Szeretettel ajánlom figyelmetekbe ezt a képzelt, de megtörtént eseteken nyugvó beszélgetést, ami a hordozóklubok nyári szünet előtti utolsó alkalmán szokott elhangzani, amikor a kánikulai hordozás a legégetőbb téma. Sok ötletet és apró trükköt gyűjtöttem össze, amivel kellemesebbé tehetjük a nyári melegben való hordozást mind a magunk, mind a babánk számára.

Címlapfotó: Tóth Mónika

Lehet egyáltalán hordozni, amikor úgyis olyan meleg van? Annyira összeizzadunk a babámmal!

Persze, hogy lehet, az emberek régen is hordoztak és most is hordoznak, a magyar klímánál sokkal melegebb éghajlatokon is!

Gondoljunk csak az afrikai anyákra, akik olyan égöv alatt élnek, ahol mindig meleg és van, ahol ráadásul párás is az időjárás. De felidézhetjük a japán hagyományokat is, ahol szintén fülledt az idő, mégis hordoznak egész évben. Igen, az izzadás elkerülhetetlen, de ha arra gondolunk, hogy ez a testünk hűtésére szolgál, rögtön nem akkora probléma.

Fotó: Pálfi-Szirányi Kata

Az én babám nyáron is szeretné hogy hordozzam!

Igen, a gyerekek már csak ilyenek... Őket sokkal kevésbé zavarja, hogy izzadtak és ragadósak vagyunk. És a babakocsi sem feltétlenül hűvösebb!

Teljes nyugalommal hordozhatjuk a gyermekeinket nyáron is, nem fogjuk túlmelegíteni őket a hordozással. A felnőttek teste hatékonyabban tudja szabályozni a hőmérsékeltét, mint a babáké, tehát az, hogy bőrkontaktusban hordozzuk a babánkat, védi őt a túlhevüléstől!

Fotó: Somorjai Judit

Szeretnél további cikkeket olvasni hordozás témában? ITT és ITT megteheted, további ITT megtalálod a hordozóklubok listáját. Támogató Fb csoportokat pedig ITT keresd.

Nem kell tehát lemondanunk nyáron sem a közelségről, ha betartunk néhány alapszabályt.

Folyadékpótlás

A legfontosabb, hogy mindig fogyasszunk elegendő folyadékot! A babáknak és a felnőtteknek egyaránt utána kell pótolniuk az izzadással elveszített folyadékot.

Igen, az anyáknak is (és mindenki másnak is), a szoptató anyák pedig még fokozottabban figyeljenek a sok ivásra! (Ilyenkor igaz, hogy kettő helyett iszunk.)
A szoptatott babákat tegyük mellre gyakrabban! A kizárólagosan szoptatott babák számára elegendő az anyatej, amelynek kánikulában még magasabb a víztartalma.
A tápszerrel táplált babákat és azokat, akik már nem csak anyatejet kapnak, gyakran kínáljuk meg vízzel.

Fogyasszunk több folyadékot mi magunk is, akkor is, ha nem szoptatunk!

Fotó: Sáriné Denhoffer Anett

Védelem a leégés ellen

Lehet, hogy mi, felnőttek nem égünk le egy séta alatt, de a baba bőre még sokkal érzékenyebb, mint a miénk! Ezért mindenképpen fedjük le a hordozóból kilógó testrészeket.

Legfontosabb a baba fejének védelme. Adjunk a babára széles karimájú kalapkát vagy olyan sapkát, ami a tarkót is fedi (légiós sapi).
Óvatosan bánjunk a hordozó alvócsuklyájával, ez alatt megállhat a felforrósodott levegő. Úgy helyezzük fel a csuklyát, hogy inkább csak árnyékot adjon, elég lehet, ha csak féloldalról csatoljuk fel.

Adjunk könnyű, vékony, hosszúujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot a babára. Részesítsük előnyben a természetes alapanyagú ruhákat.
Napvédő krémet is használhatunk, de mindenképpen nézzük meg, megfelelő-e a babánk korának.

Használhatunk napernyőt vagy egy egyszerű esernyőt is, hogy árnyékot adjon. Gondoljuk végig, és ha nem feltétlenül muszáj, ne a déli órákra időzítsük a hordozós sétánkat.

Fotó: Pálfi-Szirányi Kata

Az izzadás...

A hordozás során össze fogunk izzadni a babánkkal, ez elkerülhetetlen. Nyáron az ember izzad – szerencsére -, hiszen ez segíti elő a testünk hőleadását.

Arra kell odafigyelnünk, hogy ha izzadtan bemegyünk egy olyan helyiségbe, amit légkondival a kinti hőmérsékletnél jóval alacsonyabbra lehűtenek, ne fázzon meg sem a baba, sem mi, szülők. Mit tehetünk ez ellen? Amint kivettük a hordozóból a babát, rögtön betakarjuk és szükség esetén átöltöztetjük.

A baba és a szülő teste közé tehetünk kevés rétegben összehajtogatott textil pelenkát (legalkalmasabb erre a tetrapelenka), ami felszívja az izzadságot.

Időről időre tartsunk pihenőt és vegyük ki a babát a hordozóból egy árnyékos helyen.

Fotó. Kalocsai Emília

Rendben, hordozom a babám nyáron is. Hogyan lehet ez kényelmesebb és kellemesebb?

Válasszunk olyan hordozóeszközt és kötést, ami kevésbé melegít! Minden esetben vegyük figyelembe a baba aktuális fejlődési szintjét!

Szövött hordozókendőből készülnek vékonyabb szövésű darabok is, kifejezetten nyárra. Figyelembe kell venni, hogy a vékonyabb kendők nagyobb súlyú baba súlya alatt vághatnak.
A kendő anyagának megválasztásával is kellemesebbé tehetjük a hordozás élményét. A pamuthoz adott selyem, bambusz, len, kender kevésbé melegít. A gyapjúról megoszlanak a vélemények, ki hűsítőnek találja, más pedig inkább melegnek érzi.

A nyár a gézkendők aranykora!

Egyes gyártók teszteltetik a kendőiket UV-védelemre is, ezt feltűntetik a leírásban.

Válasszunk olyan kötést, ami csak egy rétegben takarja a babánkat! Ilyen pl. a kengurukötés, ez azért is előnyös, mert a baba oldalánál könnyebben jár a levegő.
A csípőkötések azért hasznosak nyáron, mert viszonylag kis felületen érintkezünk a babánkkal, másrészt a szülőn is csak egy réteg anyag fut – persze ha nem választunk extrán csalafinta csípőkötéseket...

A háti kötések szintén kevesebb anyagot terítenek szét a szülő testén. Legkevesebb fedést egy jó magasra kötött, hátizsákpántos batyu nyújt. Itt az ideje, hogy elsajátítsuk a rövid kendők (shortie-k) megkötését, hogy még kevesebb anyagot tekerjünk magunkra!

Fotó:Ilyés Szilvia

Bevállalósabbaknak – és gyakorlott hordozóknak – ajánlom a szíjas kötéseket (strap carry) – persze csak akkor, ha a babánk már stabilan tartja a hátát! Ezek a kötésmódok Ázsiából, főleg Japánból erednek, ahol a kimonó övét használták a baba hátrakötésére. A szíjas kötéseket összeredőzött hordozókenővel lehet megkötni, a baba hátán ilyenkor nem fut anyag, csak a hóna alatt vezetjük el a kendőt. Mi lehet még ennél is szellősebb?


A karikás kendő remek választás a meleg napokra, mert ennek viselésekor van a legkevesebb anyag mind a babán, mind a szülőn: csak egy rétegben fed. A karikás kendő anyagát is választhatjuk az időjárásnak megfelelően (ld. a szövött kendőknél részletesen). Kevésbé melegít a karikás kendő, ha a hátunkon megcsavarjuk, és akkor is, ha a vállunkon összeráncoljuk és nem húzzuk le a felkarunkra, mindkét megoldás csökkenti a hátunk takarását.

Léteznek hálós karikás kendők is, kifejezetten nyárra tervezve.

Fotó: Héder Éva

A rugalmas kendő a maga három rétegével nem a legszellősebb megoldás a meleg napokra. Ha mégis ez a kedvencünk, válasszunk olyan márkát, ami tiszta pamutból vagy bambuszból készül gépi kötéssel, tehát műszálat nem tartalmaz. Egyes gyártók készítenek hálós betéteket a rugalmas kendőikbe, ami a keresztben futó „zseb” szerepét tölti be és jobb levegőzést biztosít.

Mei-tai-ok és félcsatosok használatakor ne terítsük szét a baba hátán szárakat, így egyrészt kevesebb réteg lesz a babán, másrészt jobban fog oldalról szellőzni a baba teste.
Válasszunk olyan mei-tai-t, aminek hátrésze (body/panel) egyrétegű, vagy vékony hordozókendőből készült.

Ha a csatos hordozót szeretnénk, választhatunk olyat is, ami kifejezetten nyárra készül. Van a piacon több olyan típusú csatos is, aminek hálós a hátrésze (body/panel), jó szellőzést biztosítva a babának.

Ami a szülőt illeti, elölhordozáskor sokan választják a H-alakban futó vállpántokat, szemben a keresztezett pántokkal, mert ilyenkor kisebb felületen melegít a párnázott rész. Meleg lehet a vastagon párnázott derékpánt is, nyárra érdemes vékonyabbat választani.

Fotó: Ambrus Anett

Remek találmány a sok fürdős kendő! Több féle is megtalálható a piacon, karikás, hosszú, hálós anyagú, stb. Ezek használatát csak a vízben ajánlom, szárazföldön nem feltétlenül biztosítanak elég tartást. A hosszú fürdőskendőt - a rugalmas kendőhöz hasonlóan - 3 rétegben kössük. Ez nagyon meleg lehet, amint megszárad. A vizet elhagyva vegyük le, szárítsuk meg és cseréljük le a kedvenc nyári hordozó(kendő)nkre!

Szerencsére hatalmas a választék a hordozók piacán, mindenki megtalálhatja a számára és a babája számára legmegfelelőbb anyagú és típusú eszközt.
Hordozzuk nyáron is a babánkat, hiszen az ő igényei nem függnek sem naptártól, sem időjárástól: ránk, a testközelségünkre és a mozgásunkra van szükségük. Tartsuk be a fenti három egyszerű alapszabályt és élvezzük együtt a nyarat és a nyaralást!


Sok boldog hordozós órát kívánok, nyaralás közben is!

Dr. Berecz Bernadett
Beli Buba Babahordozó Iskola

FB oldalt megtalálod ITT, weboldalt ITT. 

Szeretnél kendőt vagy hordozót vásárolni? Kattints IDE


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán