Az újszülöttek gyomra születéskor olyan pici, mint egy cseresznye és semmi másra nincs szüksége, mint az első "védőoltására", a kolosztrumra.

Sok édesanya megijed, hogy a tejbelövellés eltart pár napig és addig éhezni fog a gyermeke.

Ettől nem kell tartani, az a pár csepp kolosztrum pont elegendő, annyi, amennyire a babának szüksége van!

(Fordította: Schinné Vida Anita)

Megjegyzés/helyesbítés a fenti ábrához: az újszülött átlagos gyomormérete egy hetes korban 45-60 ml között van. Körülbelül egy hónapos korra tud 80 és 150 ml közötti mennyiséget kényelmesen befogadni. Az újszülöttek gyomrának méretét és befogadóképességét pontosabban ábrázoló grafika ITT található:

Mi történik, ha elavult szokás alapján vizet vagy teát kap az újszülött?

Egyrészt elveszi az alacsonyabb tápértékkel rendelkező folyadék az anyatej elől a helyet a gyomorban, eltelíti a picit. Másrészt lemossa a víz vagy tea az anyatejes védőréteget a bél faláról. 

Ha nagyobb mennyiségű folyadékkal itatják a csecsemőt, mint amennyit a gyomra elbírna, ahhoz vezethet, hogy a pár csepp kolosztrum már tényleg nem elegendő a kitágult gyomornak.

Ha a teát vagy vizet cumisüvegből kapja az újszülött, fennáll a cumizavar, szopási sztrájk veszélye is, hiszen a cumisüveget teljesen más technikával szívják a babák és ez is lehet az oka a szoptatás későbbi sikertelenségének. 

További információk: ITT

A TEÁZTATÁS teljesen fölösleges és káros szokás!

"Az anyatejjel táplált egészséges csecsemő 6 hónapos koráig egyéb folyadékbevitelt nem igényel. Az élet első 6 hónapjában a csecsemő igényeit optimálisan a kizárólagos szoptatás (anyatejes táplálás) elégíti ki. Tea adásának javaslatát egyes teafélék szervezet működését befolyásoló bioaktív anyag tartalma miatt nem tartjuk megengedhetőnek."

Országos Élelmezés - és Táplálkozástudományi Intézet (2008)

Forrás: ITT

Kérdésed van vagy problémák (sebesedés, mellgyulladás, cumizavar, szopási sztrájk stb.) merültek fel a szoptatás kapcsán?

Vedd fel a kapcsolatot IBCLC laktációs (szoptatási) tanácsadóval!

Hol találod meg őket? Katt IDE vagy IDE

Szeretnél többet megtudni magáról a szoptatásról? Katt IDE.

Rengeteg a régi tévhit és nem igazodsz el? Katt IDE. 

Szeretnél gyors választ a felmerülő általános kérdéseidre szakértőktől?

Gyere az Édesanyák Szakértői Csoportba, ahol 180 szakértő válaszolja meg az anyukák kérdéseit. 
 


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán