Kisgyermekkel, gyermekkel repülni sokkal bonyolultabb, hiszen sok szervezést kíván és persze útközben is meg kell oldalni, hogy a kicsiknek is inkább élmény legyen az út, mint szenvedés.

Azért, hogy megkönnyítsük a felkészülést,  A.Bernadette légiutas - kísérő és a "Mindenütt Jóóó" bloggere elmeséli nektek, hogy mire érdemes odafigyelni.  

I. rész: Előkészületek

1 - Jegyvásárlás

Sok légitársaság nem szállít 7 napnál fiatalabb csecsemőket, utána kell nézni ebben az esetben, hogy a választott céggel utazhat-e ilyen pici baba.

Legyünk körültekintőek a repülőjegy vásárlásakor, mert egyáltalán nem biztos, hogy gyerekkel is az lesz a befutó, ami gyerek nélkül. A 7 napnál idősebb, de 2 évnél fiatalabb babák a felnőttek ölében utaznak. Értük hagyományos légitársaságoknál nem kell teljes árat fizetni. A fapados légitársaságoknál viszont megesik, hogy a csecsemőkért fizetett díjak drágábbak, mint egy felnőtt jegyének ára. Emiatt fordulhat elő az, hogy babákkal olcsóbb hagyományos légitársaságot igénybe venni. Az már légitársaság függő, hogy felnőtt ölében utazó gyermek után vihető e poggyász, ezért mindig érdemes az adott légitársaság oldalán tájékozódni. 

Egy felnőtt utassal maximum egy csecsemő utazhat.

Lehetőség van arra, hogy a 2 évesnél fiatalabb babának is külön ülőhelye legyen. Ez történhet úgy, hogy úgynevezett kényelmi helyet vásárolunk (ekkor a kicsi fel- és leszálláskor a felnőtt ölében ül, a kettő között pedig az ülésen). Vagy történhet úgy, hogy biztonsági gyerekülésben utazik (ilyenkor fel- és leszállás alatt is ebben ül a baba), de ebben az esetben alaposan meg kell nézni, hogy az adott légitársaság milyen gyermekülést fogad el.

A 2 évnél nagyobb gyerek számára saját ülést kell vásárolni, ez általában valamivel olcsóbb a felnőtt jegynél.

Fotó: Szihay Mónika

2 - Helyfoglalás

Kisgyermekkel való utazáskor érdemes úgy kérni/foglalni a helyet, hogy közel legyen a mosdó. A repülőgépeken általában a hátsó mosdók egyike van úgy kialakítva, hogy az pelenkacsere lebonyolítására is alkalmas legyen.

Nem csak kényelmesebb, de biztonságosabb is csecsemőkkel ablak melletti ülést választani. Egyrészt nem kell felugrálni, ha a belső üléseken helyet foglaló utasok pl. a mosdóba mennek, másrészt nem mennek neki a szűk folyosón közlekedők a kezét-lábát kilógató babának, ezzel esetleg felébresztve őt, ha éppen elaludt.

3 - Okmányok

Személyazonosító okmányok nélkül a gyerekek sem utazhatnak külföldre. Mindenképpen szükség lesz személyi igazolványra, vagy útlevélre az utazáshoz, így attól függően, hogy hova utazunk, váltsuk ki a szükséges okmányt!

Amikor a gyermek csupán az egyik szülővel utazik, vigyük magunkkal a másik szülő által aláírt nyilatkozatot, melyben a másik szülő igazolja, hogy tud az utazásról és hozzájárulását adja. (A gyermek születési anyakönyvi kivonata, valamint a házassági anyakönyvi kivonat (amennyiben rendelkezésre áll) is szükséges lehet.) Ha a kiskorúval nagykorú kísérőként nem az anyja vagy apja utazik, akkor mind a kettő szülőtől szükséges a beleegyező nyilatkozat. 

Ne felejtsünk el utas biztosítást kötni!

Fotó: Bellovics Angéla

4 - Gyermekfelszerelések

Csecsemőnként/gyermekenként általában 2 csecsemőfelszerelést lehet vinni ingyenesen: egy babakocsit, valamint a következők közül egyet: utazóágy, ülésmagasító vagy autós ülés. Ez utóbbi esetében alaposan meg kell nézni, hogy az adott légitársaság milyen gyermekülést fogad el. Mivel a babakocsit a gép ajtajánál le kell adni, érdemes magunkkal vinni a hordozótáskáját, és az összecsukott eszközt ebbe beletenni, hogy ne sérüljön meg.

A kicsikkel utazó felnőttek felvihetnek magukkal a repülőgépre annyi bébiételt, vízben oldódó tápszert vagy cumisüvegben anyatejet, amennyi az utazás időtartamára szükséges.

Érdemes az utazáshoz beszerezni az ún. karikás babahordozó kendőt. Ennek jó hasznát vehetjük akkor is, mikor leadjuk a babakocsit, illetve később a repülőgépen is jó segítség lehet a diszkrét szopiztatásnál, vagy akár takaróként is.

A hordozókról további információt találsz ITT és a hordozós klub-okat is összeírtuk nektek, melyeket ITT nézhetsz meg. 

Kendőt, hordozót vásárolni pedig ITT tudsz. 

Fotó: James Forester

5 - Tervezzük meg az utazás minden percét!

Na, jó, az így túlzás, de egy 2-3 éves gyerek nem tud 15 percnél hosszabb ideig egy dologra koncentrálni. Ezért érdemes több elfoglaltságot kitalálni neki. A fel- és a leszálláskor elég azt figyelni, hogy mi mindent látni a földtől távolodva, illetve közeledve.

Legyen a csomagban színes ceruza vagy zsírkréta, füzet, amelybe rajzolni lehet, mesekönyv. A telefon kézenfekvő, de vihetünk tabletet is. Ezekre előre töltsük le a gyermek kedvenc filmjeit, játékait akkor is, ha hosszabb távra utazunk olyan gépen, ahol egyébként is van lehetőség filmeket nézni.

A repülőgép monoton zúgásában könnyen elalszik a gyerek, ezért jó ha kéznél van a kedvenc takarója, esetleg kispárnája vagy plüssfigurája, egy olyan tárgy, amely ismerős, megnyugtató a számára.

6 - Hozzuk meg a gyerek kedvét az utazáshoz!

Ha már elmeséltük neki, hogy milyen nagy kaland vár ránk, mutassunk neki repülős képeket és meséket, ha van, akkor játsszunk kisrepülővel, illetve vigyük ki a szabadba, és keressünk repülőket az égen.

Vásárolhatunk velük együtt saját kisbőröndöt vagy táskát. Hagyjuk, hogy ő töltse fel a saját holmijával. Legyen feladata, hogy figyel a saját bőröndjére. Ezt a feladatot a legtöbb kicsi komolyan is veszi, lefoglalja őket a bőrönd huzigálása és pakolászása. A kemény falú bőrönd ráadásul kiváló ülőalkalmatosság is.

Fotó: Tóthné Gáli Nikoletta

II. rész: Úton

1 - Érkezz a reptérre az előírtnál korábban!

Egyre többen választják a közlekedésnek ezt a módját, így óriási a forgalom a reptereken.

A biztonsági intézkedések is egyre szigorúbbak, így jól tesszük, ha időben odaérkezünk a repülőtérre. Gyerekekkel utazóknak ajánlatos azonban még korábban odaérni. Kiszámíthatatlan, hogy mekkora lesz a sor a check-in pultnál, illetve a jegy- és csomag ellenőrzésnél. Azért is célszerű a korábbi érkezés, hogy a gyereknek legyen ideje alkalmazkodni a szigorúbb reptéri környezethez.  Emellett sok, számára érdekes, szokatlan látnivaló van, hagyjuk őt sétálgatni, nézelődni.

 

Fotó: Ilok-Székely Zsanett

2 - Gyermekfelszerelések

A babakocsit a check-in pultnál ugyanúgy felcímkézik, mint a raktérbe feladásra kerülő poggyászokat. Ezt azonban csak a gépre történő beszálláskor kell leadni. A gép ajtajánál a személyzet elveszi, és elhelyezik a raktérben. Mielőtt ez megtörténne, magunk csukjuk össze a babakocsit, és tegyük bele a hordozótáskájába, hogy az ne sérüljön meg.

A kicsit nagyon gyorsan és könnyen betehetjük a már említett karikás babahordozó kendőbe, vagy bármilyen, a mozgásfejlődésnek megfelelő hordozóba, amiben biztonságosan felvihetjük a gép lépcsőjén. A babakocsit a kiszállás után - repülőtér függvényében- vagy a gép elejénél, vagy a terminálban a futószalagon kapjuk vissza.

Miért egyszerűbb hordozóval a nyaralás? ITT elolvashatod. 

Ha hoztunk magunkkal bébiételt (vagy vízben oldódó tápszert vagy lefejt anyatejet), ne lepődjünk meg, ha a biztonsági ellenőrzésnél kérni fogják, hogy kóstoljuk meg. Ezzel bizonyítjuk, hogy tényleg bébiétel van nálunk.

A légiutas-kísérőket meg lehet kérni, hogy melegítsék meg a bébiételt. Vízben oldódó tápszerhez is kérhetünk tőlük meleg vizet.

Persze ne féljünk attól sem, hogy nem lehet szoptani a repülőn, hiszen diszkréten is meg lehet oldani a dolgot. Nem csak tele lesz tőle a baba pocija, de meg is nyugtatja, így akár el is tudjuk altatni.

További cikkünket a témában megtalálod ITT. 

3 - Felszállás előtt

Érdemes még a terminálban elmenni a mosdóba, ahol a babáknak kényelmesebben kicserélhetjük a pelenkáját, vagy elmehet pisilni a nagyobb gyerek. (Vannak olyan gyerekek, akik megijednek a repülőgép WC-jétől, és be sem mernek lépni oda.)

A fedélzeten a 2 éven aluli babák részére még a felszállás előtt adnak kiegészítő biztonsági övet (ha nem vagyunk biztosak a használat módjában, szóljunk a légiutas-kísérőnek), és elmondják, hogy részükre hol található a mentőmellény.

Sokan félnek a repüléstől. Erőltessük meg magunkat, és maradjunk kiegyensúlyozottak. Ne mutassuk a gyerek előtt félelmünket. A gyerekek akkor is észreveszik, hogy valami nincs rendben, ha hangosan nem mondjuk ki. Ez őket is nyugtalanná teszi.

Fotó: Szűcs-Molnár Detty

4 - A fedélzeten

Nagyobb gyerekeknek elmagyarázhatjuk a repüléssel kapcsolatos tudnivalókat, hogy miért fontosak a bemutatott biztonsági információk, melyik lámpa mit jelent a fejünk felett, mikor szabad WC-re menni és mikor hozhatják a légiutas-kísérők az ételt és az italt.

A fel- és a leszálláskor figyeljük, hogy hogyan változik alattunk a táj.

Vegyük elő a gyereknek összekészített játszó csomagot, a telefonra, tabletre letöltött játékokat, mesefilmeket.

Fogyasszuk el a magunkkal hozott ennivalót, ez is segítségünkre lehet elterelni a figyelmét, ha unatkozni kezd. Fontos, hogy gyerekek (és a felnőttek is) rendszeresen igyanak az utazás során, az utastér száraz levegője dehidratáltsághoz vezethet.

Ha csemeténk önállóbb, bátrabb, barátkozós, több órás utakon (ekkor több idejük van a légiutas-kísérőknek) odavihetjük őt a személyzethez. Mindig akad köztük, aki szívesen elszórakoztatja a gyerkőcöket egy kis ideig. Rövid (1-1,5 órás) úton azonban ezzel lehetőleg ne próbálkozzunk.

Fotó: Hídvégi Barbara

Célszerű a réteges öltözködés. A repülőgépen nehéz megfelelni majd’ 200 utas igényeinek. Ami az egyiknek hideg, az a másiknak már meleg. Legyen kéznél a gyerek kedvenc takarója, egy tartalék pulcsi. Egy váltás ruha egyébként is jó, ha van a kézipoggyászban. (Ha még pelenkás a baba, váltás pelenka is.)

Ha repülőgép monoton zúgásában elaludt a gyerek, hagyjuk őt aludni.

5 - Leszállás előtt

Időben vigyük el pisilni a nagyobb gyereket, kb. 30-40 perccel leszállás előtt. A pelenkacserét se hagyjuk későbbre, ha mindenképpen a fedélzeten szeretnénk megejteni azt.

Ha a gyerek elhagyta az ülőhelyét, 20-25 perccel a leszállás előtt kezdjük el visszaterelgetni őt.

Ha a kiindulóponttól nagyon eltér a célállomás időjárása, adjunk rá / vegyünk le róla egy pulcsit.

Fotó: Hatos Eszter

6 - Leszállás

Főleg a leszálláskor sokan éreznek fájdalmat a fülükben a nyomáskülönbség miatt, a gyerekek füle pedig különösen érzékeny erre. Szoptatott babákat nyugodtan szoptassuk meg, vegyes táplálású vagy tápszeres babáknak adjunk cumisüvegben innivalót, vagy hagyjuk, hogy szopják az ujjukat. A nagyobbak részére legyen nálunk nyalóka, rágó, cukorka, amely folyamatos nyelésre készteti őket, ezáltal csökkentve a gép ereszkedése közben kialakuló fülfájást. 

Leszállás után maradjunk a helyünkön az övekkel becsatolva, míg a repülőgép el nem ér a parkolóállásra, és a kapitány le nem kapcsolja az övek becsatolására utaló jelzést. Ez vonatkozik az ölünkben lévő csecsemőre, és a mellettünk ülő gyerekre is.

A. Bernadette légiutas-kísérő
"Mindenütt jóóó" 

Bernadette hivatásából adódóan sok érdekes helyre eljut, blogjában számos úti cél mellett hasznos tippeket is megoszt itt: Mindenütt jóóó blog. Továbbá friss úti élményeiről a Facebookon is olvashatsz: Mindenütt jóóó – Travel blog, illetve utazásait és légi kalandjait a mindenuttjooo.blogspot.com oldalon is nyomon tudjátok követni.


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassák!

Kövessétek a Facebook oldalunkat, Instagram-ot, csatlakozzatok élménybeszámolókért a zárt FB csoportunkhoz vagy olvasgassatok itt, a Bababarát Szállások weboldalán