Egyre elterjedtebb már Magyarországon is a "babymoon" utazás, azaz a baba érkezése előtti csendes, pihentető kikapcsolódás a párunkkal. Mivel itthon kevés szakmai cikk található, összeszedtük, hogy mire figyelj, ha várandósan szeretnél utazni.

Alapvető tudnivalók - Meddig, hogyan, hova?

Orvosi szempontból a legalkalmasabb idő a terhesség alatti utazásra a második trimeszter. Itt már túl vagy a fáradékonysági, rosszulléti időkön, fontos vizsgálatokon, ami miatt esetleg nem szívesen mozdulnál ki. A pocak se annyira nagy még, hogy csomagolásban, mozgásban, a meghitt együttlétben zavarjon. A baba jellemzően megmozdult már, érezteti jelenlétét, ami boldog perceket tud okozni, segíti a ráhangolódást az új időszámításra. Bátran nézelődjetek wellness utak iránt is, érdemes együtt kiélvezni ezt az időszakot! 

Hogyan? Közlekedés és utazási idő: földön, vízen, levegőben

Autó

Ha várandós vagy és irodában dolgozol már biztos érezted, hogy többször kell felkelned a számítógép mellől, mint korábban. A hosszantartó ülés kedvezőtlen hatással van a szervezet vérkeringésére, és ezáltal a baba vérkeringésére is.  Ezért ha hosszabb autóutat tervezel,  1-1.5 óránként tervezzétek be a pihenőket. Érdemes ilyenkor egy kicsit a levegőn maradni, és friss oxigénnel, egy kis mozgással ellátni a szervezetet. 

Busz

Busszal való hosszabb utazás nem a legoptimálisabb, hiszen rosszullét esetén nehéz friss levegőhöz jutni, kevés hely van kinyújtani a lábakat és sétálgatni sincs nagyon lehetőség. Emiatt árandósan kerüljük a busszal való hosszabb idejű közlekedést. Helyi járatokon megoldható a gyors leszállás, de távolságin már kevésbé.

Vonat

A legjobb, ha szabadon sétálhasz utazás közben, ezért érdemes akár vonattal is közlekedni. Izgalmas kirándulásnak néztek elébe egy jól leszervezett vonatúttal, főleg, ha ritkán utaztok így. Több figyelmet tudtok egymásnak szentelni és a közös uzsonnázás is élmény, ráadásul belföldön most az online jegyekkel 10%-ot spóroltok.

Repülő

A légitársaságok egyénileg is szabályozzák a várandós repülést, de jellemzően a 36. hétig (ikerterhesség esetén 32. hétig) felengednek. A 18. héttől orvosi igazolás szükséges, amin a szülés várható időpontját és a kismama egészségi állapotát kell feltüntetni, angol nyelven is. Hosszabb út esetén biztonságosabb választás a repülőgép. Ennek ellenére kerüld a 3 óránál hosszabb utakat, hiszen a gépen sokkal kevesebb a mozgástered és a pihenési lehetőség. Személyes tanácsunk, hogy ha eddig nem repültél, ne most kezd el a légikilométerek gyűjtését.

Repülési idő alatt is sokszor van lehetőség felállni, kicsit sétálni a sorok között. Bátran csinálj néhány térdhajlítást, guggolást, hiszen ilyenkor a szervezetben a vérkeringés felgyorsul, jobban szállítja az oxigént és a szívműködésre is pozitívan hat. 

Mi történhet repülés alatt?

A szakorvosi vélemény szerint a babára kimutatható veszélye nincsen a repülésnek, inkább az anyuka komfortján, izgalmi állapotán változtat, és emiatt jelenthet veszélyt. A száraz kabinlevegő miatt érdemes mindig kéznél tartani vizet, ezt a check-in után vagy a gépen is be tudod szerezni. Jó, ha tisztában vagy azzal, hogy trombózisra hajlamos vagy-e, ebben az esetben ITT találsz hasznos infót a megelőzésre és biztonságos repülésre.

Hajó

Természetesen itt is függ a helyzet a hajó típusától. Mindenesetre egy tengeribetegség elég megterhelő a várandós anyukáknak, ezért csak óvatosan a vízre szállással, legyen az csónak, vitorlás vagy tengerjáró hajó.

Hova utazzunk? 

A weboldalunkon, a FB oldalon és a tematikus zárt csoportunkban is találsz sok bababarát szállást, itt kaphatsz ötletet kismama-barát szállásra is. Ha országon belül tervezel pihenni, érdemes rákeresni a hotelnél az elérhető szolgáltatásokra.

11 szempont, amit a kismamák is fontosnak tartanak a hotelválasztásnál: 

    • Változatos programlehetőség a szállás körül

    • Legyen pihentető, relaxáló a környezet

    • Tiszta víz a medencékben

    • Választékos ételek

    • Rövid utazási idő, megközelíthetőség

    • Kismamamasszázs elérhető

    • Közelben legyen kórház, egészségügyi ellátás

    • Kismamáknak is megfelelő sporteszközök a fitneszteremben (pl. elipszis tréner)

    • Sószoba vagy pihentető termium (50°C körüli hőszoba)

    • Változatos hőmérsékletű medencék

    • Változatos hőmérsékletű szaunavilág

Jó utat és kellemes időtöltést kívánok/kívánunk a Bababarát szállások nevében!

A cikk második részét elolvashatod ITT.

Virág Krisztina

Wellness és spa menedzser, hobbiból vállalkozó és ami a legfontosabb: Szonja és a Hugi anyukája. Hugival most vagyok 8. hónapos, így amikor utazást terveztünk a párommal, fontos szempont volt a kismamabarát- szállás megtalálása. Az alábbi cikkel szeretnék segítséget nyújtani más kismamának az utazás és babymoon körüli kérdéseiben. Úgyhogy Utazz, kismama!


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Osszd meg, hogy az ismerőseid is láthassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán