forma az anya-baba kapcsolat pozitív formálásában.Az érintés ereje

Gary Chapman írt egy könyvet ami már hazánkban is elég ismert, amelyben az 5 szeretetnyelvről ír. Az 5 szeretetnyelvből az egyik – biztos már ki is találták – az érintés. De a könyvet sem kell feltétlen elolvasnunk hozzá, csak gondoljunk bele, hogy az anyaméhben egy folyamatos kapcsolódásban, érintésben léteztünk. Alapvető igényünk és szükségletünk a minőségi érintés, ami nem a pelenkacserét, az öltöztetést jelenti, hanem az érintés önmagáért való alkalmazását, a szeretetünk, törődésünk egyik kifejezési formáját.

A bőrünk, mint legnagyobb, legkiterjedtebb szervünk számtalan érzőideggel rendelkezik, így a kívülről jövő ingerek minőségét nagymértékben befolyásolja, hogy azok milyen élményt adnak (adtak) számunkra kisbabaként.

Első babás szülőként esetenként elbizonytalanító lehet, hogy vajon masszírozható-e egy pici baba, de a saját pozitív tapasztalat és a szakképzett babamasszázs oktató segítsége hamar eloszlatja e kételyeket és egy új világ nyílik meg előttünk ahol kis idő múlva mi is és a babánk is jól érzi magát és ahova szívesen „visszatér”.

A babamasszázs általánosságban 6 hetes kortól nagyjából 1 éves korig ajánlott megtanulni és alkalmazni, hiszen amikor már elmászik a bébi, nehezen kivitelezhető a masszázs.

Természetesen fontos mindig az egyéni állapotot, igényeket és lehetőségeket figyelembe venni és aszerint dönteni, mintsem divatból, vagy mert a szomszéd gyereke is járt babamasszázsra. Ha a baba jelzi, hogy számára most nem alkalmas a masszírozás (elég egyértelmű jeleket küld), akkor semmiképp ne erőltessük, ne úgy tekintsünk a megtanult fogásokra mint amiket mindenáron véghez kell vinni. Ugyanez vonatkozik önmagunkra is. Ha fáradtak, frusztráltak, feszültek vagyunk, inkább hagyjuk ki azt a napot, és akkor alkalmazzuk a babamasszázst újra, ha valóban van kedvünk, türelmünk nekünk is és a babának is.

Jó gyakorlat az esti fürdetés előtti néhány perc, ennél több nem is kell. A masszírozás hatását növeli az utána következő meleg fürdő, mely még jobban ellazítja, megnyugtatja babánkat, egy biztonságot adó szeretetteljes és gyakran vicces esti rutint adva kis családunknak.

Dancs Andrea
ayurvedikus babamasszázs oktató
www.kismamakucko.hu
 


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán