Manapság sokkal egyszerűbb a kismamáknak, anyukáknak az információszerzés, csak arra kell figyelni, hogy ki tudják szűrni a hiteles forrásokat és a számukra megfelelő tanácsokat.

Rengeteg kismamás Facebook csoport létezik, sok esetben tapasztalatcserés közösségekről van szó, de vannak köztük olyanok is, melyek kifejezetten hasznosak lehetnek az anyukák számára. 

Olyan csoportokat válogattunk össze, melyek többsége szakértői csoport is egyben.

Figyelem, minden felsorolt csoportban kötelező belépéskor a kérdések megválaszolása!

Édesanyák Szakértői Csoport

Magyarország első, a várandósság, a gyermeknevelés,- gondozás és családi ügyintézés szinte minden szegmensének szakértőit összefogó, támogató csoportja. Az Édesanyák fő irányvonalait a mindenkori WHO-ajánlások és a válaszkész gondoskodás alapvetései határozzák meg és több mint 180 szakértő (orvosok, pszichológusok, dúlák, szoptatási,-hordozási tanácsadók stb.) várják az anyukák kérdéseit. 

Bemutató cikk ITT.

A FB oldalt ITT tekinthetitek meg.

A csoportot pedig megtaláljátok ITT. 

A május 28. és 30. között megrendezett III. Édesanyák Live Hétvégére pedig ITT tudsz jelentkezni. 57 szakértő 46 előadással vár Titeket. 

Természetes? Szülés! - kérdezz-felelek

A csoport célja az anyák támogatása a várandósság-szülés-gyermekágy időszakában tájékozott döntéseik meghozatala és családi céljaik elérése érdekében, információkkal és érzelmileg; illetve a korszerű perinatális ismeretek terjesztése.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Császárvonal - támogató csoport császármetszés előtt és után (szakértőkkel)

Császárral szült édesanyák támogatása, segítése, elfogadó légkörben, szakértőkkel, akik maguk is érintettek.

A csoportot megtaláljátok ITT. 

Szoptatási tanácsadás - Kérdezz Felelek

Szoptatással kapcsolatos kérdések megválaszolására jött létre a csoport, melyben gyakorló anyák és szakemberek segítik az anyukákat felmerülő kérdések, illetve problémák esetén. 

A csoportot megtaláljátok ITT.

A szoptatásért - egy éven túl

Ezt a csoportot azért hozták létre, hogy kötetlenül beszélgethessenek anyukák mindarról, ami a gyermekek hosszan tartó szoptatásával kapcsolatban felmerül. Saját érzések, gondolatok, kételyek megosztásáról szól. A belépési kérelem az adminoknak írt üzenet után kerül elbírálásra.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Tandem szoptatunk

A "Tandem szoptatunk" csoport ikrek vagy korkülönbséges testvérek együtt szoptatásáról szól. Anyatársi támogató közösség, kérdések, segítségnyújtás.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Manómenü

Ha a hozzátáplálással kapcsolatban benned is ezer kérdés merül fel, vagy csak szuper receptekre vágysz, akkor érdemes csatlakoznod Magyarország legnagyobb hozzátáplálási csoportjához, ahol az édesanyákon kívül szakértők is segítenek. 

A csoportot megtaláljátok ITT. 

Blw - falatkás avagy igény szerinti hozzátáplálás 

A BLW csoport támogató közeget nyújt azoknak a szülőknek, akik a hozzátáplálást babáik igényeire alapozva, a püréket, az etetést mellőzve szeretnék közös családi élménnyé tenni.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Gyengéd fogamzásgátlás és termékenységtudat

A csoport a hormonmentes.hu oldalhoz kapcsolódik. Céljuk, hogy a hormonmentes fogamzásgátlási lehetőségekről és a cikluskövetésről valós információkat közvetítsenek és olyan biztonságos teret hozzanak létre, ahol tabuk nélkül beszélhet mindenki menstruációról, szexről, fogamzásgátlásról, babatervezésről, és félelem nélkül lehesssen feltenni a legintimebb kérdéseket is.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Mozgásfejlődés kérdezz felelek 

Csecsemők és kisgyermekek mozgásfejlődésével kapcsolatban tehettek fel kérdéseket, megoszthatjátok örömeiteket, kétségeiteket. Ez egy szülőket és szakembereket tömörítő csoport. 

A csoportot megtaláljátok ITT.

Beszédfejlődés kérdezz felelek 

Kisgyermekek nyelv- és beszédfejlődéséhez, kommunikációjához kapcsolódó témákban tehettek fel kérdéseket, megoszthatjátok örömötöket, kétségeiteket.Ez szintén egy szülőket és szakembereket tömörítő csoport. 

A csoportot megtaláljátok ITT.

Borul a bili - mindent a szobatisztaságról

Szobatisztasággal kapcsolatos, anyai kompetencián alapuló beszélgetős csoport.

A csoportot megtaláljátok ITT.

EC Természetes csecsemőhigiénia

Az EC (Elimination Communication) egy gyengéd, természetes folyamat, amelynek során a baba a szülők segítségével megtanulja kommunikálni és kezelni saját ürítési igényeit, ideális esetben újszülött korától. A speciális "Csecsemőkori Segített Szobatisztaság" módszer 0-18 hónap között alkalmazható, a csoportban az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat lehet megosztani.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Fogzás, tejfogak, fogápolás 

A csoportban a következő témák fordulnak elő: fogzás,tejfog problémák, fogászati kezelések várandósan/kismamaként, fogszabályzás stb.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Pozitív fegyelmezés - Társalgó és tanácsterem

Pozitív Fegyelmezés/Pozitív Nevelés a büntetést mellőzve, gyengéd és szerető, egy időben kedves és határozott útmutatással tartja a gyermeket a helyes úton. Választ kaphattok egymástól és a pozitív fegyelmezést ismerő (tanfolyamot végzett, könyvet olvasott, pedagógusként vagy szülőként a pozitív fegyelmezés módszereit használó) kiemelt válaszadóktól. 

A csoportot megtaláljátok ITT.

Kérdezze gyógyszerészét (Figyelem: jelenleg szünetel a tagfelvétel)

A csoport célja hogy laikusok gyógyszerésztől kaphassanak választ egészségügyi tárgyú kérdéseikre. A beszélgetés kizárólag a kérdező és a válaszoló gyógyszerész között zajlik.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Dr. Dér Péter, a csoport adminja, gyógyszerésze által - kifejezetten a Bababarát Szállások kérésére - összeállított részletes útipatika anyagát ITT olvashatjátok.

Gyereketető - Meséld el, mutasd meg! 

Egy csoport édesanyáknak, tanítóknak, óvónéniknek, ahol bevált praktikákat és kipróbált ötleteiket osztják megy egymással. A téma: gyerekeknek szóló játékok, nevelési helyzetek, konyhai ötletek, és minden más, ami felmerül a gyerekekkel kapcsolatban.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Babahordozás kérdések és válaszok

A Babahordozás kérdések és válaszok csoport szakértői segítséget nyújt az ortopédiailag megfelelő babahordozó eszközök (hordozókendők és formázott hordozók) használatában.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Ha érdekel a hordozás és szeretnél többet megtudni, találsz pár infót ebben a Bababarát Szállások cikkben is: Klikk

így hordozlak

Az Így hordozlak facebook csoport tagjai a babahordozás adta élményeiket osztják egymással. A fényképek, anekdoták és történetek középpontjában a válaszkész nevelés áll.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Kendők és hordozóeszközök minősége

A csoport célja, hogy legyen egy felület ahol a kendők és hordozóeszközök minőségéről lehet beszélgetni. A csoporttagok között vannak kendő,- és hordozókészítők is.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Válaszkész Szülők Egyesülete

A csoport célja hasonló gondolkodású anyák, szülők összekovácsolása, segítségnyújtás szakértők és saját tapasztalatok alapján.

A csoportot megtaláljátok  ITT.

Babagenetika Kampány Szíve

A mozgalom azért jött létre, hogy felhívják a figyelmet a genetikai vizsgálatok fontosságára, mert ezek óriási szerepet játszanak abban, hogy a kismamák teljes körű tájékoztatást kapjanak és minden lehetséges információval ellássák őket születendő kisbabájukról. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a terhesgondozás során sok esetben csak a kötelező vizsgálatokról esik szó, a választhatóról nem, vagy alig. A csoportban úgy gondolják, hogy minden várandós nőnek és leendő szülőnek joga van az objektív tájékoztatáshoz, ahhoz, hogy minden számára fontos információt időben megkapjon.

A csoportot megtaláljátok  ITT.

Day-fly Önképzés Mesterfokon (leendő) Édesanyáknak

Elsősorban kisgyermekes édesanyák lelki egészségével foglalkozó zárt csoport, amelynek célja, hogy kevésbé érezzék magányosnak, elszigeteltnek magukat és a coaching kérdések, önismereti játékok segítségével megtalálják az utat a harmonikus család megteremtéséhez.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Beleadunk apait-anyait

Ez egy szülői csoport, ahol a kötődő nevelésről (gyöngéd szülés, igény szerinti, hosszan tartó szoptatás, babahordozás stb.) és a szelíd gyógymódokról van szó (pl. homeopátia, természetgyógyászat), továbbá az alternatív pedagógiákról. Szeretnénk, ha azok csatlakoznának, akik ezekkel az elvekkel egyet tudnak érteni. Ha nem is így nevelnek, de legalább is nyitottak rájuk.További info: www.apait-anyait.hu

A csoportot megtaláljátok ITT-

Természetes játékok

Természetes alapanyagokból készült gyermekjátékokról szóló csoport, ahol szülők, készítők és forgalmazók is megosztják tapasztalataikat a témában. Saját kezűleg elkészíthető ötletek mellett márkabemutatók és korosztályi ajánlások is olvashatóak.

A csoportot megtaláljátok ITT.

TB-kisokos kismamáknak * Kérdések és válaszok

A csoport kismamákat érintő társadalombiztosítási, munkajogi, bér és egyéb kérdések megválaszolása érdekében jött létre.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Családi programok gyűjteménye (országos)

A csoportban rendezvények, események megosztása történik, segítve a családok programszervezését.

A csoportot megtaláljátok ITT.

Gyereknevelés életszerűen ❤ 0-6 (szakértőkkel)

A csoportban anyák, nagymamák beszélnek őszintén a nevelési kérdésekről, saját tapasztalatokat adnak át egymásnak, nyitottak mások tapasztalataira és véleményére, támogatják egymást, hallgatnak az ösztöneikre és megtanulnak rájuk hallgatni is, érdekli őket a Montessori pedagógia otthoni alkalmazása.

A csoportot pedig megtaláljátok ITT.

Hordozz szabadon, kérdezz bátran! (babahordozás)

A csoport azért jött létre, hogy tudjanak Nektek tanácsokat adni, illetve tudjatok egymásnak is segíteni egy-egy eszközzel kapcsolatban, vagy bármilyen kérdéssel a Babahordozás területén.

A csoportot pedig megtaláljátok ITT.

Egyszerűbb gyermekkor - tapasztalatok

Ez a csoport azoknak szól, akik olvasták Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor című könyvét. A könyv változtatásokat ajánl az életünk több területén annak érdekében, hogy a gyermekünk kevesebb zavaró inger között nőjön fel és ezáltal valóban megélhesse gyermekkorát. A csoport célja, hogy ezekkel a változásokkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat osszunk meg egymással.

A csoportot pedig megtaláljátok ITT.

Neveljünk olvasókat!

A csoport célja, hogy "Neveljenek olvasókat!”. A csoport tagjai gyerek- és ifjúsági könyvekről, a körülöttünk élő gyerekek, fiatalok olvasóvá neveléséről cserélnek eszmét. Szülők, pedagógusok, könyvtárosok, könyves- és gyerekirodalommal foglalkozó szakemberek segítik egymást a legjobb, legszebb és legtöbbet segítő történetek megtalálásában.

A csoportot pedig megtaláljátok ITT.

Evolúciós nevelés és családi együttalvás csoport

A válaszkészen és kötődően nevelő, evolúciós alapú nevelést és biológiai normát tiszteletben tartó és gyakorló, és gyerekeikkel együttalvó szülők beszélgetős csoportja. Továbbá evidence based/tudományosan megalapozott cikkek, anyagok tárháza, ahol szakértőktől kaphatsz tanácsokat a biztonságos együttalváshoz.

A csoportot pedig megtaláljátok ITT.

Szép szülésélmény | Lénárd Orsi szülésfelkészítő csoportja

A csoportban fontos információkat olvashatsz a gyermekáldásra való készülésről, a fogantatásról, a várandósságról, a 9 hónap alatti zajló testi-lelki változásokról. Segítséget kapsz a szülésre való felkészüléshez és még sok más hasznos információt kaphatsz a témában.

A csoportot pedig megtaláljátok ITT.

Bababarát Szállások Csoport

Természetesen sok szeretettel ajánljuk saját csoportunkat is, a Bababarát Szállások Csoportot, ahol rengeteg élménybeszámolót olvashattok vagy akár írhattok is.

A FB oldalt ITT elérhető.

A csoportot pedig megtaláljátok ITT.

Reméljük, hogy sok anyukának sikerül megtalálnia azt a közeget, ahol hiteles információkhoz juthat és persze jól is érzi magát benne.

Boros Diana


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Osszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkatInstagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán