Miért egészséges a sószoba, illetve a sóhomokozó?

A sóterápia kedvező hatással van a vérkeringésre, az állóképesség és teherbíró képesség is fokozódik, segíti a szervezet öngyógyító képességét. 

A só tisztítja a tüdőt és a hörgőket, segít a slejm felszakításásban, regenerálja a nyálkahártyát. Emiatt pozitív hatással van a légúti megbetegedésekre is pl. megfázásra, influenzára, asztmára, kruppra, szénanáthára, arcüreggyulladásra, fülgyulladásra, hörghurutra, légcsőhurutra és egyéb gyulladásos betegségekre.

A só antibakteriális hatása abban is megmutatkozik, hogy nem csak allergénmentes környezetet hoz létre, a bőrrel is reakcióba lép. Javulás mutatkozik bőrbetegségek esetében is, sőt  a vízmegkötő hatása miatt hidratálja is bőrünket, hajunkat. 

A mikronnyi nagyságú száraz só képes mélyen behatolni a bőrszövet pórusaiba, így rugalmasabbá, üdébbé teszik a bőrt, helyreállítják annak természetes egyensúlyát. Emiatt bőrpanaszok (pl. pikkelysömör, ekcéma, akné) tüneteinek kiegészítő kezelésére is alkalmas. Azok a sószobák a leghatásosabbak, melyek sóbányából hozott, 3–5 mikron nagyságúra porlasztott sót juttatnak a légtérbe

A sóterápia jótékony hatásának kialakulása azon a megfigyelésen alapult, hogy a sóbányában dolgozó emberek egészsége jobb, az azonos korú társaikéhoz képest. Az 1960-as években már tudatosan használták a sóterápiát, először a parajdi sóbányából származott só felhasználásával.

Kiknek ajánlott a sóterápia?

- mindenkinek, aki szabadon szeretne lélegezni
- aki szeretné erősíteni az immunrendszerét, kedélyállapotát
- alvási problémák, nyugtalanság esetén
- allergiásoknak
- dohányosoknak
- sportolóknak
- COPD (légúti szűkület) esetén
- légúti gyulladásos betegségek esetén
- ekcéma, pikkelysömör esetén
- fokozott stressz, depresszió és hiperaktivitás esetén
- krupp, szénanátha, légcsőhurut, hörghurut, arcüreg-, orrmelléküreg-, középfül-, hangszálgyulladás esetén
- szmogot szívó városlakóknak

A sószoba enyhíti a koncentrációs és alvászavarokat, sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk. Kedélyállapot javulása is megfigyelhető. 

A sószoba, só terápia bár számtalan pozitív hatással rendelkezik, mégis az alábbi betegségeknél ellenjavalt:

- ellenőrizetlen hipertónia
- szívelégtelenség
- akut asztmaroham
- légzéselégtelenség
- veseelégtelenség
- hőemelkedéssel járó akut fertőzések
- akut vírusos megbetegedés
- akut stádiumában levő tüdőbaj
- tuberkulózis

Asztmás betegek esetében a magas sókoncentráció rohamot is okozhat, ezért fontos, hogy a terápia megkezdése előtt kezelőorvossal konzultáljon a beteg.

A kristálysó szín-terápia

A himalája sókristály által kibocsátott fény frekvenciája megfelel az úgynevezett meleg hang tartomány 600-700 nanométer közötti frekvenciájának. A gyógyításban már évtizedek óta alkalmazzák a monokróm fénnyel való sugárzást, ugyanis ennek frekvenciái közvetlen hatással vannak a sejtképző funkciónkra.

Vörös

A vörös szín erősíti a szívet és a vérkeringést.
Gyógyítólag hat a vérkeringési zavarokra, alacsony vérnyomásra, bénulásra, ájulásra, serkenti a gyengén működő szerveket.
Növeli a vérnyomást és a percenkénti légzésszámot.
Májfrissítő, érzékvédő, vörösvértestecske építő.
Életerő, energiaadó, aktiváló.

Narancs

A narancs szín felpezsdít, a közelség és a biztonság érzését közvetíti, oldja a sokkot és a sérüléseket, gyógyítja az idegeket és a kedélyállapotot, aktiválja a vesét és a húgyhólyagot.
Gyógyítólag hat a klimaxos panaszokra, krónikus asztmára, reumára, köhögésre, hörghurutra.
Kedvezően befolyásolja az emésztőszervi működéseket és csökkenti az anyagcsere zavarait.
Tüdőszövet erősítő, mirigyfrissítő.
Jó hatású a megfázás, álmosság, fáradtság ellen. Pozitív hatású, feltölti az emberi energiamezőt, melegít, felvidít, felépít, erősít, fokozza a munkaerőt, a szexuális vágyat és potenciát, növeli az immunitást.
Élénkítő hatású, letargia ellenes, visszahozza az életkedvet, mérsékli a depresszió jeleit.
Segíti a koncentrációt.

Sárga

A sárga szín gyógyítólag hat a gyomorbántalmakra, emésztési zavarokra, székrekedésre, máj-és epebajokra, cukorbetegségre, vízkiválasztási problémákra.
Jótékonyan hat az idegkimerültségre, az alsó végtagok idegi eredetű bénultságára. Serkenti az agy működését.
Fokozza a kiválasztást, kedvezően hat a táplálkozási szervekre, a bőr hám sejtjeit is aktiválja.
Elősegíti a méregtelenítési folyamatokat, javítja az agy értelmi képességét, az idegeket erősíti, a logikus gondolkodást stimulálja.
Erősíti az önuralmat.

Fehér

A fehér szín a makulátlan tisztaság, a becsületesség, az igazság, a gyógyítás, a tisztítás, a méregtelenítés színe.
Valamennyi szín együttese. Mindenre alkalmazható, feltölti a csakrákat és védelmezi valamennyi testrészt.

Sóterápia különböző típusai:

Sókabin:

A sókabin a természetben megtalálható sóbarlang mesterségesen kialakított formája. Sókabinnal egyre több helyen találkozhatunk. Magán egészségügyi intézményekben, rendelőkben épp úgy, mint wellness központokban, de számos szálloda wellness szolgáltatásai közt is megtalálhatjuk.

A sókabin leginkább egy szaunához hasonlítható, annyi különbséggel, hogy nem a meleg, hanem a levegő összetétele segíti egészségünk megőrzését. A sókabin falai és padlózata kősóval borított, így művi úton a sóbarlang mikroklímája valósul meg. Hőmérséklete 20-24C, relatív páratartalma 55-75 százalék.

Sószoba:

Kisgyerekes szülők számára nyújt ideális megoldást a sószoba. Itt a vendégek kellemes, az otthoni nappalihoz hasonló környezetben tölthetik el a kezelések idejét. A sókabinhoz képest tehát jóval tágasabb a tér, de a hatás ugyan az. A sószobákban többnyire a Himalájából származó kristálysó téglák találhatóak, a levegő páratartalma 70-80 százalék, a hőmérséklet 20-22C.

Tudtátok? A balatonlellei Baba-Mama Birodalomban még alhattok is sószobában, mely nappal pedig homokozóvá átépíthető. 

A beszámolót megtaláljátok ITT.

Tengeri klíma kabin:

A tengeri klíma kabin a holt-tengeri, vagy Himalája sóoldatot alakítja párává. A tengeri klíma jótékony hatását már egy 20-30 perces kezelés után is érezhetjük. A tartós javulás érdekében azonban ajánlott átlagosan két hetes kúra elvégzése. A kezelések pontos számának meghatározása az egyén állapotától függően, a szakorvos javaslatára történik.

Sóbarlang:

A természetes sóbarlangok mikroklímáját élvezhetjük már a belvárosban is. A szabályozott száraz sóaeroszolos terápia lehetővé teszi a - földalatti természetes sóbarlangokkal pontosan megegyező - optimális és folyamatosan szabályozott mikroklíma létrehozását, bárhol a föld felszíne felett. A sóbarlangi mikroklímára az 50 százalék relatív páratartalomnál kisebb nedvességtartalmú (szárazabb) levegő a jellemző. A sóbarlang igénybe vétele két éves kortól javasolt, mivel a kisebb gyerekek tüdeje még nem fejlődött ki teljesen. A sóterápiás kezelés, gyermekek és felnőttek részére, félig ülő helyzetben, kényelmes fotelekben, 40 percig tart.

Sós levegő szűrő:

A sós levegőt ma már haza is vihetjük. Megfázások, náthás időszakokban nyújthat nagyszerű segítséget a sós levegő tisztító, mely a lakásban biztosít nem túl dús sótartalmú levegőt.

A sóhomokozó azért is kedvelt óvodák körében, mivel a gyerekek játék közben észrevétlenül lélegzik be a jótékony sós levegőt, illetve sóport. 

Ha szeretnénk tenni a magunk és a gyermekünk egészségéért, érdemes kipróbálni a sóterápiát. Szerencsére már egyre több bababarát szálláshely biztosítja ezt a lehetőséget a családok számára. 


Bakon Andrea és Csuka Brigitta
Bababarát Szállások
 


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán